Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο: Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές στην Ευρώπη

Φυσικό αέριο: Με απώλειες έκλεισαν οι τιμές στην Ευρώπη

Με το βλέμμα στα στενά του Ορμούζ οι αγορές

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου διέγραψαν τα αρχικά κέρδη τους καθώς traders φαίνεται ότι το Ιράν φάνηκε να υποβαθμίζει τον αντίκτυπο των ισραηλινών επιδρομών.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Άμστερνταμ, που αποτελούν το σημείο αναφοράς για την αγορά της Ευρώπης, υποχώρησαν 4,8% μετά την άνοδο έως και 4,7% νωρίτερα την Παρασκευή και έκλεισαν στα 30,76 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η νέα επίθεση ήρθε λιγότερο από μία εβδομάδα μετά το μπαράζ ρουκετών και drones της Τεχεράνης στο Ισραήλ, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους. Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι ήταν μια «συμβολική επίθεση» που δεν θα αναγκάσει το Ιράν να απαντήσει επιθετικά, δήλωσε ο απόστρατος Ισραηλινός στρατηγός Ισραήλ Ζιβ στο Channel 12 της χώρας.

Ωστόσο, οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις -από τις επιθέσεις της Ρωσίας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ουκρανίας έως την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και τον αντίκτυπό της σε βασικούς ναυτιλιακούς δρόμους- έθεσαν το φυσικό αέριο στο επίκεντρο. Η Ευρώπη εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από τις παγκόσμιες ροές του καυσίμου, ακόμη και με τη μείωση των αποθεμάτων σε επίπεδα ρεκόρ για την εποχή.

Προειδοποιήσεις

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Energy Aspects Ltd. δήλωσε ότι η κίνηση του Ιράν να κλείσει τα στενά του Ορμούζ είναι «πολύ απίθανη», προσθέτοντας ότι η διακοπή ενός μήνα των αποστολών υγροποιημένου φυσικού αερίου από τον κορυφαίο παραγωγό Κατάρ θα μειώσει την παγκόσμια προσφορά κατά 6 εκατομμύρια τόνους. Αυτός είναι σχεδόν ένας μήνας εισαγωγών LNG της Δυτικής Ευρώπης.

«Οποιαδήποτε διαταραχή θα έπληττε περισσότερο την Ασία, καθώς οι περισσότερες εξαγωγές του Κατάρ αποστέλλονται σε αγορές ανατολικά του Σουέζ», έγραψαν οι αναλυτές.

Οι εισαγωγές LNG στην Ευρώπη κυμαίνονται ήδη κάτω από τους μέσους όρους της εποχής, καθώς η όρεξη της Ασίας για το καύσιμο αυξήθηκε. Η Energy Aspects μείωσε τις προβλέψεις της για τις εισαγωγές LNG για την περίοδο Απριλίου-Οκτωβρίου, την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιούνται οι εγχύσεις σε υπόγειους χώρους αποθήκευσης.

Πηγή: OT

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024