Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέση Ανατολή: Πώς το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν - Το πιθανότερο σενάριο

Μέση Ανατολή: Πώς το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν – Το πιθανότερο σενάριο

Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολυάριθμα, αλλά δύο είναι τα στοιχεία που προς το παρόν δείχνουν πιο καθαρά ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο για το πώς το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν

Ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει να δει την απάντηση του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν στο έδαφός του. Τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι πολυάριθμα, αλλά δύο είναι τα στοιχεία που προς το παρόν δείχνουν πιο καθαρά ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο για το πώς το Ισραήλ θα χτυπήσει το Ιράν.

Το ένα είναι οι δηλώσεις που έγιναν μετά από το τέλος της δεύτερης διαδοχικής συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου πολέμου του Ισραήλ, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (15/4) υπό τον πρωθυπουργό της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Σύμφωνα με αυτές, το Ισραήλ θα πλήξει το Ιράν, αλλά με έναν τρόπο ο οποίος δεν θα προκαλέσει περιφερειακό πόλεμο.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δυσκολευτεί να αποδείξει ότι δικαιολογείται να προκαλέσει εκατόμβη στο έδαφος του Ισραήλ

Το δεύτερο στοιχείο είναι το γεγονός ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε σε υπουργούς του κόμματός του, του Λικούντ (δεξιά), ότι η ανταπόδοση της επίθεσης που εξαπέλυσε το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή το Ιράν με drones και πυραύλους εναντίον της χώρας του πρέπει να είναι έξυπνη, όπως μετέδωσε αργότερα το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan.

Στόχος του Ισραήλ είναι να πλήξει το Ιράν χωρίς να προκαλέσει γενικευμένο πόλεμο, μετέδωσε νωρίτερα το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του πολεμικού συμβουλίου του εβραϊκού κράτους.

Αυτά τα δύο στοιχεία, λοιπόν, δείχνουν ότι το Ισραήλ δεν θα επιδιώξει να προκαλέσει εκατόμβη στο έδαφος του Ιράν, και γενικότερα τετελεσμένα που θα μοιραία θα οδηγήσουν σε τέτοιου μεγέθους κλιμάκωση που θα κάνει αναπόφευκτη μια γενικευμένη σύρραξη.

Σκηνοθεσία

Σίγουρα είναι πολύ πιθανό το Ισραήλ να πλήξει στόχους εντός του ιρανικού εδάφους. Άλλωστε και το ίδιο δέχτηκε πλήγματα εντός του δικού του εδάφους, ο βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή. Θυμίζουμε, βέβαια, πως το Ισραήλ ήταν αυτό που έπληξε πρώτο ιρανικό έδαφος, όταν βομβάρδισε και ισοπέδωσε το προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό, παραβιάζοντας έτσι κατάφορα άλλον έναν θεμελιώδη και απαράβατο διεθνή κανόνα: περί επιθέσεων κατά διπλωματών κ.ο.κ. Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν από εκείνο το χτύπημα, το οποίο έγινε από την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ, με τα ισραηλινά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο της Συρίας και να βομβαρδίζουν το ιρανικό προξενείο.

Έτσι, προτού φτάσουν στον εναέριο χώρο του Ισραήλ τα drones και οι πύραυλοι του Ιράν, το οποίο είχε πρωτίστως ειδοποιήσει ακόμη και για την ώρα που θα φτάσουν στο Ισραήλ, το Ιράν είχε ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι η συγκεκριμένη επίθεσή του αποτελεί νόμιμη άμυνα.

«Δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό», ανέφερε στην πλατφόρμα X η αντιπροσωπεία του Ιράν που βρισκόταν στον ΟΗΕ για να ενημερώσει τον Οργανισμό.

Ο Νετανιάχου γνωρίζει

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, λοιπόν, γνωρίζει πως ήταν ο ίδιος αυτός που προκάλεσε το χτύπημα του Ιράν μέσα στο έδαφος του Ισραήλ, όπως γνωρίζει και τους άκρως σημαντικούς διεθνείς κανόνες τους οποίους παραβίασε. Γνωρίζει επίσης ότι το Ιράν δεν είχε σκοπό να δημιουργήσει λουτρό αίματος στο Ισραήλ. Η προειδοποίηση του Ιράν και το τρόπος που εξαπέλυσε την επίθεσή του αποδεικνύουν ότι το μόνο που θέλησε να κάνει η κυβέρνησή του είναι να δείξει στον ιρανικό λαό και στους περιφερειακούς συμμάχους του ότι το Ιράν δεν είναι δυνατόν να δέχεται πλήγμα στο έδαφός του και να μην απαντά. Το γεγονός ότι επλήγη έδαφός του, έκανε το επίσημο Ιράν να προχωρήσει στην επίθεση στο έδαφος του Ισραήλ, ακριβώς επειδή θα μπορούσε να επικαλεστεί το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα – όπερ και εγένετο.

«Θα απαντήσουμε έξυπνα»

Έτσι, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θα δυσκολευτεί να αποδείξει ότι δικαιολογείται να προκαλέσει εκατόμβη στο έδαφος του Ισραήλ. Διότι η ιρανική επίθεση έγινε με στόχο να μην σκοτωθεί κανένας Ισραηλινός – κι ας γίνεται λόγος για τον Σιδερένιο Θόλο του Ισραήλ που επέτρεψε ένα λουτρό αίματος. Μετά από το τέλος της επίθεσης, δε, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν είπε στον Μπενιαμίν Νετανιάχου να προπαγανδίσει υπέρ του το γεγονός ότι το Ισραήλ δεν υπέστη ζημιές και δεν είχε απώλειες από την επίθεση και να μην απαντήσει δυσανάλογα.

Τη Δευτέρα (15/4), ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ θα απαντήσει «έξυπνα» στο Ιράν. Τα δύο παραπάνω στοιχεία, λοιπόν, δείχνουν ότι εάν το Ισραήλ πλήξει στόχους εντός του Ιράν αυτοί θα είναι στρατιωτικοί – για παράδειγμα εκτοξευτές πυραύλων κ.ο.κ. Αυτό που είναι σίγουρο, πάντως, είναι ότι το Ισραήλ δεν θα χάσει την ευκαιρία να πλήξει τους λεγόμενους αντιπροσώπους του Ιράν – όπου και όποτε μπορεί. Είναι σίγουρο, δηλαδή, ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε πλήγματα κατά αξιωματούχων της Χεζμπολά, ειδικά στον Λίβανο, αλλά και γενικότερα σε χώρες της Μέσης Ανατολής.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024