Κυριακή 26 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Παπανώτας και AIPAC έφεραν φουρτούνες στον ΣΥΡΙΖΑ - Τα χτυπήματα από τη Νέα Αριστερά

Παπανώτας και AIPAC έφεραν φουρτούνες στον ΣΥΡΙΖΑ – Τα χτυπήματα από τη Νέα Αριστερά

Οι καταλυτικές παρεμβάσεις Μπεκατώρου - Τσαμπάζη, η «εξαίρεση Παπανώτα» ένα λεπτό πριν το εκτελεστικό γραφείο και η Νέα Αριστερά που καταφέρνει φθορές στον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Μέτα από ένα μεγάλο διάστημα που ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έπλεε σε ήρεμα νερά οι υποθέσεις AIPAC και Παπανώτα έφεραν πάλι φουρτούνες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι δύο υποθέσεις έγιναν αντικείμενο σφοδρής πολιτικής κριτικής, με τη Νέα Αριστερά κυρίως να τις σηκώνει ψηλά στην ατζέντα και να καταφέρνει πολιτικές φθορές επί του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Σε πρώτο βαθμό, στον ρόλο της Αμερικανοϊσραηλινής Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων -που προκάλεσε έκτοτε τις αντιδράσεις για τη συνάντηση- είχε αναφερθεί ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Αριστεράς Κωστής Καρπόζηλος, ασκώντας σκληρή κριτική στον πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Υπενθυμίζεται ότι η AIPAC είναι λόμπι που υποστηρίζει πολιτικές υπέρ του Ισραήλ στις ΗΠΑ. Επικριτές της έχουν δηλώσει ότι ενεργεί ως αντιπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης, ασκώντας ασφυκτική πίεση στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, μέσω της δύναμης και της επιρροής του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε ακολούθως στην ακύρωση της συνάντησης, με πηγές της Κουμουνδούρου να τονίζουν ότι κατά τη συνάντηση θα παρουσίαζε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για το Παλαιστινιακό. «Η συνάντηση κρίθηκε αναγκαίο να ακυρωθεί μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, καθώς όλοι οι περιφερειακοί δρώντες οφείλουν να δείξουν την απαιτούμενη αυτοσυγκράτηση με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και στις διαμεσολαβητικές προσπάθειες των διεθνών δρώντων», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τις δηλώσεις του -μέχρι πρότινος- υποψήφιου ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπανώτα -που προκάλεσαν τις πιο ισχυρές αντιδράσεις- εκ νέου το πρώτο πολιτικό κόμμα που αναφέρθηκε ήταν η Νέα Αριστερά, δια μέσω της Έφης Αχτσιόγλου.

Η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς σχολιάζοντας τις δηλώσεις υπογράμμισε πως «οι απόψεις αυτές δεν είναι νέες στον δημόσιο λόγο, έρχονται από πολύ παλιά. Στην Ελλάδα, που για όσους δεν βλέπουν πρόβλημα, να τους ενημερώσω ότι είναι ουραγός στον δείκτη ισότητας των φύλων», προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «ας καταλάβουν όμως κάτι καλά μερικοί και όσοι τους προσφέρουν πολιτικό βήμα. Η κακοποίηση δεν είναι πρόβλημά ΤΗΣ».

Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος Τύπου Κώστης Καρπόζηλος είχε ζητήσει την αποπομπή του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι η Νέα Αριστερά με τη σκληρή κριτική που ασκεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχειρεί να καταδείξει τις «ανεπάρκειες» στην πολιτική και τη «μετάλλαξη» του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Εκτιμάται ότι όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τόσο θα… ενταθούν και οι πιέσεις, στην προσπάθεια κάρπωσης ψηφοφόρων που αναφέρονται στο προοδευτικό φάσμα.

Οι καταλυτικές παρεμβάσεις Μπεκατώρου – Τσαμπάζη και η «εξαίρεση» Παπανώτα

Όσον αφορά τις δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διαφαινόταν ότι η υπόθεση έχει λήξει με τη δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προς επίρρωση αυτού του γεγονότος, χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που πραγματοποίησαν η  γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου αργά το βράδυ της Τετάρτης, όπως και η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Βούλα Κεχαγιά.

