Σύσταση επιχειρήσεων σε μόλις 10 λεπτά και με μικρό κόστος
Μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας οι ενδιαφερόμενοι κάνουν ηλεκτρονική σύσταση και καταχώριση νεοσύστατης εταιρείας στο ΓΕΜΗ
Το πολύ εντός δέκα λεπτών και με κόστος που δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ, ένας επιχειρηματίας μπορεί πλέον να κάνει σύσταση εταιρείας με μοναδικό εργαλείο τον προσωπικό του υπολογιστή.
Μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες χρειάζονταν ακόμα κι έναν μήνα για να επισκεφτούν τις διαφορετικές υπηρεσίες
Μετά τη δυνατότητα που δόθηκε τον περασμένο Μάρτιο με την εισαγωγή για τη σύσταση εταιρείας μέσω της ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης των πρότυπων καταστατικών για πέντε νομικές μορφές εταιρειών και συγκεκριμένα των: ΑΕ (Ανώνυμη Εταιρεία), ΕΠΕ (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης), ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία), ΕΕ (Ετερόρρυθμη Εταιρεία) και ΟΕ (Ομόρρυθμη Εταιρεία), τώρα άλλες δώδεκα νομικές μορφές θα μπορούν να ιδρύονται μέσω της Υπηρεσία Μιας Στάσης, δηλαδή της ψηφιακής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι κάνουν ηλεκτρονική σύσταση και καταχώριση νεοσύστατης εταιρείας στο ΓΕΜΗ, σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.
Μέχρι σήμερα οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες χρειάζονταν πολύτιμο χρόνο, που μπορούσε να ξεπεράσει ακόμα και τον έναν μήνα για να επισκεφτούν τις διαφορετικές υπηρεσίες και να διεκπεραιώσουν τις διαδικασίες για την ίδρυση της επιχείρησής τους.
Πρότυπα
Πλέον μετά το τέλος του 2024 όλες οι νομικές μορφές θα μπορούν να συστήνονται με πρότυπο καταστατικό, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να συντάσσουν και να υποβάλλουν το καταστατικό της εταιρείας τους σε ελάχιστο χρόνο και με το ελάχιστο κόστος.
Ετσι από την 1η Μαΐου 2024 θα είναι διαθέσιμα τα πρότυπα καταστατικά και τα πρότυπα καταστατικά με πρόσθετο περιεχόμενο για τρεις ακόμα νομικές μορφές εταιρειών: την Αστική Εταιρεία, την Κοινοπραξία και την Ετερόρρυθμη κατά μετοχές εταιρεία. Θα ακολουθήσουν από την 1η Ιουλίου 2024 τα πρότυπα για τον Αστικό Συνεταιρισμό, την Κοινότητα Ανανεώσιμης Ενέργειας και την Ενεργειακή Κοινότητα Πολιτών, ενώ από την 1η Οκτωβρίου 2024 για τον Κοινωνικό Συνεταιρισμό Περιορισμένης Ευθύνης, την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και τον Συνεταιρισμό Εργαζομένων.
Τέλος, από την 1η Δεκεμβρίου 2024 θα είναι διαθέσιμα και τα πρότυπα καταστατικά για την Ευρωπαϊκή Εταιρεία, την Ευρωπαϊκή Συνεταιριστική Εταιρεία και τον Ευρωπαϊκό Ομιλο Οικονομικού Σκοπού.
Η σύσταση εταιρείας μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Μιας Στάσης είτε εξ ολοκλήρου ηλεκτρονικά με τη χρήση της εξειδικευμένης ψηφιακής πλατφόρμας, μέσω του διαδικτυακού τόπου του ΓΕΜΗ, είτε ηλεκτρονικά σε συνδυασμό με έλεγχο νομιμότητας από την αρμόδια Υπηρεσία ΓΕΜΗ, όπου απαιτείται, αποτελεί σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση του γραφειοκρατικού κόστους που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες και κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα.
- Ισχυρή ηλιακή καταιγίδα πλήττει τη Γη – Τι μπορεί να προκαλέσει
- Βόρεια Κορέα: Ο Κιμ καθαιρεί τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, εξοργισμένος για την «ανικανότητα» στελεχών
- Γροιλανδία: Την ανάγκη «σεβασμού της κυριαρχίας της» τονίζει η φον ντερ Λάιεν σε μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ
- Συρία: Τραμπ και Σάρα συζήτησαν για τις εγγυήσεις των δικαιωμάτων των Κούρδων
- Γουατεμάλα: 9ος αστυνομικός νεκρός από τα πυρά συμμοριών
- Ιράν: Η Lufthansa αναστέλλει τις πτήσεις προς και από την Τεχεράνη μέχρι και τις 29 Μαρτίου
- Τουλάχιστον 1.500 μέλη του Ισλαμικού Κράτους δραπέτευσαν από φυλακές της Συρίας
- Τρίπολη – Νεστάνη: Νεκρός εντοπίστηκε ηλικιωμένος κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς σε κατοικία
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442