Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κικίλιας: Κανένα έθνος στην Ιστορία δεν άντεξε τις έξωθεν πιέσεις χωρίς ικανό και δυναμικό πληθυσμό

Κικίλιας: Κανένα έθνος στην Ιστορία δεν άντεξε τις έξωθεν πιέσεις χωρίς ικανό και δυναμικό πληθυσμό

«Ο τρόπος οργάνωσης του συλλογικού μας βίου ήταν πάντοτε οικογενειοκρατικός. Αυτός μας έφερε μέχρις εδώ και ο μόνος ικανός να μας πάει παρακάτω» ανέφερε ο υπουργός.

Τις επιπτώσεις της δημογραφικής κρίσης στη χώρα μας υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας ότι αν συνεχίσουμε έτσι, σε 25 χρόνια ο γηγενής πληθυσμός της χώρας θα ανέρχεται σε 7,5 εκατομμύρια κατοίκους με το μισό τουλάχιστον αυτού του πληθυσμού να είναι άνθρωποι άνω των 65 ετών.

Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, η μεταναστευτική- με αυστηρούς κανόνες- ενίσχυση της Ελλάδας δεν αφορά στην αντιμετώπιση της δημογραφικής κρίσης, αλλά μόνο στην κάλυψη συγκυριακών αναγκών σε ορισμένους παραγωγικούς κλάδους, για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

«Σε καμιά ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνεται -για λόγους πολιτισμικούς, ιστορικούς και κοινωνικούς βασικά- να αντιμετωπιστεί η δημογραφική κρίση μέσω της μετανάστευσης. Τα αδιέξοδα είναι ήδη πολλά και έντονα όπου δεν υπήρξε επαρκής σωφροσύνη και κατανόηση της διαφοράς του δημογραφικού προβλήματος από τις συγκυριακές ανάγκες της οικονομίας» τόνισε ο κ. Κικίλιας στο άρθρο του στην «Κ».

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σημείωσε ότι πέρα και πάνω από τις πολιτικές ενίσχυσης και θεσμικής υποστήριξης της οικογένειας, απαιτείται και μια αξιακή θωράκιση της μητρότητας, της πατρότητας και συνολικά της οικογένειας.

«Οι αξίες μας και ο τρόπος οργάνωσης του συλλογικού μας βίου ήταν πάντοτε οικογενειοκρατικός. Αυτός είναι ο ελληνικός τρόπος, που μας έφερε μέχρις εδώ. Και είναι και ο μόνος ικανός να μας πάει παρακάτω, σε συνθήκες ακμής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τις αιτίες της δημογραφικής κατάρρευσης, ο κ. Κικίλιας υποστήριξε ότι η δεκαετία των μνημονίων συνέτεινε σημαντικά, ωστόσο η αλλαγή των αξιών και του τρόπου ζωής έχουν επίσης καθοριστικό μερίδιο, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι η χαμηλή γεννητικότητα δεν είναι κανόνας σε όλο τον Δυτικό κόσμο, καθώς όπου η οικογένεια είναι αξιακά και κοινωνικά ισχυρή, έχοντας παράλληλα επαρκή υποστηρικτική δομή, οι αριθμοί είναι πολύ καλύτεροι από την Ελλάδα.

«Καμιά οικονομία δεν μπορεί να σταθεί όρθια με το ήμισυ του πληθυσμού συνταξιούχους. Καμιά επένδυση και ανάπτυξη δεν γίνεται να πραγματωθεί σε χώρα χωρίς ακμάζον ηλικιακά δυναμικό. Κανένα σύστημα υγείας και πρόνοιας δεν μπορεί να βαστάξει τόσους υπερήλικες. Καμιά επιστημονική και πολιτισμική πρόοδο δεν συντελείται υπό συνθήκες καθολικής σχεδόν γήρανσης. Κανένα έθνος στην ιστορία δεν άντεξε τις έξωθεν πιέσεις χωρίς ικανό και δυναμικό πληθυσμό» επεσήμανε ο κ. Κικίλιας.

Παράλληλα, τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχουν αναγάγει σε μείζων άξονα πολιτικής την αντιμετώπιση της δημογραφικής κατάρρευσης, με μια σειρά από διυπουργικές πολιτικές, οι οποίες λειτουργούν σαν κυματοθραύστης στην κρίση, ενισχύοντας τις νέες οικογένειες και επιδιώκοντας τον επαναπατρισμό Ελλήνων της διασποράς. Αυτός είναι μονόδρομος».

Sports in

Αφιέρωμα της Euroleague στον Ολυμπιακό ενόψει του Final Four (vid)

Η Euroleague ετοίμασε ένα εντυπωσιακό αφιέρωμα για τον Ολυμπιακό με αφορμή το Final Four του Βερολίνου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024