Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι 3 μεγάλες απειλές για την παγκόσμια οικονομία - Γιατί ο Ντίμον της JPMorgan σήμανε συναγερμό

Οι 3 μεγάλες απειλές για την παγκόσμια οικονομία – Γιατί ο Ντίμον της JPMorgan σήμανε συναγερμό

Ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και οι πόλεμοι

Προειδοποίηση για το ότι οι πολλαπλές προκλήσεις, κυρίως ο πληθωρισμός και ο πόλεμος, απειλούν ένα κατά τα άλλα θετικό οικονομικό περιβάλλον. απηύθυνε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase Τζέιμι Ντίμον.

«Πολλοί οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να είναι ευνοϊκοί», δήλωσε ο επικεφαλής της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας με βάση το ενεργητικό της, ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. «Ωστόσο, κοιτάζοντας μπροστά, παραμένουμε σε εγρήγορση για μια σειρά σημαντικών αβέβαιων δυνάμεων».

Ένα «ασταθές» παγκόσμιο τοπίο, συμπεριλαμβανομένων των  «τρομερών πολέμων και της βίας», είναι ένας τέτοιος παράγοντας που εισάγει αβεβαιότητα τόσο στις επιχειρήσεις της JPMorgan όσο και στην ευρύτερη οικονομία, δήλωσε ο Ντίμον.

Επιπλέον, έκανε λόγο για «επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες ενδέχεται να συνεχιστούν».

Οι προσπάθειες της Fed

Ο Ντίμον σημείωσε επίσης τις προσπάθειες της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να μειώσει τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει στον ισολογισμό της ύψους 7,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Ποτέ δεν έχουμε βιώσει πραγματικά την πλήρη επίδραση της ποσοτικής σύσφιγξης σε αυτή την κλίμακα», δήλωσε ο Ντίμον.

Το τελευταίο σχόλιο αναφέρεται στο παρατσούκλι που δόθηκε σε μια διαδικασία που εφαρμόζει η Fed για να μειώσει το επίπεδο των κρατικών ομολόγων και των ενυπόθηκων τίτλων που κατέχει.

Η κεντρική τράπεζα επιτρέπει σε έσοδα έως και 95 δισεκατομμύρια δολάρια από ομόλογα που λήγουν να μετακυλίονται κάθε μήνα, αντί να τα επανεπενδύει, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων κατά 1,5 τρισεκατομμύριο δολάρια από τον Ιούνιο του 2022. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών της Fed να αυστηροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες με την ελπίδα να αμβλυνθούν οι πληθωριστικές πιέσεις.

Αν και η Fed αναμένεται να επιβραδύνει το ρυθμό της ποσοτικής σύσφιγξης τους επόμενους μήνες, ο ισολογισμός θα συνεχίσει να συρρικνώνεται.

Άγνωστες προοπτικές

Στο σύνολό τους, ο Ντίμον δήλωσε ότι τα τρία αυτά ζητήματα δημιουργούν σημαντικές άγνωστες προοπτικές.

«Δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν αυτοί οι παράγοντες, αλλά πρέπει να προετοιμάσουμε την εταιρεία για ένα ευρύ φάσμα πιθανών περιστάσεων, ώστε να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να είμαστε σταθερά εκεί για τους πελάτες», δήλωσε.

Τα σχόλια του Ντίμον έρχονται εν μέσω νέων ανησυχιών για τον πληθωρισμό. Παρόλο που ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει πέσει αρκετά από την κορύφωσή του τον Ιούνιο του 2022, τα μέχρι στιγμής στοιχεία για το 2024 δείχνουν ότι ο πληθωρισμός είναι σταθερά υψηλότερος από τις προσδοκίες και πολύ πάνω από τον ετήσιο στόχο της Fed για 2%.

Ως αποτέλεσμα, οι αγορές αναγκάστηκαν να αλλάξουν δραματικά τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων. Ενώ οι αγορές στην αρχή του έτους ανέμεναν έως και επτά μειώσεις ή 1,75 ποσοστιαίες μονάδες, τώρα οι προσδοκίες είναι για μία ή δύο μόνο που θα ανέρχονται το πολύ σε μισή ποσοστιαία μονάδα.

Τα υψηλότερα επιτόκια θεωρούνται γενικά θετικά για τις τράπεζες, αρκεί να μην οδηγήσουν σε ύφεση.

Η JPMorgan ανακοίνωσε την Παρασκευή αύξηση των εσόδων της κατά 8% το πρώτο τρίμηνο, η οποία αποδίδεται σε ισχυρότερα έσοδα από τόκους και υψηλότερα υπόλοιπα δανείων. Ωστόσο, η τράπεζα προειδοποίησε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους για το τρέχον έτος θα μπορούσαν να είναι ελαφρώς χαμηλότερα από αυτά που αναμένει η Wall Street και οι μετοχές σημείωσαν πτώση σχεδόν 2% κατά την προσυνεδριακή διαπραγμάτευση.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024