Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τετραήμερη εργασία: Ποιοι δισεκατομμυριούχοι συμφωνούν

Τετραήμερη εργασία: Ποιοι δισεκατομμυριούχοι συμφωνούν

Πολλές εταιρείες, από εισηγμένες στο χρηματιστήριο έως τοπικές μικρομεσαίες έχουν κάνει τη μετάβαση

Ενώ σχετικά λίγες εταιρείες έχουν στραφεί σε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, η εμφάνιση εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης όπως το ChatGPT και το Gemini της Google θα μπορούσε να επισπεύσει τη στροφή. Μια πρόσφατη έρευνα της Tech.co σε 1.000 ηγέτες αμερικανικών επιχειρήσεων διαπίστωσε ότι οι εταιρείες που είχαν εκτεταμένη εμπειρία στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να είναι ανοιχτές σε τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία από άλλες.

Αυτό ήταν ένα σημείο που επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ο δισεκατομμυριούχος hedge fund manager Στιβ Κόεν, ο οποίος είπε στο CNBC ότι βλέπει πράγματι ένα μέλλον όπου η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας θα είναι πραγματικότητα για τους περισσότερους εργαζόμενους. Ο Κοέν πιστεύει ότι η αυξανόμενη παρουσία της τεχνητής νοημοσύνης θα τον οδηγούσε να στοιχηματίσει ότι περισσότερες εταιρείες θα υιοθετήσουν την προσέγγιση.

Υπάρχουν δύο παράγοντες που οδηγούν την ώθηση για τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, σύμφωνα με τον Τζος Μπέρσιν, έναν αναλυτή του οποίου η εταιρεία εστιάζει στο ανθρώπινο δυναμικό. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν καεί από την πανδημία και αναζητούν περισσότερη ευελιξία στη ζωή τους», είπε στο CNBC. Ένας άλλος είναι ότι οι διοικήσεις πιέζουν για παραγωγικότητα και ο Κόεν αναμένει περισσότερες εταιρείες να υιοθετήσουν την κίνηση επειδή τα επίπεδα παραγωγικότητας είναι γενικά χαμηλότερα τις Παρασκευές.

Στα χνάρια του Μπέρνι Σάντερς

Ο Μπέρνι Σάντερς εισήγαγε πρόσφατα νομοθεσία για να επισημοποιήσει την εβδομάδα εργασίας 32 ωρών.

Αλλά ο δισεκατομμυριούχος Μπάρι Ντίλερ, πρόεδρος της IAC και της Expedia, είπε, ότι ενώ δεν βλέπει να συμβαίνει το τετραήμερο, προβλέπει ότι πολλές εταιρείες θα στραφούν σε μια διαφορετική μορφή ευέλικτης εργασίας με τον χρόνο εργασίας να επικεντρώνεται ακόμη περισσότερο στην φυσική παρουσία.

«Όχι απαραίτητα μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, αλλά τέσσερις ημέρες στο γραφείο και τις Παρασκευές μπορείτε να εργάζεστε από το σπίτι ή να εργάζεστε με το δικό σας πρόγραμμα», είπε ο Ντίλερ.

Η σύμβουλος εταιρικής ευεξίας Exos λέει ότι η επαγγελματική εξουθένωση έχει μειωθεί σημαντικά μεταξύ των εργαζομένων σε εταιρείες που έχουν κάνει τις Παρασκευές πιο ευέλικτες.

Μια πρόσφατη έρευνα της PriceWaterhouseCooper σε 4.702 CEOs διαπίστωσε ότι η ανώτατη διοίκηση ανησυχεί για την αναποτελεσματικότητα στην εργασία. Και στις αρχές του 2024, καθώς πολλές εταιρείες προετοιμάζονται για μια οικονομία που θα μπορούσε να επιβραδυνθεί, όλοι αναζητούν πλεονεκτήματα παραγωγικότητας.

Χάσμα μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης

Ενώ το κίνημα προς μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ενισχύθηκε ήδη από το 2018 και στη συνέχεια κέρδισε ώθηση ως αποτέλεσμα του Covid, σύμφωνα με τον Νπρένταν Μπερσέλ, καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, το χάσμα μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης στο θέμα παραμένει ευρύ.

Όμως η θεσμική αντίθεση στην αλλαγή είναι σημαντική. «Πολλοί άνθρωποι απλώς υποθέτουν ότι η εργασία πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι φυσιολογική», είπε ο Μπερσέλ.

Ο Μάικ Νούντορφερ, Διευθύνων Σύμβουλος και ιδιοκτήτης της Advanced RV στο Willoughby του Οχάιο  εφάρμοσε στην εταιρεία του τετραήμερη εβδομάδα εργασίας πριν από περίπου 18 μήνες. Είπε ότι έχει κάνει μεγάλη διαφορά.

Ο Μάικ Άρνι διευθύνει το στούντιο σχεδιασμού ψηφιακών προϊόντων Halftone Digital, σ τη Μινεάπολη, το οποίο έχει εννέα υπαλλήλους πλήρους απασχόλησης διασκορπισμένους σε όλες τις ΗΠΑ. Πριν από δύο χρόνια, αποφάσισε να αλλάξει το Halftone σε τετραήμερη εβδομάδα. Από τότε υπήρξαν κάποια προβλήματα, αλλά όχι αρκετά για να του αλλάξουν γνώμη.

Το τετραήμερο κερδίζει διεθνώς έδαφος

Σε όλο τον κόσμο, η ιδέα γίνεται πιο δημοφιλής. Η Panasonic έχει πειραματιστεί με την ιδέα. Η Ισλανδία χρησιμοποίησε πιλοτικά μια εβδομάδα εργασίας 36 ωρών το 2015 με 2.500 άτομα και από τότε, το 90% του πληθυσμού της χώρας έχει περικόψει τις ώρες εργασίας. Η Γερμανία, η Φινλανδία και η Πορτογαλία έχουν πειραματιστεί με τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ξεκίνησαν μια εβδομάδα εργασίας τεσσερισήμισι ημερών το 2023. Η Lamborghini ανακοίνωσε ότι προχωρά σε τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για τους εργάτες παραγωγής στην Ιταλία . Τον Φεβρουάριο, 45 εταιρείες στη Γερμανία δήλωσαν ότι θα εισαγάγουν τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία για το μισό έτος και η Δομινικανή Δημοκρατία ανακοίνωσε μια τετραήμερη εβδομαδιαία δοκιμή, επίσης για μισό χρόνο.

Το 2022, μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο με 2.900 εργαζόμενους αποκάλυψε ότι μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας αύξησε σημαντικά την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και την ικανοποίηση από την εργασία και μείωσε το άγχος των εργαζομένων. Η μείωση της εβδομάδας εργασίας σήμαινε επίσης λιγότερες απουσίες και ημέρες ασθενείας, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η εταιρεία ηλεκτρονικών αποστολών ThredUp, μετέπεσε σε τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία το 2021. Μια έρευνα εργαζομένων το 2022 διαπίστωσε ότι το 93% των ερωτηθέντων είπε ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας αύξησε την παραγωγικότητά τους.

Η Νάταλι Μπρις, επικεφαλής HR της ThredUp, είπε ότι η νέα τεχνολογία «θα επιτρέψει στις εταιρείες που ενδιαφέρονται για μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας να αμφισβητήσουν το status quo».

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024