Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέση Ανατολή: Μήνυμα αποφυγής περιφερειακής κλιμάκωσης, στέλνουν οι Βρυξέλλες

Μέση Ανατολή: Μήνυμα αποφυγής περιφερειακής κλιμάκωσης, στέλνουν οι Βρυξέλλες

Δεν αποκλείεται οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου, ενώ πιθανόν να συμπεριληφθεί το ζήτημα στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Το μήνυμα της αποφυγής της περαιτέρω περιφερειακής κλιμάκωσης στέλνουν οι Βρυξέλλες μετά τις ιρανικές επιθέσεις στο Ισραήλ παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί επί τάπητος τόσο στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών εξωτερικών που συγκάλεσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ την ερχόμενη Τρίτη 16 Απριλίου, αλλά και στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα, στις 17 και 18 Απριλίου, στις Βρυξέλλες.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη εβδομάδα αναφέρει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Όπως επισημαίνει με τους ηγέτες της G7, καταδίκασαν «ομόφωνα την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ».

«Όλα τα μέρη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για την αποκλιμάκωση. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, ιδίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά» καταλήγει ο Σαρλ Μισέλ.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην αποκλιμάκωση και την ασφάλεια της περιοχής» επισήμανε ο Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν καταδίκασαν τις ιρανικές επιθέσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να σημειώνει ότι «πρέπει να αποφευχθεί περισσότερη αιματοχυσία»  και την πρόεδρο της Κομισιόν να τονίζει ότι «όλοι οι παράγοντες πρέπει τώρα να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση και να εργαστούν για την αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή».

Δεν αποκλείεται οι Ευρωπαίοι να προχωρήσουν στην επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης μετά τις επιθέσεις του Σαββάτου, ενώ πιθανόν να συμπεριληφθεί το ζήτημα στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Η ΕΕ ήδη έχει επιβάλλει κυρώσεις στο Ιράν για το ρόλο του πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Μεταξύ 2022 και 2024, η ΕΕ καταδίκασε σθεναρά κάθε είδους στρατιωτική υποστήριξη από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων των παραδόσεων μη επανδρωμένων οχημάτων (UAV), στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Τον Ιούλιο 2023, το Συμβούλιο θέσπισε νέο πλαίσιο για περιοριστικά μέτρα ενόψει της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Αυτό το νέο καθεστώς απαγορεύει την εξαγωγή από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο Ιράν εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή και παραγωγή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Sports in

Σοκ με Νικολοπούλου στον Ολυμπιακό: Υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού

Μεγάλο πλήγμα για γυναικεία ομάδα μπάσκετ ου Ολυμπιακού, καθώς η αρχηγός των ερυθρόλευκων υπέστη σημαντικό τραυματισμό στο γόνατο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024