Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Δουλειά: Το επάγγελμα που διατηρεί νέο τον εγκέφαλο

Δουλειά: Το επάγγελμα που διατηρεί νέο τον εγκέφαλο

Μήπως η δουλειά σας δεν ωφελεί και τόσο τον εγκέφαλό σας τελικά;

Μπορεί να το είχατε υποπτευθεί, τώρα όμως νέα έρευνα το επιβεβαιώνει. Όσο περισσότερο αξιοποιείτε τον εγκέφαλό σας στην δουλειά σας, τόσο καλύτερη θα είναι η μνήμη σας αλλά και οι υπόλοιπες εγκεφαλικές λειτουργίες αργότερα στην ζωή σας.

Στα πλαίσια της έρευνας, που δημοσιεύθηκε στο Neurology και διεξήχθη στη Νορβηγία, οι ερευνητές μελέτησαν 7.000 ανθρώπους με 305 διαφορετικές θέσεις εργασίας και εξέτασαν πόσο έπρεπε να χρησιμοποιούν τον εγκέφαλό τους όσο εργάζονταν.

«Εξετάσαμε τις απαιτήσεις διαφόρων θέσεων εργασίας και διαπιστώσαμε ότι η γνωστική διέγερση στην εργασία κατά τη διάρκεια των 30, 40, 50 και 60 ετών συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης μετά την ηλικία των 70 ετών» αναφέρουν οι ερευνητές.

«Σύμφωνα με τα ευρήματά μας, ένα επάγγελμα που απαιτεί πιο σύνθετη σκέψη είναι κομβικής σημασίας για να διατηρήσουμε την μνήμη μας ακμαία όσο μεγαλώνουμε», συμπληρώνουν.

Πώς επηρεάζεται ο εγκέφαλος από την δουλειά μας;

Οι ερευνητές μέτρησαν τη γνωστική διέγερση των ανθρώπων ενώ έκαναν χειρωνακτικές εργασίες, όπως ο έλεγχος εξοπλισμού και τη συνέκριναν με τη γνωστική διέγερση ατόμων που εργάζονταν σε επαγγέλματα όπου έπρεπε να αναλύσουν πληροφορίες και να τις ερμηνεύσουν.

Το επάγγελμα που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη γνωστική διέγερση ήταν η διδασκαλία και εκείνο με τη χαμηλότερη ήταν η μεταφορά αλληλογραφίας.

Αργότερα οι ερευνητές εξέτασαν τη μνήμη και τη γνωστική ικανότητα των συμμετεχόντων άνω των 70 ετών και διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι με τις χαμηλότερες απαιτήσεις είχαν 66% μεγαλύτερο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης σε σύγκριση με εκείνους που εργάζονταν σε θέσεις εργασίας με υψηλότερες γνωστικές απαιτήσεις.

Οι ερευνητές επισημαίνουν όμως ότι οι γνωστικές απαιτήσεις μπορεί να ποικίλλουν από μέρα σε μέρα ακόμα και στην ίδια θέση εργασίας. Σημειώνουν επίσης ότι τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν απλώς μια συσχέτιση και όχι την αιτία.

«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εντοπίσουμε πιο συγκεκριμένα τα γνωστικά απαιτητικά επαγγέλματα που είναι πιο ωφέλιμα για τη διατήρηση των δεξιοτήτων σκέψης και μνήμης», προσθέτουν.

Σε παλαιότερη μελέτη ωστόσο, αναφέρεται ότι τα ακόλουθα επαγγέλματα βοηθούν στη διατήρηση της υγιούς εγκεφαλικής λειτουργίας: διευθυντής, δάσκαλος, δικηγόρος, κοινωνικός λειτουργός, μηχανικός, φυσικός, γιατρός, οδοντίατρος και φαρμακοποιός.

Πηγή Vita.gr

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024