Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φάμελλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται η μεγάλη χαμένη ευκαιρία – Πολιτική αλλαγή στις ευρωεκλογές

Φάμελλος: Το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται η μεγάλη χαμένη ευκαιρία – Πολιτική αλλαγή στις ευρωεκλογές

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει «να μην εξυπηρετεί μόνο τα ολιγοπώλια και το lobbying με τις διασυνδέσεις με τα συντηρητικά κόμματα»

«Το Ταμείο Ανάκαμψης γίνεται όχι η μεγάλη ευκαιρία, αλλά η μεγάλη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στη Βουλή.

Τόνισε πως «δεν υπάρχει πλέον το πολιτικό σκηνικό του 41%» και πως «η κοινωνία έχει ισχυρή ανασφάλεια και έλλειμμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», εκτιμώντας ότι «οι ευρωεκλογές θα φέρουν σίγουρα ανατροπές».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να δώσει προοδευτική διέξοδο και απαντήσεις στα ερωτήματα της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Φάμελλος.

Σημείωσε ότι «πρέπει να γίνει μια αλλαγή και αυτή η πολιτική αλλαγή μπορεί να γίνει ξεκινώντας από τις ευρωεκλογές», ενώ τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μία άλλη Ευρώπη και μια άλλη Ελλάδα.

«Η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αφεντικό της χώρας στην οικονομία, την κοινωνία, τη δημοκρατία»

«Διεκδικούμε οι ευρωεκλογές να δώσουν ένα μήνυμα για: διεύρυνση των κοινών πολιτικών της ΕΕ σε όλα τα επίπεδα. Αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να μετεξελιχθεί σε Σύμφωνο Βιώσιμης Ανάπτυξης και Σύγκλισης, με κοινωνικά και όχι μόνο δημοσιονομικά κριτήρια. Μονιμοποίηση και επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό και ουσιαστική αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου. Πράσινη Συμφωνία με όρους κοινωνικά δίκαιης ενεργειακής μετάβασης για την επίτευξη των κλιματικών στόχων. Προώθηση της φορολογικής δικαιοσύνης, φορολόγηση υπερκερδών», εξήγησε.

«Ο Μητσοτάκης πολλαπλασιάζει τις ανισότητες και τις αδικίες»

Ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε, επίσης, ότι στους τομείς της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας η χώρα μας «έχει υποχωρήσει πολλά σκαλοπάτια», αναφερόμενος στα Τέμπη, τις υποκλοπές και τη διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων.

Υπογράμμισε ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και πως ο στόχος των δίκαιων και βιώσιμων πολιτικών αφορά και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο πρέπει «να μην εξυπηρετεί μόνο τα ολιγοπώλια και το lobbying με τις διασυνδέσεις με τα συντηρητικά κόμματα», ενώ προσέθεσε ότι για την ευρωπαϊκή Αριστερά η απάντηση είναι μία: «περισσότερη Ευρώπη, καλύτερη και δημοκρατικότερη».

Ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι πολλαπλασιάζει τις ανισότητες και τις αδικίες με τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και ότι ωφελούνται λίγοι και ισχυροί.

«Θεωρείτε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης σας ανήκει. Το ίδιο γίνεται και με τη χώρα. Θεωρείτε ότι το 41% αποτελεί free pass για να διαχειριστείτε τα πάντα χωρίς καμιά λογοδοσία, χωρίς να κάνετε αποδεκτή καμιά πρόταση», είπε χαρακτηριστικάο κ. Φάμελλος.

«Έχουμε ολιγοπώλια, πληθωρισμό απληστίας, χαμηλή απορρόφηση»

Μίλησε για «ελάχιστη διαβούλευση και για αδιαφάνεια», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση είχε απορρίψει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να συσταθεί διακομματική επιτροπή της Βουλής για την λογοδοσία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης τον Ιούλιο του 2022. Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι απεντάχθηκαν αντιπλημμυρικά και σιδηροδρομικά έργα και πως ούτε η Αυτοδιοίκηση μαθαίνει κάτι από αυτά που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο κ. Φάμμελος ζήτησε από την κυβέρνηση να μην χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία προγράμματα που εξαγγέλλονται χωρίς να υλοποιηθούν εδώ και χρόνια, όπως τα «Εξοικονομώ-Επιχειρώ», το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ, τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, ενεργειακές κοινότητες και «Εξοικονομώ».

Αίτημα κατάθεσης εγγράφων από τον ΣΥΡΙΖΑ για τις μετοχές των τραπεζών

Όπως είπε, «οι επενδύσεις το 2023 δεν αυξήθηκαν κατά 15,5% αλλά κατά 7%» και το μερίδιό τους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, απέχει περισσότερο από 8 μονάδες από τον μέσο όρο της ΕΕ.

«Έχουμε ολιγοπώλια, πληθωρισμό απληστίας, χαμηλή απορρόφηση, και η οικονομία γυρίζει στη φούσκα των ακινήτων», προσέθεσε, τονίζοντας πως σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και «η σκανδαλώδης διαχείριση με τις τράπεζες», ενώ προανήγγειλε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα κατάθεσης εγγράφων για να φέρει η κυβέρνηση τις μελέτες διάθεσης των μετοχών των τραπεζών.

Τέλος, σημείωσε πως η ΝΔ δεν απαντά στην οικονομική κρίση, ούτε στα μεγάλα αδιέξοδα της ανθεκτικότητας και σχολίασε ότι «η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι αφεντικό της χώρας στην οικονομία, την κοινωνία, τη δημοκρατία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024