Κυριακή 23 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Απογευματινά χειρουργεία: Νυστέρι στα θολά νερά του «επείγοντος»

Απογευματινά χειρουργεία: Νυστέρι στα θολά νερά του «επείγοντος»

Μετ΄ εμποδίων, πολλές αντιδράσεις, καταγγελίες για παρατυπίες και ένα ερώτημα που χρήζει απάντησης ο απολογισμός του πρώτου εικοσαημέρου των πολυδιαφημισμένων απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων.

Άρχισε να κυλάει το νερό στο αυλάκι των επί πληρωμή «απογευματινών χειρουργείων» και τα πρώτα δείγματα είναι μάλλον απογοητευτικά. Η πολυδιαφημισμένη «μεταρρύθμιση» της κυβέρνησης, στα πρώτα βήματα της, αμφισβητείται ανοιχτά από τους υγειονομικούς και βλέπει την πλάτη των πολιτών που δεν την αγκάλιασαν με θέρμη.

Η συμμετοχή του κόσμου κρίνεται μέτρια προς κακή δεδομένου πως τα οικονομικά δεν είναι ανθηρά ενώ πληθαίνουν οι αναφορές για απογευματινά χειρουργεία εκτός λίστας σε αντίθεση με το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης για την θέσπιση τους προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα πρωινά χειρουργεία.

Θερμή υποστήριξη των απογευματινών χειρουργείων από τον υπουργό Υγείας

Χειρούργησαν επί χρήμασι

Πέρα από τις αντιδράσεις και τη μη μικρή συμμετοχή έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται καταγγελίες για ασθενείς που χειρουργήθηκαν επί πληρωμή, ενώ έπρεπε να έχουν χειρουργηθεί δωρεάν.

Η πρώτη αναφορά ήρθε από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου Κρήτης, η οποία κατήγγειλε πως ασθενής που έσπασε το χέρι του χειρουργήθηκε επ’ αμοιβή, ένω έπρεπε να τον περιποιηθούν ως επείγον περιστατικό στο πλαίσιο της λειτουργίας του νοσοκομείου.

Πέρα λοιπόν από το σπασμένο χέρι που χειρούργησαν επ’ αμοιβή, ήρθε στο φως ακόμα ένα περιστατικό που προέρχεται πάλι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου παρά τη βαρύτητα της κατάστασης του, πραγματοποιήθηκε σε απογευματινό επί πληρωμή χειρουργείο και προφανώς με το υψηλότερο τίμημα.  Συγκεκριμένα, το χειρουργείο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου και αφορούσε περιστατικό καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο ασθενής χρειάστηκε να οδηγηθεί σε κολεκτομή, δηλαδή σε βαριά επέμβαση αφαίρεσης μέρους του παχέος εντέρου.

Ο διοικητή του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, παραδέχτηκε (ΕΦ.ΣΥΝ.) μεν την ύπαρξή του, ωστόσο διέψευσε τον επείγοντα χαρακτήρα της επέμβασης.

«Επείγον θα χαρακτηριζόταν αν ο ασθενής κινδύνευε, αν παρουσίαζε ειλεό ή άλλο επικίνδυνο σύμπτωμα. Τόσο σε αυτή την περίπτωση όσο και στο ορθοπεδικό περιστατικό με το κάταγμα 15 ημερών για το οποίο έγινε πολύς λόγος, ήταν καθαρή επιλογή των ασθενών να οδηγηθούν σε επί πληρωμή χειρουργεία», υποστήριξε.

Καταγγελίες για ασθενείς που χειρουργήθηκαν επί πληρωμή, ενώ έπρεπε να έχουν χειρουργηθεί δωρεάν

Πλέον γίνεται δισδιάκριτο πώς ακριβώς θα ορίζεται στο εξής το «επείγον» όταν πρόσφατα ένα άλλο περιστατικό, στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της χώρας, το «Αττικόν», αφορούσε χειρουργική αντιμετώπιση ογκολογικής νόσου ενισχύοντας τις φωνές όσων μιλούν πως γίνεται «πελάτης» και ο καρκινοπαθής και όχι όπως η κυβέρνηση έλεγε τα μικρά και γρήγορα χειρουργεία (μια βουβωνοκήλη, ένας καταρράκτης κοκ.).

Δεν υποστέλλουν τον αγώνα

Από τη στιγμή που κατατέθηκε το ΦΕΚ και πραγματοποιήθηκε το πρώτο χειρουργείο, σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία πραγματοποιούν κινητοποιήσεις με βασικά αιτήματα «μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, να ανοίξουν το πρωί όλα τα χειρουργεία» και «λεφτά για την υγεία και όχι φακελάκια για τα χειρουργεία».

Διαμαρτύρονται γιατροί νοσηλευτικό προσωπικό

Γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία μέσω των δευτεροβάθμιων σωματείων τους ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) και ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων) τάσσονται ενάντια στο «αίσχος των απογευματινών επί πληρωμή χειρουργείων» και στην «κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών» τα οποία «ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση».

Sports in

Τι σχολίαζαν στην ΠΑΕ Ολυμπιακός για την παραφιλολογία περί ανάμειξης του Βαγγέλη Μαρινάκη στο μπάσκετ

Τι αναφέρουν στην «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ για όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024