Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος: Κάθε έννοια δημόσιας υγείας καταλύεται με την κυβέρνηση της ΝΔ

Φάμελλος: Κάθε έννοια δημόσιας υγείας καταλύεται με την κυβέρνηση της ΝΔ

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πέντε χρόνια τώρα επιδιώκει την αποδόμηση του ΕΣΥ, με στρατηγική στόχευση να διαβρωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια υγεία

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τις πολιτικές της στην Υγεία άσκησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο που προβλέπει σημαντικές αλλαγές στο ΕΣΥ, υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί μία ακόμη απόδειξη πως «κάθε έννοια δημόσιας υγείας καταλύεται με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Μάλιστα, σχολίασε εισαγωγικά ότι «χρειάστηκαν μόλις τρεις μήνες για να επιβεβαιωθούν πλήρως οι φόβοι που εκφράσαμε, με την τοποθέτηση στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας του κ.Γεωργιάδη», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Ποιος μπορεί άλλωστε να ξεχάσει τα έργα και τις ημέρες του στο Υπουργείο Υγείας την περίοδο 2013-2014;».

Παράλληλα, ο κ. Φάμελλος απευθυνόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη υποστήριξε ότι τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση από τον πρωθυπουργό με έναν στόχο: «Να βάλετε οριστική ταφόπλακα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να ιδιωτικοποιήσετε την υγεία», ενώ σχολίασε πως «αυτή τη φορά, τη δόξα δεν σας την παίρνει ο Τόμσεν. Την ευθύνη την έχει ο κ. Μητσοτάκης», υπενθυμίζοντας την… αλήστου μνήμης ατάκα Γεωργιάδη, όταν αναφερόταν σε απολύσεις υγειονομικών – «μη μου παίρνει τη δόξα η Τρόικα, όταν κάνουμε το αυτονόητο. Έχω βαρεθεί να κάνω το αυτονόητο και να παίρνει τη δόξα ο Τόμσεν», έλεγε τότε ο κ. Γεωργιάδης.

«Η κυβέρνηση μετατρέπει τις δημόσιες δομές σε μία επικερδή επιχείρηση»

Ο Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι πέντε χρόνια τώρα επιδιώκει την αποδόμηση του ΕΣΥ, με στρατηγική στόχευση να διαβρωθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στη δημόσια υγεία. Αναφέρθηκε στην περίοδο της πανδημίας, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση επιλογές για ενίσχυση των μεγάλων ιδιωτικών θεραπευτηρίων και «εισβολή» των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της υγείας, αλλά και «ρεκόρ υποκρισίας» έναντι των ανθρώπων του ΕΣΥ, «που βλέπουν ομηρία των συμβασιούχων και επικουρικών του ΕΣΥ και πεισματική άρνηση ένταξης του συνόλου του προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά».

«Υπάρχουν και λόγοι υγείας για τους οποίους απαιτείται η ανατροπή αυτής της πολιτικής στις ευρωεκλογές. Ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει διεκδικούμε την υγειά μας»

Τόνισε ότι «ακόμη και μετά τα όσα τραγικά βιώσαμε την περίοδο της πανδημίας, η κυβέρνηση επέλεξε να μην ενισχύσει τις δημόσιες δομές και το ΕΣΥ», ενώ σημείωσε πως το δημόσιο σύστημα «χαλάει» το αφήγημα της κυβέρνησης, καθώς «σε δύσκολες στιγμές, όπως στην πανδημία, η κοινωνία απευθύνεται στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Μιλώντας για «κατεδάφιση» της δημόσιας υγείας από την κυβέρνηση, ο κ. Φάμελλος είπε ότι δεν μπορεί η χώρα μας να είναι «18η στις 21 χώρες του Ταμείου Ανάκαμψης στις δαπάνες υγείας. Δεν μπορεί να είμαστε στο 6,7 του ΑΕΠ έναντι 8,2 της Ευρωζώνης για τις δαπάνες υγείας. Δεν μπορεί το 25% των πολιτών να μην έλαβαν την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που χρειαζόταν το 2022, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ» και αντέτεινε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «μέσα στη χρεοκοπία, είχαμε καταφέρει και αυτό τον δείκτη από το 14,4% να τον πάμε στο 10,4, μεταξύ ’16 και ’18».

«Όποιος έχει λεφτά θα κάνει χειρουργείο, όποιος δεν έχει… ο φτωχός στη μοίρα του»

Ο κ. Φάμελλος σημείωσε, επίσης, ότι το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από νομοτεχνική «προχειρότητα και αποσπασματικότητα», καθώς και ότι υπάρχουν πάνω από 10 άρθρα τροποποίησης διατάξεων που νομοθέτησε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.

