Τρίτη 28 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο τρομακτικός λόγος που τα φώτα στο αεροπλάνο σβήνουν κατά την απογείωση και την προσγείωση

Ο τρομακτικός λόγος που τα φώτα στο αεροπλάνο σβήνουν κατά την απογείωση και την προσγείωση

Όχι, δεν είναι για να φτιάξουν ατμόσφαιρα

Εάν πιστεύετε πως τα φώτα —κατά τη διάρκεια απογείωσης και προσγείωσης ενός αεροπλάνου— σβήνουν είτε για τη δημιουργία ατμόσφαιρας, είτε για να μην σας εμποδίζουν στον ύπνο σας…είστε βαθιά γελασμένοι.

Ο λόγος είναι σοβαρός, πολύ συγκεκριμένος και έχει να κάνει με την ασφάλεια όλων όσων επιβιβάζονται στο αεροσκάφος.

«Τα φώτα στην καμπίνα χαμηλώνουν το σούρουπο και όταν είναι σκοτεινά έξω, ώστε η όρασή σας να μπορεί να προσαρμοστεί προκειμένου να εκκενώσετε ευκολότερα το αεροσκάφος», εξηγεί η πρώην αεροσυνοδός της United Airlines Sue Fogwell στο Travel + Leisure για το μέτρο, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή μόνο κατά τη διάρκεια νυχτερινών ταξιδιών.

Η λογική είναι ότι αν συμβεί οτιδήποτε κατά την απογείωση ή την προσγείωση, τα μάτια σας θα έχουν προσαρμοστεί στο εξωτερικό φως

Σύμφωνα με το Simple Flying, το ανθρώπινο μάτι χρειάζεται περίπου δέκα έως 30 λεπτά για να εγκλιματιστεί πλήρως στο σκοτάδι.

Ο χαμηλός φωτισμός δίνει στους επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος επιπλέον χρόνο για να προσαρμοστούν στο σκοτάδι, διευκολύνοντάς τους ουσιαστικά «να δουν τα φώτα του ορόφου που οδηγούν στις εξόδους» σε περίπτωση εκκένωσης, υποστηρίζει η Fogwell.

Με παρόμοιο τρόπο, οι αεροσυνοδοί θα ανάβουν τα φώτα όταν έξω είναι φωτεινά, ώστε οι επιβάτες να μην τυφλώνονται κατά την αποβίβαση.

Αυτά τα φαινομενικά ασήμαντα μέτρα μπορεί να είναι κρίσιμα κατά τη διάρκεια μιας έκτακτης ανάγκης, όταν τα μέλη του πληρώματος πρέπει να είναι σε θέση να εκκενώσουν μια πτήση σε 90 λεπτά ή λιγότερο, όπως υπαγορεύει η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Το σκίαστρο στο παράθυρο

Αυτές οι ανησυχίες για την ασφάλεια είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο πολλές αεροπορικές εταιρείες απαιτούν το σκίαστρο του παραθύρου να είναι ανοιχτό και κατά την απογείωση και την προσγείωση.

«Το να σηκώνετε το σκίαστρο του παραθύρου σας κατά την απογείωση και την προσγείωση διευκολύνει τους αεροσυνοδούς να εκτιμήσουν τυχόν εξωτερικούς κινδύνους, όπως φωτιά ή συντρίμμια, που μπορεί να παρεμποδίσουν την εκκένωση έκτακτης ανάγκης», δήλωσε στο Travel + Leisure ο πιλότος Patrick Smith του AskThePilot.com.

Η λογική είναι ότι αν συμβεί οτιδήποτε κατά την απογείωση ή την προσγείωση, τα μάτια σας θα έχουν προσαρμοστεί στο εξωτερικό φως, επιτρέποντάς σας έτσι να αντιδράσετε πιο γρήγορα, σύμφωνα με το blog πτήσεων BAA Training.

Η διατήρηση της πύλης αέρα ανοιχτή είναι ζωτικής σημασίας κατά τη διάρκεια της απογείωσης, της προσέγγισης και της προσγείωσης, καθώς τότε είναι πιο πιθανό να συμβούν ατυχήματα.

Sports in

Oι πέντε καλύτερες φάσεις του τελικού της Euroleague (vid)

Το εντυπωσιακό κάρφωμα του Κέντρικ Ναν ήταν η κορυφαία φάση στον τελικό της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 28 Μαϊου 2024