Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Συντηρητικός μέχρι το μεδούλι, υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Συντηρητικός μέχρι το μεδούλι, υπέρμαχος της σκληρής λιτότητας

Εμβληματική προσωπικότητα της γερμανικής πολιτικής και υπέρμαχος της άκαμπτης δημοσιονομικής προσαρμογής που η Ελλάδα πλήρωσε ακριβά την περίοδο των μνημονίων.

Με επαίνους και επικρίσεις, στα 81 του χρόνια, έφυγε από τη ζωή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Βετεράνος πολιτικός και ηγετικό στέλεχος των συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) γεννήθηκε στο Φράιμπουργκ, στο νοτιοδυτικό γερμανικό κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, το 1942.

Η σταδιοδρομία του στο γερμανικό κοινοβούλιο ξεκίνησε το 1972 και έγινε ο μακροβιότερος βουλευτής στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας υπηρετώντας πιστά τη συντηρητική παράταξη της χώρας του δίπλα στον Χέλμουτ Κολ και την Άνγκελα Μέρκελ.

Ο απόλυτος «άρχοντας» των συνεδριάσεων του Eurogroup

Για οκτώ χρόνια (2009-2017) διετέλεσε ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών κατά τη δεύτερη και τρίτη κυβερνητική θητεία της Μέρκελ και αναδείχθηκε ο απόλυτος «άρχοντας» των συνεδριάσεων του Eurogroup εκμεταλλευόμενος την ισχυρή προσωπικότητά του αλλά και τις χώρες «δορυφόρους» δίπλα στη Γερμανία που εκτελούσαν κάθε πρόσταγμά του.

Ο «σκληρός» της Ευρώπης

Υπηρέτησε τη Ρεαλπολιτίκ της Ευρώπης α λα καρτ. Έχοντας αναλάβει τα ηνία της γερμανικής οικονομίας «έπεσε» πάνω στην κρίση της ευρωζώνης υιοθετώντας τη συνταγή της άκαμπτης δημοσιονομικής προσαρμογής που είχε ήδη εισάγει στην πολιτική σκηνή ο προκάτοχός του, σοσιαλδημοκράτης, Πέερ Στάινμπρουκ.

Θιασώτης της σκληρής γραμμής απέναντι ευρωπαϊκές χώρες του νότου το 2012 βρέθηκε στο δρόμο της Ελλάδας και απέρριψε τις προτάσεις της προέδρου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ να δοθεί στη χώρα μας περισσότερος χρόνος για πρόσθετες περικοπές δαπανών με στόχο την αντιμετώπιση του ελλείμματος.

Ένα χρόνο αργότερα φήμες θέλουν να είχε καθοριστικό ρόλο ώστε να εκλεχθεί πρόεδρος του Eurogroup ο άνθρωπος που έγινε σύνθημα στα χείλη μιας μερίδας υπερσυντηρητικών Ελλήνων, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ

Ο Σόιμπλε επιχείρησε επανειλημμένα να «σπρώξει» τη χώρα μας εκτός ευρωζώνης και αναδείχθηκε ως ένας από τους πιο σκληρούς διαπραγματευτές των όρων των μνημονίων που μας επιβλήθηκαν. Χλεύαζε δημόσια τις συστάσεις των ΗΠΑ να υιοθετήσει η Ε.Ε. ποσοτική χαλάρωση βάζοντας σε κίνδυνο τη συνοχή της Ένωσης.

Γνωστός με το προσωνύμιο «γεράκι της λιτότητας» απέρριπτε κατηγορηματικά οποιαδήποτε κούρεμα χρέους που θα ανακούφιζε τη χώρα μας θέτοντας ως όρο ένα «προσωρινό Grexit», ένα τυράκι στη φάκα.

Έτσι, το όνομα του Γερμανού υπουργού Οικονομικών έγινε πολύ γρήγορα συνώνυμο της καταπίεσης για τις σκληρές δηλώσεις του και για τα εμπόδια που έβαζε στις συνεδριάσεις του Eurogroup.

Η σκληρή του στάση απέναντι στην Ελλάδα οδήγησε στη σύγκρουσή του και εντός των κόλπων της ΕΕ και τότε πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο Σόιμπλε και ο ΣΥΡΙΖΑ

Σκληρή ήταν η στάση του έναντι της Ελλάδας ειδικά από το 2015 και μετά, με την εκλογή στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που είχε υποσχεθεί να καταργήσει τις οδυνηρές περικοπές δαπανών και τις αυξήσεις φόρων που ζητούσαν οι πιστωτές.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έβαλε σε πρώτο πλάνο το λεγόμενο «Grexit» με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να μην το υιοθετεί αλλά να το κραδαίνει απειλώντας στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

Οι αφόρητες πιέσεις των πιστωτών υπό το άγρυπνο βλέμμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, οδήγησαν στα περιώνυμα capital controls, στην επιβολή εισφοράς στις τράπεζες κ.λπ. Οι συνέπειες για την ελληνική κοινωνία υπήρξαν δραματικές για τον ελληνικό λαό και τον «αγαπημένο» του άκαμπτου γερμανού «γερακιού», τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Σόιμπλε, Βαρουφάκης, στο Eurogroup

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διατηρώντας την εικόνα του «σκληρού» δεν παραδέχθηκε ποτέ τον πόνο που προκάλεσε με τις πολιτικές που εφάρμοσε δηλώνοντας ότι «έχει ήσυχη τη συνείδησή του» για τις συνέπειες των μνημονίων στον ελληνικό πληθυσμό και ότι πίστευε ότι κάποτε οι Έλληνες «θα τον ευγνωμονούν».

Δεν έχανε τη… φόρμα του

Αρκετά χρόνια μετά, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, ο γερμανός βετεράνος της πολιτικής έδειξε να μην χάνει τη φόρμα του χαρακτηρίζοντας τους Γερμανούς «κακομαθημένους» και συνιστώντας τους να «φορέσουν και ένα δεύτερο πουλόβερ το χειμώνα». Όσων αφορά την πιθανότητα διακοπών ρεύματος εξαιτίας της έλλειψης των απαιτούμενων ενεργειακών πόρων πρότεινε στους συμπολίτες του να «είναι εφοδιασμένοι με σπίρτα, κεριά και φακούς».

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024