Πέμπτη 30 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
ΠΑΣΟΚ: Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα παραμένει άδικο - Είναι εργαλείο αναδιανομής εισοδημάτων

ΠΑΣΟΚ: Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα παραμένει άδικο – Είναι εργαλείο αναδιανομής εισοδημάτων

Ο Πάρις Κουκουλόπουλος προανήγγειλε πως το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει ξανά την τροπολογία για συμπερίληψη στην έκπτωση και των τόκων υπερημερίας

«Το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα, το κατεξοχήν εργαλείο αναδιανομής εισοδημάτων, παραμένει άδικο όσο συνεχίζεται η δυσμενής σχέση έμμεσης – άμεσης φορολογίας», υπογράμμισε ο βουλευτής Κοζάνης και υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Πάρις Κουκουλόπουλος, ως ειδικός αγορητής στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το Νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις».

Ο υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών έθεσε σειρά ερωτημάτων για το κατά πόσο εφαρμόστηκε για το συγκεκριμένο Κώδικα το θεσμικό πλαίσιο περί εισαγωγής και ψήφισης Κωδίκων.

Ανέφερε επίσης ότι «αυτή η κυβέρνηση μόλις πριν δύο χρόνια έφερε άλλον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4987/2022), τον οποίο τώρα καταργεί μαζικά, πλην ελαχίστων άρθρων που αφήνει ταυτόχρονα σε ισχύ, αναιρώντας τόσο σύντομα τον ίδιο της τον εαυτό και εντείνοντας την ανασφάλεια δικαίου».

Το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει ξανά την τροπολογία για συμπερίληψη στην έκπτωση και των τόκων υπερημερίας

Επιπλέον, ζήτησε σαφή απάντηση για το πως η ψήφιση του συγκεκριμένου κώδικα μετατράπηκε σε ορόσημο του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας, δηλαδή εάν το ζήτησε η ΕΕ διαπιστώνοντας προβλήματα στον κώδικα που η ΝΔ θέσπισε το 2022.

Δήλωση ότι «το ΠΑΣΟΚ διαχρονικά στηρίζει και προωθεί τη διεύρυνση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών και την ψηφιοποίηση διαδικασιών», παράλληλα επισήμανε πως «ο τρόπος εφαρμογής δεν πρέπει να αφήνει πίσω κανένα θύμα», αναφερόμενος στο «ψηφιακό χάσμα» και στην «ανάγκη λήψης ειδικών μέτρων για την επιβοήθηση και αποφυγή επιβάρυνσης όσων συμπολιτών μας δυσκολεύονται στη χρήση ψηφιακών μέσων».

Όσον αφορά τη νέα διαδικασία «αυτόματων» φορολογικών δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους, επισήμανε ότι «είναι καινοτόμα παρέμβαση σε θετική κατεύθυνση, αλλά χρειάζεται οπωσδήποτε να τεθούν δικλείδες ασφαλείας».

«Εξαιρετικά χαμηλές εισπράξεις στα φορολογικά πρόστιμα»

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση «μετέφερε τον προβληματισμό φορέων του χώρου και πολιτών, για τις περιπτώσεις που εκ των πραγμάτων θα χρειάζεται διόρθωση της δήλωσης (πχ στις δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμή), όμως κάποιος πολίτης λόγω αντικειμενικής αδυναμίας, έλλειψης γνώσεων κ.ο.κ. καθυστερήσει να ενεργήσει σχετικά».

«Επιμένετε σε πρόστιμα τα οποία δεν έχουν καμία λογική και κάνετε μίζερες ρυθμίσεις» τόνισε, αναδεικνύοντας συγκεκριμένους αριθμούς από επίσημες Εκθέσεις, που αποδεικνύουν «τις εξαιρετικά χαμηλές εισπράξεις στα φορολογικά πρόστιμα, καθώς μεγάλο μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορούν πρόστιμα της Εφορίας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα, έδωσε έμφαση στην παράμετρο ότι «από τα επίσημα στοιχεία προκύπτει πως τα μικρομεσαία εισοδήματα έχουν μεγαλύτερη συμμόρφωση με τις οφειλές και τις ρυθμίσεις, ενώ αντίθετα από ένα ύψος και πάνω αυξάνεται και ο αριθμός και ο όγκος οφειλών», ρωτώντας «πόσες περιπτώσεις μεγάλων οφειλών έχουν παραγραφεί τα τελευταία χρόνια και τι όγκο χρημάτων αυτές αντιπροσώπευαν;».

Καταληκτικά προανήγγειλε πως το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα καταθέσει ξανά την τροπολογία για συμπερίληψη στην έκπτωση και των τόκων υπερημερίας.

Sports in

Ξέσπασε σε κλάματα στο πούλμαν αγκαλιά με την κούπα o Φορτούνης! (pics)

Συγκλονιστική στιγμή, με τον αρχηγό του Ολυμπιακού, Κώστα Φορτούνη, να ξεσπάει σε κλάματα πάνω στο πούλμαν με την κούπα του Conference αγκαλιά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 30 Μαϊου 2024