Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα ΜΟΕ και οι ανταλλαγές επισκέψεων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας - Τουρκίας μέχρι τη Δευτέρα

Τα ΜΟΕ και οι ανταλλαγές επισκέψεων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας – Τουρκίας μέχρι τη Δευτέρα

Επόμενη συνάντηση στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού διαλόγου η «θετική ατζέντα»

Την ερχόμενη Δευτέρα 22 Απριλίου αναμένεται στην Αθήνα η τουρκική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον τούρκο υφυπουργό Μπουράκ Ακτσαπάρ για την συνάντηση που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Από την ελληνική πλευρά επικεφαλής της αντιπροσωπείας, θα είναι ο Πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος.

Η νέα συνάντηση πραγματοποιείται στην Αθήνα, καθώς η προηγούμενη είχε γίνει στην Άγκυρα στις 13 Νοεμβρίου 2023, λίγο πριν την άφιξη στην Αθήνα του τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 7 Δεκεμβρίου, για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που είχε σαν αποτέλεσμα την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι ένα τραπέζι διαλόγου που – αν και η τουρκική πλευρά έχει θέσει επικεφαλής των Υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είναι στο σύνολο των συναντήσεων ανάμεσα στις αντιπροσωπείες των δύο χωρών, για να έχει τη διπλωματική επίβλεψη της συζήτησης – διεξάγεται επί της ουσίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.

Τι είναι τα ΜΟΕ

Ένα τραπέζι που όπως έχει σημειώσει αρκετές φορές και ο Νίκος Δένδιας δεν είναι διαπραγμάτευση και δεν αφορούν τον πυρήνα της ελληνοτουρκικής διαφοράς. Συνιστούν ωστόσο «μέτρα που θα επιτρέψουν την αλληλοκατανόηση των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών, ώστε να μην υπάρχουν εντάσεις χωρίς λόγο. Δεν είναι ούτε διαπραγμάτευση, ούτε επίλυση σοβαρών ζητημάτων που αφορούν την ελληνοτουρκική διαφορά, αυτά είναι δουλειά του Υπουργείου Εξωτερικών και τα λύνει το Υπουργείο Εξωτερικών» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και κατά την παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών, την Τετάρτη.

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πριν την συνάντηση της 22ας Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν δύο ανταλλαγές επισκέψεων Διοικητών στρατιωτικών μονάδων, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, τα οποία είχαν συμφωνηθεί κατά την συνάντηση της Άγκυρας.

Πιο συγκεκριμένα την Τρίτη και την Τετάρτη 16-17 Απριλίου ο Έλληνας Διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Καβύλη Έβρου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην τουρκική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη.

Ενώ το επόμενο διήμερο, Πέμπτη και Παρασκευή, στις 18-19/4, ο Τούρκος Διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες.

Τα ΜΟΕ θα ακολουθήσει ακόμα μία ελληνοτουρκική συνάντηση στο πλαίσιο της «θετικής ατζέντας», με τον ΥΦΥΠΕΞ, Κώστα Φραγκογιάννη να μεταβαίνει στην Τουρκία αυτή τη φορά, ενώ δεν αποκλείεται και μία νέα συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν μέχρι τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα μέσα Μαΐου στην Τουρκία.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024