Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κολομβία: Τετράλεπτα ντους και δελτία νερού για τους κατοίκους της Μπογκοτά εν μέσω πρωτοφανούς ξηρασίας

Κολομβία: Τετράλεπτα ντους και δελτία νερού για τους κατοίκους της Μπογκοτά εν μέσω πρωτοφανούς ξηρασίας

Η Πόλη του Μεξικού και η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης Μοντεβιδέο έχουν επίσης αντιμετωπίσει έλλειψη νερού τα τελευταία χρόνια

Περίπου δέκα εκατομμύρια κάτοικοι της κολομβιανής πρωτεύουσας Μπογκοτά αναγκάζονται να μοιράζονται το νερό εν μέσω καταστροφικών ελλείψεων λόγω σοβαρής ξηρασίας.

Αυτό συμβαίνει καθώς το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο ωθεί τη στάθμη των δεξαμενών στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών.

Οι αξιωματούχοι έχουν χωρίσει την περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα σε εννέα ζώνες – κάθε ζώνη διακόπτει εναλλάξ τις υπηρεσίες ύδρευσης για 24 ώρες.

Εξαιρούνται τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Ο δήμαρχος της πόλης αποκάλεσε την κατάσταση τραγική.

«Ας μην σπαταλήσουμε ούτε σταγόνα νερού στην Μπογκοτά αυτή τη στιγμή»

Οι περιορισμοί που ανακοινώθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα τέθηκαν σε ισχύ την Πέμπτη. Οι αρχές θα επανεκτιμούν την κατάσταση κάθε δύο εβδομάδες στο πλαίσιο του σχεδίου χορήγησης δελτίων.

«Ας μην σπαταλήσουμε ούτε σταγόνα νερού στην Μπογκοτά αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο δήμαρχος Carlos Fernando Galán σε συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση του μέτρου.

«Αυτό θα μας βοηθήσει ώστε αυτοί οι περιορισμοί να αρθούν πιο γρήγορα ή να μειωθούν», συνέχισε.

Η έλλειψη βροχής και η ασυνήθιστη ζέστη έχουν οδηγήσει στην ξηρασία των δεξαμενών της Κολομβίας με ανησυχητικό ρυθμό.

Η δεξαμενή Chuza, μέρος του συστήματος που παρέχει περίπου το 70% του νερού της πόλης, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 17% της χωρητικότητάς του. Ο δήμαρχος δήλωσε ότι αυτό ήταν το χαμηλότερο σημείο των τελευταίων 40 ετών.

«Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε…»

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο ανακοίνωσε μέσω X την Πέμπτη για να πει ότι διέταξε «μια ουσιαστική αλλαγή» για την προστασία των υδάτινων πόρων τα επόμενα 30 χρόνια.

Προειδοποίησε επίσης κατά της «απρόσκοπτης αστικοποίησης» και επέκρινε τη «λεηλασία» των φυσικών υδροφόρων οριζόντων από τη γεωργία και τις κατασκευές.

Εν τω μεταξύ, οι κάτοικοι μειώνουν τη χρήση του νερού.

«Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε, όπως το πλύσιμο του αυτοκινήτου», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP η Κλάρα Εσκομπάρ, η οποία ζει στα προάστια της πόλης.

«Κάνω ντους το πολύ τεσσάρων λεπτών και αποφεύγω το πλύσιμο των ρούχων», δήλωσε ο συμπολίτης μας Ισαάκ Σαντοβάλ.

Οι ειδικοί έχουν συνδέσει το ζήτημα, εν μέρει, με την τρέχουσα περίοδο Ελ Νίνιο, κατά την οποία οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνήθως αυξάνονται.

Η Πόλη του Μεξικού και η πρωτεύουσα της Ουρουγουάης Μοντεβιδέο έχουν επίσης αντιμετωπίσει έλλειψη νερού τα τελευταία χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή έχει επίσης θεωρηθεί σημαντικός παράγοντας της ξηρασίας, καθώς και η ταχεία αστικοποίηση και οι κακές υποδομές.

Δεν οφείλονται όλες οι ξηρασίες στην κλιματική αλλαγή, αλλά η υπερβολική θερμότητα στην ατμόσφαιρα τραβάει περισσότερη υγρασία από τη γη και επιδεινώνει τις ξηρασίες.

Ο κόσμος έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,2C από τότε που ξεκίνησε η βιομηχανική εποχή και οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, εκτός εάν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προβούν σε απότομες περικοπές των εκπομπών.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024