Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Απογευματινά χειρουργεία: Οι πρώτες είκοσι μέρες και οι παρατυπίες

Απογευματινά χειρουργεία: Οι πρώτες είκοσι μέρες και οι παρατυπίες

Με αντιδράσεις, μικρή συμμετοχή και παρατυπίες έχουν ξεκινήσει τα απογευματινά χειρουργεία

Με πολλά προβλήματα, αντιδράσεις και παρατυπίες ολοκληρώνονται οι είκοσι μέρες από την έναρξη της ισχύος της υπουργικής απόφασης του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη με την οποία θεσπίστηκαν τα απογευματινά χειρουργεία.

Πρώτα από όλα, ο απολογισμός ξεκινά με την συμμετοχή του κόσμου στο εγχείρημα, η οποία ήταν μέτρια προς κακή, αν αναλογιστεί κανείς την προώθηση που έκανε ο κ. Γεωργιάδης.  Τι και αν ο υπουργός έκανε απανωτές συνεντεύξεις για να παρουσιάσει τα αιτία εφαρμογής τους, οι πολίτες δεν πείστηκαν και αυτό φαίνεται από τον αριθμό των χειρουργείων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η συντριπτική πλειονότητα των χειρουργείων επί χρήμασι γίνονται σε εκτός λίστας ασθενείς, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το κύριο επιχείρημα της κυβέρνησης για την θέσπιση τους, ότι δηλαδή γίνεται για να αποφορτιστεί η λίστα και να βελτιωθεί η πρόσβαση των πιο αδύναμων στα πρωινά χειρουργεία.

 Τα προβλήματα με τις βάρδιες

Πολλές φορές όταν δομούνται οι βάρδιες των γιατρών, οι διοικήσεις εμπλέκουν όλο το προσωπικό στα απογευματινά χειρουργεία.

Για παράδειγμα υπάρχει νοσοκομείο που στα πρωινά χειρουργεία είχε δηλώσει και τα απογευματινά επί χρήμασι χειρουργεία και αυτό είχε ως αποτέλεσμα ο αναισθησιολόγος που εφημέρευε να πρέπει να κάνει, χωρίς να το γνωρίζει, προεγχειρητικό έλεγχο και για τα απογευματινά χειρουργεία παρά το γεγονός, ότι ένας άλλος αναισθησιολόγος είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να συμμετάσχει και να πληρωθεί.

Από ότι φαίνεται το νοσηλευτικό προσωπικό -τόσο οι γιατροί, όσο και οι νοσοκόμοι- επιβαρύνεται σημαντικά από τα απογευματινά χειρουργεία.

Ακόμα πιο δύσκολο είναι το νέο εγχείρημα της κυβέρνησης για τους απογευματινούς καθαριστές στα νοσοκομεία, που είναι πιο λίγοι σε αναλογία από τους πρωινούς, με αποτέλεσμα να τρέχουν και να μην φτάνουν για να καλύψουν και τα επί πληρωμή χειρουργεία.

Τι αναφέρει η ΟΕΝΓΕ

Από την πλευρά της η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών) διαπιστώνει έλλειψη προσωπικού. Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι «οι υγειονομικοί είναι καταδικασμένοι σε υπερεργασία σε όλο και περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας τους, αλλά και με τους ίδιους μισθούς.

Οι ασθενείς από την άλλη σε όλο και περισσότερες ιδιωτικές πληρωμές για να έχουν την υγεία τους. «Ποια απογευματινά χειρουργεία, εδώ δεν βγαίνει το πρωινό ωράριο» αναφέρουν, συμπληρώνοντας ότι λείπει αρκετό προσωπικό.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», όπου είπαν σε καρκινοπαθή: «Ξέρετε, δεν έχουμε καρδιολόγο και παθολόγο πηγαίνετε να σας ελέγξουν αλλού και ελάτε έτοιμος για το ογκολογικό χειρουργείο».

Οι γιατροί χειρουργούν ασθενείς εκτός λίστας στα απογευματινά

Πλήθος καταγγελιών

Πέρα από τις αντιδράσεις και τη μη συμμετοχή στο εγχείρημα των απογευματινών χειρουργείων, έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται καταγγελίες για ασθενείς που χειρουργήθηκαν επί πληρωμή, ενώ έπρεπε να έχουν χειρουργηθεί δωρεάν.

Η πρώτη αναφορά ήρθε από την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου Κρήτης, η οποία κατήγγειλε πως ασθενής που έσπασε το χέρι του χειρουργήθηκε επ’ αμοιβή, ένω έπρεπε να τον περιποιηθούν ως επείγον περιστατικό στο πλαίσιο της λειτουργείας του νοσοκομείου.

Χειρούργησαν επί χρήμασι έκτακτο περιστατικό

Στην ανακοίνωση, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου, αναφέρει ότι «πριν καλά-καλά στεγνώσει το μελάνι της υπογραφής του πρώτου απογευματινού χειρουργείου που έλαβε χώρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου στις 19 Μαρτίου, έρχεται, δύο εβδομάδες μετά, το πρόγραμμα της 4ης Απριλίου να εκθέσει προκλητικά το όλο εγχείρημα: χειρουργείται στα απογευματινά χειρουργεία ασθενής που έσπασε το χέρι του».

Η ανακοίνωση γράφει ότι ο βασικός όρος λειτουργίας των απογευματινών χειρουργείων υπήρξε η πραγματοποίηση τακτικών επεμβάσεων από τη λίστα των πρωινών χειρουργείων προς αποσυμφόρηση της τελευταίας.

Ασθενείς δηλαδή που μακροβιούν σε λίστες προς χειρουργείο όπου η αναμονή μεγαλώνει λόγω των δραματικών ελλείψεων κυρίως σε προσωπικό, μπορούν πλέον να πληρώσουν ώστε να χειρουργηθούν νωρίτερα. Αντί για αυτό, διαφαίνεται με γιγάντια αυθάδεια η πραγματική υπόσταση του μέτρου και οι όροι αυτοί πάνε περίπατο…

Ο ασθενής αυτός, όπως και κάθε άλλος τραυματίας, οφείλει να χειρουργηθεί ως επείγον περιστατικό, εκτάκτως, στο πλαίσιο λειτουργίας του νοσοκομείου όπως το γνωρίζουμε. Αυτές τις παροχές υπηρεσιών υγείας προσφέρει ένα δημόσιο νοσοκομείο.»

Απογευματινό χειρουργείο ακόμα και σε καρκίνο

Πέρα λοιπόν από το σπασμένο χέρι που χειρούργησαν επ’ αμοιβή, ήρθε στο φως ακόμα ένα περιστατικό που προέρχεται πάλι από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου παρά τη βαρύτητα της κατάστασης του, χρειάστηκε να πληρώσει για να σώσει τη ζωή του.  Το χειρουργείο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Μαρτίου και αφορά περιστατικό καρκίνου του παχέος εντέρου.

Λόγω της βαρύτητας του περιστατικού χρειάστηκε να οδηγηθεί ο ασθενής σε κολεκτομή, δηλαδή σε βαριά επέμβαση αφαίρεσης μέρους του παχέος εντέρου, η οποία παρά τη βαρύτητα χειρουργήθηκε σε απογευματινό επί πληρωμή χειρουργείο και μάλιστα με το υψηλότερο τίμημα που προβλέπεται στον τιμοκατάλογο.

Sports in

Μια πολύ μεγάλη μέρα για τον ελληνικό αθλητισμό

Τα 17 μετάλλια που έχει κατακτήσει η χώρα μας στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανοίγουν νέους ορίζοντες στην ελληνική κολύμβηση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024