Ωστόσο δύο ήταν οι καταλυτικές παρεμβάσεις που άλλαξαν εντελώς το κλίμα για την υποψηφιότητα του Δημήτρη Παπανώτα, αυτές των Σοφία Μπεκατώρου και Δώρας Τσαμπάζη, που είναι εξίσου υποψήφιες ευρωβουλεύτριες με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και με υψηλότατη σταυροδοσία στις περιφέρειες που κατέβηκαν.

Αμφότερες είναι δύο υποψήφιες που ασχολούνται- ιδιαίτερα ενεργά- με τα έμφυλα ζητήματα. Άλλωστε, η Σοφία Μπεκατώρου ήταν ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στο κίνημα Me Too.

Η Δώρα Τσαμπάζη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra» ζήτησε από τα αρμόδια όργανα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να παρέμβουν -παρά τις διευκρινίσεις που είχε δώσει ώς τότε ο Δημήτρης Παπανώτας- ώστε να διαπιστωθεί εάν όντως υπήρξε «κοπτοραπτική», όπως ο ίδιος ισχυρίζεται, στις δηλώσεις του. «Εγώ κάθισα και είδα πολύ προσεκτικά και ως δημοσιογράφος τη δήλωση του κ. Παπανώτα, το κομμάτι που αναφέρεται στον άνδρα και στον σατράπη δεν έχει υποστεί παρέμβαση ή κάτι, είναι συνεχόμενη η σκέψη του», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακολούθως η Σοφία Μπεκατώρου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» επισήμανε πως «ελπίζω ότι το κόμμα θα σταθεί όπως πρέπει. Να κάνει την κίνηση που πρέπει. Είμαι ήδη σε επικοινωνία με το κόμμα και περιμένω να τοποθετηθούν για το θέμα».

Η τοποθέτηση του Στέφανου Κασσελάκη ένα λεπτό πριν -ενδεχομένως σημειολογικά- την προγραμματισμένη έναρξη του χθεσινού εκτελεστικού γραφείου, μέσω ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Με λύπη αναγκάζομαι να εξαιρέσω από το ευρωψηφοδέλτιο τον Δημήτρη Παπανώτα. Γνωρίζω ότι εξέδωσε διορθωτική ανακοίνωση, όμως το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε χωρεί συζήτηση. Ιδίως για το κόμμα που έχει προμετωπίδα του τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Στέφανος Κασσελάκης. Παράλληλα, πηγές από την Κουμουνδούρου τονίζουν ότι «είναι μια απόφαση, την οποία την πήρε ο ίδιος ο πρόεδρος και την πήρε χθες (Τετάρτη) το βράδυ».

Ακόμη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, το χθεσινό εκτελεστικό γραφείο έγινε «σε εξαιρετικό κλίμα», διαψεύδοντας τα περί εντάσεων και «έντονης κριτικής στον Στέφανο Κασσελάκη».

Σιδηρόπουλος στη θέση Παπανώτα, σήμερα η εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων

Πλέον, σήμερα, είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση παρουσίασης των 42 υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, στις 20:00 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στον Ταύρο.

Στη θέση του Δημήτρη Παπανώτα θα βρίσκεται ο διδάκτορας Βιολογίας Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος, ενώ αναμένονται τα πέντε άλλα πρόσωπα που θα αποτελέσουν την τελική σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δικαιούται να επιλέξει του πέντε εναπομείναντες υποψήφιους, εκ των οποίων τέσσερις θα είναι γυναίκες και ένας άνδρας, λόγω της ποσόστωσης που υπάρχει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Χθες, κατά το εκτελεστικό γραφείο, παρότι ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε να μεταφέρει ένα εκ των πέντε ονομάτων αυτό δεν έγινε για λόγους εμπιστευτικότητας.

Sports in

Στο μυαλό του Βλαντιμίρ Πούτιν: Τι κρύβεται πίσω από το αίτημα του για ειρήνη στην Ουκρανία

Δύο είναι οι λόγοι που η Μόσχα άρχισε και πάλι να μιλά για ειρήνη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 26 Μαϊου 2024