Υποστήριξε ότι «το σημαντικότερο αρνητικό και αντικοινωνικό χαρακτηριστικό του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών στο ΕΣΥ» και τόνισε πως δίνεται έτσι η δυνατότητα άσκησης ιδιωτικού έργου σε όλους τους γιατρούς. Επισήμανε, άλλωστε, πως σύμφωνα και με τους φορείς, που τοποθετήθηκαν στην αρμόδια επιτροπή, το μέτρο της κατάργησης της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, θα περιορίσει τον αριθμό όσων βρίσκονται εντός του ΕΣΥ, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται και το κόστος σε πολλές λειτουργίες και παροχές της δημόσιας υγείας.

«Και τώρα έρχεστε και βάζετε χαράτσι για τα βιολογικά-εργαστηριακά, χαράτσι για τους απεικονιστικούς ελέγχους, χαράτσι για κάθε εμβολιασμό. Θυμάστε που οι εμβολιασμοί ήταν ένα δωρεάν πρόγραμμα; Τώρα πληρώνουμε για τους εμβολιασμούς, πληρώνουμε για τα εμβόλια. Και μάλιστα, καλείτε τους πολίτες σε περιόδους μεγάλης ακρίβειας να βάλουν περισσότερα λεφτά, αντικαθιστώντας την υποχρέωση πολιτείας για παροχή υγείας», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Μιλώντας για τα απογευματινά χειρουργεία, ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε πως η πραγματικότητα είναι ότι «ενώ θα περιμένουν οι ασθενείς στη λίστα για χειρουργεία που δεν γίνονται, κάποιοι θα μπαίνουν εκτός λίστας στα απογευματινά χειρουργεία. Και ήδη τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι τουλάχιστον οι μισοί μπαίνουν εκτός λίστας. Άρα, όποιος έχει λεφτά θα μπορεί να κάνει χειρουργείο. Όποιος δεν έχει, είναι αυτό που λένε ‘ο φτωχός στη μοίρα του’», είπε χαρακτηριστικά.

«Μετατρέπετε τον ασθενή σε πελάτη»

«Η αλήθεια είναι μία: όλες αυτές οι παρεμβάσεις μετατρέπουν τις δημόσιες δομές σε μία επικερδή επιχείρηση. Και δυστυχώς μετατρέπετε τον ασθενή σε πελάτη, όπως μετατρέπετε τους μαθητές και τους φοιτητές σε πελάτες», υπογράμμισε ο Σωκράτης Φάμελλος.

Και έκανε λόγο για μία «τραγική αντιμεταρρύθμιση» την οποία εισάγει η κυβέρνηση, γιατί έχει – όπως είπε – «Θεό μόνο το χρήμα, μόνο το κέρδος. Αυτή είναι η ουσία της πολιτικής σας, όχι τα κοινωνικά αγαθά, όχι η υγεία. Οι ασθενείς να είναι πελάτες λοιπόν».

Καταλήγοντας, ο κ. Φάμελλος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δεσμεύεται ότι οι πολίτες δεν θα βάζουν το χέρι στην τσέπη για να μπορούν να έχουν την υγειά τους και θα υπάρχει μια αξιοπρεπής και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ, που θα έχει νέες υποδομές, αντίστοιχες του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αντίστοιχες των επιστημόνων που σπουδάζουν στην Ελλάδα».

«Εσείς χρεοκοπήσατε την Ελλάδα, εμείς στηρίξαμε την Υγεία»

«Η δωρεάν πρόσβαση στην υγεία, με πρωτοβάθμια υγεία και πραγματική αναγνώριση του ρόλου των υγειονομικών είναι η δική μας ταυτότητα. Και οι πολίτες αυτό το γνωρίζουν. Γιατί είχαν καλύτερη πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρότι ήμασταν σε περίοδο χρεοκοπίας, με δικές σας ευθύνες. Εσείς χρεοκοπήσατε την Ελλάδα, εμείς στηρίξαμε την Υγεία και των ανασφάλιστων και της περιφέρειας. Κι αυτό το έχετε σήμερα καταρρίψει», σημείωσε.

Τόνισε πως η αναμόρφωση του ΕΣΥ και η καθολική πρόσβαση των πολιτών, «ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης και κοινωνικής θέσης είναι ο πυλώνας της δικής μας πολιτικής. Εκεί στηριζόμαστε. Γιατί εμείς θέλουμε να κοιμόμαστε ήσυχοι. Θέλουμε να έχουμε καθαροί τη συνείδησή μας και να μπορούμε να μιλάμε στην κοινωνία απευθείας. Εμείς πιστεύουμε στο ισχυρό κοινωνικό κράτος και η Ευρώπη πρέπει να δώσει μία απάντηση για ισχυρό κοινωνικό κράτος».

Για να καταλήξει πως «υπάρχουν και λόγοι υγείας για τους οποίους απαιτείται η ανατροπή αυτής της πολιτικής στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει  ανατρέπουμε αυτές τις πολιτικές  και διεκδικούμε την υγειά μας. Αυτό θέλει η ελληνική κοινωνία».

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024