Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι «αναμνήσεις» του Σόιμπλε, το ελληνικό δράμα, ένας πρωθυπουργός και δύο υπουργοί Οικονομικών

Οι «αναμνήσεις» του Σόιμπλε, το ελληνικό δράμα, ένας πρωθυπουργός και δύο υπουργοί Οικονομικών

Πώς αποτίμησαν οι Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάνης Βαρουφάκης τις αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα απομνημονεύματά του για τις μεταξύ τους σχέσεις;

Η ταραχώδης περίοδος των μνημονίων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα: Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο Γερμανός πολιτικός που έχει μείνει χαραγμένος στις μνήμες των Ελλήνων για την σκληρότητα που αντιμετώπισε τη χώρα μας, στο βιβλίο του, μετά θάνατον, χώρεσε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες σελίδες στην ελληνική κρίση.

Με την πολιτική διαδρομή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να διαρκεί πάνω από μισό αιώνα και τις συναντήσεις κορυφής να διαδέχονται η μία την άλλη ενδιαφέρον παρουσιάζει η γνώμη του για τρεις Έλληνες πολιτικούς και τον κομβικό ρόλο που είχαν στις δραματικές διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για τους Αλέξη Τσίπρα, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιάνη Βαρουφάκη.

Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάνης Βαρουφάκης θυμούνται το ελληνικό δράμα και το ρόλο του Σόιμπλε στην ελληνική κρίση χρέους

Για τους δύο πρώτους, στο βιβλίο του «Αναμνήσεις. Η ζωή μου στην πολιτική», ο Γερμανός πολιτικός, αναγνωρίζει μεν την πολιτική απόσταση που τους χωρίζει όμως αναγνωρίζει πως και οι δύο συνέβαλαν ώστε να μην φτάσει η κατάσταση στα άκρα και τους πιστώνει μερίδιο προόδου της Ελλάδας. Για τον τρίτο, δεν έχει καλή γνώμη και δεν το κρύβει.

Πώς όμως αποτίμησαν οι Αλέξης Τσίπρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάνης Βαρουφάκης τις αναφορές του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στα απομνημονεύματά του για τις μεταξύ τους σχέσεις.

Τσίπρας: Είχε «εμμονή» με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Πρώτος σχολίασε τα αποσπάσματα από τα απομνημονεύματα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Από το Φόρουμ των Δελφών, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι είχε το «θάρρος να πει τα πράγματα με το όνομά τους», παρόλο που είχε «εμμονή» με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ -γιατί είχε ρίξει όλο του το «πολιτικό βάρος» εκεί για να «κρύψει τις ευθύνες» της γερμανικής κυβέρνησης.

Στιγμιότυπο από την δεύτερη ημέρα εργασιών του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο Αλέξης Τσίπρας.

Μάλιστα, είπε πως υπάρχει «αντίστιξη ανάμεσα σε αυτά που καταγράφει ο Σόιμπλε στα απομνημονεύματά του» και σε αυτά που «εγχώριοι υποστηρικτές του» έλεγαν όλο το προηγούμενο διάστημα για τη στάση του στο δημοψήφισμα και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα περί ‘«κωλοτούμπας» την ώρα που ο Σόιμπλε αναγνώρισε «αξιοπρόσεκτο ελιγμό» και μια «γενναία θέση». «Εγώ του είπα θα μείνω στην ευρωζώνη, αλλά θα πολεμήσω τη λιτότητα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ.Τσίπρας, ενώ επισήμανε ότι αυτό που «κατάφερε η Ελλάδα το 2018», δηλαδή να παραμείνει στην ευρωζώνη και να ολοκληρώσει το πρόγραμμα, δεν ήταν καν στο «τραπέζι των διαπραγματεύσεων το 2015» και δεν θα συνέβαινε χωρίς «τη δραματοποίηση του 2015».

Τσακαλώτος: Τα δύο λάθη του Σόιμπλε

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που έγινε «τσάρος» στη θέση του «τσάρου» της ελληνικής Οικονομίας, Γιάνη Βαρουφάκη, ανέφερε: «Η Ελλάδα σε εκείνη την περίοδο χρειαζόταν πολιτικούς που ήταν σκληροί πάνω σε ένα σχέδιο και μία τακτική και όχι απλώς να είναι σκληροί χωρίς σχέδιο. Η διαφορά μετά τον κ. Βαρουφάκη, είναι ότι εγώ, μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και όλη τη διαπραγματευτική ομάδα φτιάξαμε μια στρατηγική. Αυτό νομίζω που εκτίμησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι πως όταν συμφωνούσαμε κάτι, αυτό γινόταν. Θεωρώ ότι το κομπλιμέντο ήταν ότι προσπάθησα μέσα στο Eurogroup να αλλάξω το κλίμα υπέρ της Ελλάδας».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν βουλευτής της Νέας Αριστεράς υποστήριξε μεταξύ άλλων (Kontra Channel) «διαφωνήσαμε για πάρα πολλά» και τόνισε πως έκανε «πολλά λάθη που έχουν αναγνωριστεί από πολλούς αναφορικά με τη στρατηγική των Ευρωπαίων για την Ελλάδα».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Κοινοβούλιο

Έγινε περισσότερος συγκεκριμένος λέγοντας πως ο Σόιμπλε «ήταν ευρωπαϊστής» αλλά έκανε δύο λάθη. «Ηθελε πολιτική εμβάθυνση και ενότητα, αλλά χωρίς όλες τις χώρες. Και έκανε το μεγάλο λάθος –το οποίο συνεχίζεται– η Γερμανία να θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι σαν τη Γερμανία, αλλά μεγαλύτερη».

Βαρουφάκης: Παρά τις διαφωνίες του με την Μέρκελ έμεινε πιστός στο αφήγημα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών το πρώτο εξάμηνο του 2015 και επικεφαλής σήμερα του ΜέΡΑ 25, επέλεξε να σχολιάσει τα απομνημονεύματα Σόιμπλε με ένα άρθρο που δημοσίευσε (ΕΦΣΥΝ) λέγοντας ότι «το μόνο ενδιαφέρον είναι ότι στερούνται ενδιαφέροντος, ακριβώς επειδή αυτό θέλησε ο ίδιος».

Μάλιστα, κατά τον κ. Βαρουφάκη, η σταδιοδρομία του Σόιμπλε «εμπεριέχει ένα σοβαρό πολιτικό δίδαγμα καθώς επιβεβαιώνει ότι στον χώρο της Δεξιάς (π.χ. στους Γερμανούς Χριστιανοδημοκράτες), αντίθετα με τον »προοδευτικό» χώρο, η αλληλεγγύη κι η ενότητα μεταξύ των πολιτικών μπορούν να αγγίξουν θεαματικά επίπεδα».

Ουσιαστικά αυτό που λέει ο Βαρουφάκης είναι πως ο Σόιμπλε παρά τις διαφωνίες του με την καγκελάριο Μέρκελ έμεινε πιστός στο αφήγημα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος.

«Ο Β. Σόιμπλε, είμαι σε θέση να ξέρω, θεωρούσε την Άνγκελα Μέρκελ σφετερίστρια της πολιτικής παράδοσης που ο ίδιος υπηρετούσε πιστά και επικίνδυνη για το ‘’ευρωπαϊκό διακύβευμα’’ όπως εκείνος το καταλάβαινε. Κι όμως. Ούτε μετά την αφυπηρέτησή του ούτε μετά θάνατον κατέθεσε τις βαθιές διαφωνίες του με κεντρικές πολιτικές της τ. καγκελάριου» γράφει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024