Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κόντρα και για το Ταμείο Ανάκαμψης - Επίθεση Ρωμανού σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ - Τι απαντούν τα κόμματα

Κόντρα και για το Ταμείο Ανάκαμψης – Επίθεση Ρωμανού σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – Τι απαντούν τα κόμματα

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι αξιοποιεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος «λίγων και ισχυρών»

Νέα πολιτική σύγκρουση ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αφορμή το νομοσχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τα δύο κόμματα πως υιοθετούν «γραμμή Αρβανίτη και στο εθνικό Κοινοβούλιο», τονίζοντας πως «αφού πρωταγωνίστησαν στην καμπάνια δυσφήμισης της χώρας πανευρωπαϊκά, ενορχηστρώνοντας, συγγράφοντας και στηρίζοντας το κατάπτυστο ψήφισμα κατά της χώρας μας, που οδηγεί στον κίνδυνο απώλειας ευρωπαϊκών πόρων, σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν υπερψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο για την έξτρα χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο Ανάκαμψης».

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι αξιοποιεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος «λίγων και ισχυρών»

«Δεν υπερψήφισαν τους πόρους για τη βελτίωση των υποδομών των νοσοκομείων, την ενίσχυση των αγροτών, τα προγράμματα δωρεάν ιατρικών εξετάσεων και άλλα προγράμματα όπως το ‘Εξοικονομώ κατ’ οίκον’», προσέθεσε.

Και σημείωσε ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν κρατούν πια ούτε τα προσχήματα. Ελλείψει πολιτικών επιχειρημάτων και ρεαλιστικών αντιπροτάσεων, αγωνίζονται με κάθε τρόπο, εντός και εκτός συνόρων, για να υπονομεύσουν την ανάπτυξη, τη σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή και τη χρηματοδότηση της χώρας».

Φάμελλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται η μεγάλη χαμένη ευκαιρία

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε πως «το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται όχι η μεγάλη ευκαιρία, αλλά η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν υπάρχει πλέον το πολιτικό σκηνικό του 41%» και πως «η κοινωνία έχει ισχυρή ανασφάλεια και έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πολλαπλασιάζει τις ανισότητες και τις αδικίες με τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ότι ωφελούνται λίγοι και ισχυροί.

«Θεωρείτε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης σας ανήκει. Το ίδιο γίνεται και με τη χώρα. Θεωρείτε ότι το 41% αποτελεί free pass για να διαχειριστείτε τα πάντα χωρίς καμιά λογοδοσία, χωρίς να κάνετε αποδεκτή καμιά πρόταση», είπε χαρακτηριστικάο κ. Φάμελλος.

Κατρίνης: Η ανάπτυξη για την οποία μιλάει η κυβέρνηση  δεν φτάνει στην κοινωνία

Επίθεση στην κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιεί τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης – κάτι που έχει θέσει μετ’ επιτάσεως ο Νίκος Ανδρουλάκης εδώ και πολύ καιρό – εξαπέλυσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στη Βουλή.

Όπως τόνιοσε, από την αρχή η κυβέρνηση είχε δύο βασικούς στόχους:

1) «Να περιορίσει την πρόσβαση στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης σε λίγους και εκλεκτούς, με το πρόσχημα της γρήγορης απορρόφησης.

2) Να προωθήσει τον βίαιο μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, αποκλείοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης».

Παρέθεσε μάλιστα και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «τα πρώτα 2,72 δισ. ευρώ δάνεια μηδενικού επιτοκίου χορηγήθηκαν σε 178 δανειακές συμβάσεις, με μέσο όρο χρηματοδότησης ανά σύμβαση πάνω από 15 εκατ. ευρώ».

Σύμφωνα με το μητρώο τελικών δικαιούχων, στις 31 Νοεμβρίου του 2023,  στις 40 εταιρείες με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση, ο μέσος όρος δανειακής στήριξης ήταν άνω των 65 εκατ. ευρώ, σημείωσε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Συνολικά, «δάνεια του Ταμείου άνω των 4 δισ. έχουν δοθεί σε λιγότερες από 200 επιχειρήσεις, αφού κάποιες έχουν συνάψει 2 ή και 3 δανειακές συμβάσεις, ενώ μόλις το 15% των δανειακών πόρων έχει δοθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 85% σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις», προσέθεσε.

Επισήμανε την αργή εκταμίευση των πόρων στην πραγματική οικονομία, αφού από τα 4,5 δισ. δανείων μόλις 1,36 δισ. έχουν πάει στις επιχειρήσεις, ενώ μόλις το 50% των επιχορηγήσεων έχει φτάσει στην πραγματική οικονομία, ενώ έκανε λόγο για «συνθήκες αδιαφάνειας» που χαρακτηρίζουν τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης από την κυβέρνηση.

Αιχμηρή απάντηση Κατρίνη στον Ρωμανό

Μετά τις δηλώσεις Ρωμανού, ο Μιχάλης Κατρίνης, με ανάρτησή του, τόνισε ότι «ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της κυβέρνησης ‘αναρωτιέται’ γιατί το ΠΑΣΟΚ ψήφισε ‘παρών’ στον επιπλέον δανεισμό 5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Και σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όπως λέει η ΝΔ, δεν ψηφίσαμε την ‘επιπλέον χρηματοδότηση’ της χώρας. Χρηματοδότηση για ποιούς, όμως; Ταμείο Ανάκαμψης για ποιούς, όμως; 1) Όταν το 85% των δανειακών πόρων έχει δοθεί μέχρι στιγμής σε μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν το 97% των επιχειρήσεων της χώρας. 2) Όταν τα 4,5 δις δανείων έχουν δοθεί σε 200 όλες και όλες επιχειρήσεις σε σύνολο 400.000 επιχειρήσεων και 700.000 ενεργών επαγγελματικών ΑΦΜ με το 99% των επιχειρήσεων να αποκλείεται εξαρχής, αφού όλες και όλες 500 έχουν υποβάλλει αίτηση για τα δάνεια. 3) Όταν δάνεια και εκταμιεύσεις παραμένουν «παρκαρισμένα» σε ενδιάμεσους φορείς και δεν διοχετεύοντει στην πραγματική οικονομία, με την Τράπεζα της Ελλάδος και το Γραφείο Προΰπολογισμού της Βουλής να επισημαίνουν την καθυστέρηση διοχέτευσης των πόρων. 4) Όταν η αδιαφάνεια κυριαρχεί παντού, αφού κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται οι προκαταβολές, σε ποιούς υπεργολάβους κατευθύνονται οι πόροι, ποιά έργα απεντάχθηκαν, ποιοί είναι οι τελικοί δικαιούχοι των χρημάτων».
Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για «ένα Ταμείο Ανάκαμψης κομμένο και ραμμένο για επιχειρήσεις που έχουν 3 χαρακτηριστικά: 1) Είναι πολύ λίγες. 2) Είναι πολύ μεγάλες. 3) Είναι πολύ φιλικές προς την ΝΔ»

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024