Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: «Οι σειρήνες χτυπούσαν ασταμάτητα, ακούγαμε εκρήξεις και μαχητικά» - Μαρτυρίες Ελλήνων κατοίκων

Ισραήλ: «Οι σειρήνες χτυπούσαν ασταμάτητα, ακούγαμε εκρήξεις και μαχητικά» – Μαρτυρίες Ελλήνων κατοίκων

Η πρώτη οδηγία που έλαβαν, ήταν να βρίσκονται κοντά στα καταφύγια

Μέσα στη νύχτα ιρανικά πλήγματα εκτοξεύονται ο ένας μετά τον άλλο με στόχο τα ισραηλινά εδάφη. Το Ιράν κάνει τις απειλές του πράξη εξαπολύοντας εκατοντάδες drones και πυραύλους προς το Ισραήλ.

Η προαναγγελθείσα επίθεση της Τεχεράνης ξεκινά λίγο μετά τις 11:00 το βράδυ του Σαββάτου (13/4) από το Ιράν, το Ιράκ, τον Λίβανο και την Υεμένη.

Οι σειρήνες της ισραηλινής αεράμυνας ουρλιάζουν την ώρα που ο «Σιδερένιος θόλος» αναχαιτίζει τα drones πάνω από το ιερό για τους μουσουλμάνους τέμενος του Αλ Άκσα στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, ενώ ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διαβεβαιώνει τους Ισραηλινούς ότι η χώρα μπορεί να αντέξει την επίθεση.

«Ζούμε και πάλι τον εφιάλτη»

Έλληνες μόνιμοι κάτοικοι του Ισραήλ μιλούν στο MEGA για τις δύσκολες στιγμές που έζησαν όταν άκουσαν τις σειρήνες να ηχούν.

Ο Ιωνάθαν Ιατρού περιγράφει: «Γύρω στις 02:00 αρχίσαν οι πρώτες σειρήνες από τις γύρω περιοχές, ευτυχώς όχι στο Τελ Αβίβ. Οι σειρήνες χτυπούσαν ασταμάτητα, γύρω στις 30 με 40 σειρήνες το λεπτό. Ακούγαμε εκρήξεις και μαχητικά να περνάνε πάνω από τα σπίτια».

Αν και δηλώνουν ότι είχαν προετοιμαστεί για χτύπημα από το Ιράν, η νύχτα ήταν μακρά και αγωνιώδης. Η πρώτη οδηγία που έλαβαν, ήταν να βρίσκονται κοντά στα καταφύγια.

«Έχουμε αποθηκεύσει νερά στα καταφύγια, ξηρά τροφή. Ουσιαστικά ζούμε και πάλι τον εφιάλτη που ζήσαμε μισό χρόνο πριν, την 7η του Οκτώβρη, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά ήμαστε προετοιμασμένοι», λέει κάτοικος του Τελ Αβίβ.

«Η επίθεση από το Ιράν ήταν αναμενομένη»

Ο Αναστάσιος Δαμιανός, πρόεδρος της Ελληνικής κοινότητας του Ισραήλ, τονίζει ότι μετά το πρώτο σοκ οι κάτοικοι στα Ιεροσόλυμα σιγά σιγά επανέρχονται στην καθημερινότητά τους.

«Ακούσαμε τις σειρήνες, λίγο φοβηθήκαμε όμως ύστερα καταλάβαμε ότι στα Ιεροσόλυμα είμαστε ασφαλείς και δεν κατεβήκαμε κάτω στα καταφύγια. Στενοχωρήθηκα γιατί τα παιδιά μου είναι άλλοι στην Ελλάδα και άλλοι στην Ισπανία και τα μεσάνυχτα έπαιρναν τηλέφωνα για να δουν αν είμαστε καλά», περιγράφει.

Ο Ιωνάθαν Ιατρού, με τη σειρά του, αναφέρει: «Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ τεταμένη. Πήγα σε ένα σούπερ μάρκετ να πάρω κάποια βασικά πράγματα. Ουρές, ο κόσμος φαινόταν πολύ αγχωμένος , κάναμε προετοιμασίες στο σπίτι για να έχουμε τα απαραίτητα, να προετοιμάσουμε και τα παιδιά».

Νύχτα αγωνίας και στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Ο Αρχιεπίσκοπος Σεβαστείας Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Θεοδόσιος λέει: «Όλοι οι κάτοικοι της παλιάς πόλης ξύπνησαν με τις σειρήνες. Άλλοι πήγαν στα καταφύγια, άλλοι δεν πήγαν. Δόξα τω Θεώ πέρασε χωρίς να υπάρχουν ζημιές. Εμείς το πρωί πήγαμε στην εκκλησία, κάναμε τις λειτουργίες. Προσευχόμαστε να σταματήσει μέχρι εδώ».

«Ήμασταν σε εγρήγορση ένα 48ωρο πριν», δηλώνει, επίσης, στο MEGA ο Μπένι Ναθάν, καθηγητής Πολυτεχνείου που ζει μόνιμα στη Χάϊφα.

«Η επίθεση από το Ιράν ήταν αναμενομένη. Εμένα τουλάχιστον δεν με ανησύχησε ιδιαίτερα γιατί έχω εμπιστοσύνη στα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ. Ήξερα ότι θα αναχαιτιστούν και οι πύραυλοι και τα drones», υπογραμμίζει.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024