Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΜΚΟ και συνδικάτα κινούν νομικές διαδικασίες κατά της παράδοσης όπλων από τη Γαλλία στο Ισραήλ

ΜΚΟ και συνδικάτα κινούν νομικές διαδικασίες κατά της παράδοσης όπλων από τη Γαλλία στο Ισραήλ

Η Γαλλία παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες που σχετίζονται ιδίως με τη Συνθήκη Εμπορίου Όπλων και κινδυνεύει να γίνει συνένοχη σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, υποστηρίζουν

Οκτώ οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του γαλλικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι εκκίνησαν νομικές διαδικασίες ζητώντας «την αναστολή των παραδόσεων όπλων» από τη Γαλλία στο Ισραήλ, μια ενέργεια που περιγράφεται ως «τελείως εξαιρετική περίπτωση».

«Υπάρχει ξεκάθαρα ένας κίνδυνος τα όπλα και ο στρατιωτικός εξοπλισμός που εξάγει η Γαλλία στο Ισραήλ να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σοβαρών εγκλημάτων κατά αμάχων στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας», τόνισαν οι ΜΚΟ, ενώσεις και συνδικάτα – μεταξύ των οποίων τα Attac και Solidaires – σε ανακοίνωσή τους.

«Υπάρχει αδιαφάνεια σε ακραίο βαθμό σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες η Γαλλία σήμερα παρεμβαίνει και προμηθεύει όπλα»

«Συνεπώς, η Γαλλία παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες που σχετίζονται ιδίως με τη Συνθήκη Εμπορίου Όπλων και κινδυνεύει να γίνει συνένοχη σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου – συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων πολέμου – και πιθανής γενοκτονίας», υπογραμμίζουν οι οργανώσεις, οι οποίες έχουν ήδη ή θα καταθέσουν τρεις ξεχωριστές νομικές αγωγές με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Στα τέλη Μαρτίου, ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιάν Λεκορνύ, αρνήθηκε την πώληση εξαρτημάτων φυσιγγίων στο Ισραήλ, στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα.

«Είναι το αντίθετο από την υποχρέωση αποτροπής της γενοκτονίας»

Σύμφωνα με τους ερευνητικούς ιστότοπους Disclose και Marsactu, «η Γαλλία επέτρεψε στα τέλη Οκτωβρίου 2023 την παράδοση στο Ισραήλ τουλάχιστον 100.000 τεμαχίων φυσιγγίων για πολυβόλα όπλα, που ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκαν ή να χρησιμοποιηθούν εναντίον αμάχων στη Γάζα».

«Υπάρχει αδιαφάνεια σε ακραίο βαθμό σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες η Γαλλία σήμερα παρεμβαίνει και προμηθεύει όπλα», κατήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο Βενσάν Μπρενγκάρ, δικηγόρος έξι οργανώσεων – συμπεριλαμβανομένης της France Palestine Solidarity Association  – οι οποίες αναμένεται να προσφύγουν σήμερα (11/4) στο διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού, για να απαιτήσουν την αναστολή όλων των αδειών εξαγωγής πολεμικού υλικού στο Ισραήλ.

«Οι πράξεις συνενοχής που συνίστανται στην προμήθεια όπλων είναι το αντίθετο από την υποχρέωση αποτροπής της γενοκτονίας», τόνισε ο Ουίλιαμ Μπουρντόν, ενώ περισσότεροι από 33.000 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί, σύμφωνα με τη Χαμάς, σε ισραηλινές επιχειρήσεις.

Η ΜΚΟ Action Sécurité Ethique Républicaines (ASER) έχει ήδη υποβάλει αίτημα στο διοικητικό δικαστήριο του Παρισιού, για να ζητήσει την αναστολή άδειας εξαγωγής στο Ισραήλ για πολεμικό υλικό στην κατηγορία ML3 (πυρομαχικά και συστατικά πυρομαχικών).

Από την πλευρά του, το γαλλικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας θα ζητήσει την αναστολή των αδειών εξαγωγής πολεμικού υλικού για τις κατηγορίες ML5 (εξοπλισμός ελέγχου πυρκαγιάς) και ML15 (εξοπλισμός απεικόνισης).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024