Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερωτήματα από την επίσημη ομολογία της ΕΡΤ για τη Eurovision

Ερωτήματα από την επίσημη ομολογία της ΕΡΤ για τη Eurovision

Προκαλεί εύλογες απορίες το πώς και το γιατί προεξόφλησε ο πρόεδρος της ΕΡΤ το αποτέλεσμα της… μελλοντικής αξιολόγησης - Τι απαντά ο Κωνσταντίνος Ζούλας

Πολλά ερωτήματα και αναστάτωση στους κόλπους της κρατικής ραδιοτηλεόρασης έφερε η αποκάλυψη των «ΝΕΩΝ» ότι ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, προανήγγειλε τη βαθμολογία που θα δώσει η ανεξάρτητη κριτική επιτροπή στην κυπριακή συμμετοχή στη Eurovision το βράδυ του διαγωνισμού.

Η επίμαχη αποστροφή του κ. Ζούλα καταγράφεται σε ενημερωτικό έγγραφο που υπογράφει ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης. Πρόκειται για την επίσημη ενημέρωση του προς το Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, τα υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και άλλους επίσημους φορείς, για την επίσκεψη του στις 21 Φεβρουαρίου στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη γραπτή ενημέρωση του πρέσβη, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους, ο πρόεδρος της ΕΡΤ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο διαγωνισμό τραγουδιού, τονίζοντας ότι «όσον αφορά στη φετινή συμμετοχή της Κύπρου στο διαγωνισμό της Eurovision, η ΕΡΤ αναπόφευκτα δεν θα δώσει υψηλή βαθμολογία στην Κυπριακή συμμετοχή».

Με τη δικαιολογία πως το τραγούδι ήταν υποψήφιο πέρσι για να αποτελέσει την ελληνική συμμετοχή, αλλά είχε απορριφθεί, τότε, από τη σχετική κριτική επιτροπή.

Με την αποστροφή αυτή, όμως, ο κ. Ζούλας προανήγγειλε ξεκάθαρα το αποτέλεσμα μιας άλλης κριτικής επιτροπής, η οποία τον Φεβρουάριο δεν είχε καν συσταθεί, για μια ψηφοφορία που θα γινόταν τρεις μήνες μετά.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής ένωσης ραδιοτηλεοπτικών φορέων (EBU) που διέπουν τον κανονισμό, η ΕΡΤ ούτε ψηφίζει ούτε αξιολογεί, όπως ανέφερε ο Ζούλας στον πρέσβη της Κύπρου.

Αντιθέτως, οφείλει να συστήσει μια ανεξάρτητη κριτική επιτροπή, τα μέλη της οποίας απαγορεύεται ρητά να έχουν οποιαδήποτε οργανική σχέση με την κρατική ραδιοτηλεόραση, προκειμένου να αξιολογήσει τις συμμετοχές με καλλιτεχνικά και μόνο κριτήρια (το τραγούδι, τη σκηνική παρουσία, την ερμηνεία κλπ) χωρίς να επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες.

Επιπλέον, τα μέλη της EBU δεσμεύονται από τους κανόνες ηθικής της (code of ethics), οι οποίοι αναφέρουν ρητώς ότι «οι διοικήσεις των μελών μας οφείλουν να λειτουργούν με τη μέγιστη δυνατή διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, νομιμότητα και ουδετερότητα».

Συνεπώς προκαλεί εύλογες απορίες το πώς και το γιατί προεξόφλησε ο πρόεδρος της ΕΡΤ το αποτέλεσμα της… μελλοντικής αξιολόγησης.

Η απάντηση του Κ. Ζούλα

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, απάντησε στο δημοσίευμα, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, την έκπληξη του για το γεγονός ότι η συζήτηση του με τον Κύπριο πρέσβη για τη Eurovision αποτέλεσε μέρος της επίσημης ενημέρωσης προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Έδωσε, ωστόσο, μια πολύ διαφορετική εκδοχή ως προς την ουσία όσων μετέφερε ο κ. Αυγουστίδης για τον διάλογο τους, ο οποίος, πάντως, καταγράφεται επισήμως στο ενυπόγραφο ενημερωτικό σημείωμα του:

«Η Διοίκηση της ΕΡΤ δεν είχε ούτε και της επιτρέπεται προφανώς να έχει την παραμικρή εμπλοκή στις αξιολογήσεις της ανεξάρτητης επιτροπής που προτείνεται κάθε χρόνο από την Διεύθυνση Επικοινωνίας της ΕΡΤ για τον διαγωνισμό της Eurovision. Ως εκ τούτου ουδεμία εμπλοκή είχε τόσο στην πρώτη θέση που πήρε η Κύπρος από την ανεξάρτητη επιτροπή της ΕΡΤ το 2021, όσο και για την περσινή αξιολόγηση της κυπριακής συμμετοχής ως 7ης καλύτερης ανάμεσα σε 26 χώρες.

Αυτό εξήγησα στον πρέσβη της Κύπρου στην προ τριμήνου συνάντηση μας, -εννοείται στο περιθώριο των πολύ σοβαρότερων θεμάτων που συζητήσαμε- αναφέροντάς του ότι σε όσους εμπλέκονται στην ΕΡΤ με την Eurovision προκάλεσε έκπληξη η απόφαση του ΡΙΚ να εκπροσωπήσει φέτος την Κύπρο ένα από τα τραγούδια που απέρριψε πέρσι η ΕΡΤ. Kαι στο πλαίσιο αυτό ευχήθηκα η κρίση της φετινής ανεξάρτητης επιτροπής που θα ορίσει η ΕΡΤ να μην είναι ίδια με της αντίστοιχης που απέρριψε το εν λόγω τραγούδι, χωρίς εννοείται να μπορεί κανείς -πόσω μάλλον εγώ προσωπικά- να επηρεάσει την κρίση της.

Κατά τα λοιπά και δηλώνοντας την μεγάλη μου έκπληξη για το γεγονός ότι ο διαγωνισμός της Eurovision αποτέλεσε αντικείμενο διπλωματικής ενημέρωσης, και μάλιστα σε μια εποχή που η ΕΡΤ και το ΡΙΚ έχουν άριστη συνεργασία, εύχομαι καλή επιτυχία τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024