Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λιβύη: Η Βάγκνερ των ΗΠΑ ονομάζεται Amentum, βρίσκεται ήδη στη χώρα και ταράζει την Τουρκία

Λιβύη: Η Βάγκνερ των ΗΠΑ ονομάζεται Amentum, βρίσκεται ήδη στη χώρα και ταράζει την Τουρκία

«Στρατιωτική εταιρεία των ΗΠΑ εναντίον μας στη Λιβύη», γράφει η Αϊντινλίκ, αναφερόμενη στα σχέδια της Ουάσιγκτον «ν’ αντιμετωπίσει» τον ανταγωνισμό της Ρωσίας και της Τουρκίας στη βόρεια Αφρική.

Με στόχο να επιβάλει την επιρροή της στην περιοχή, μετά τη Γαλλία που κατείχε το προνόμιο μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα, η Ουάσιγκτον επιδιώκει να πάρει υπό τον έλεγχό της ολόκληρη την περιοχή της βόρειας Αφρικής (στη φωτογραφία από το Al-Wasat, επάνω, αντιπροσωπεία του Πενταγώνου επισκέπτεται την 444η Ταξιαρχία της Λιβύης).

Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο άρθρο της τουρκικής εθνικιστικής «ευρασιατικού προσανατολισμού» εφημερίδας Αϊντινλίκ, με τίτλο «Στρατιωτική εταιρεία των ΗΠΑ εναντίον μας στη Λιβύη», η Ουάσιγκτον σχεδιάζει ν’ αντιμετωπίσει τους βασικούς ανταγωνιστές της στη Δυτική Λιβύη, με έμφαση στη Ρωσία και την Τουρκία.

Η Amentum φαίνεται να έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στο πεδίο της ένοπλης δράσης στη Λιβύη

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τοπικές λιβυκές πολιτοφυλακές και το θέμα της Λιβύης θα περιέχεται στην ατζέντα του Ερντογάν κατά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν τον Μάιο, σύμφωνα με τον τούρκο αντιστράτηγο ε.α. Ismail Hakki Pekin

Ενα παράδειγμα που αποκαλύπτει αυτή την κατεύθυνση είναι η καταγγελία της υπογραφής των δύο νέων μνημονίων κατανόησης ανάμεσα στην Τρίπολη και την Αγκυρα το 2019 και το 2022, σχετικά με τη συνεργασία στην εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, περιλαμβανομένης και της κοινής εξερεύνησης στ’ ανοιχτά της Λιβύης.

Ο εθνικιστικός τύπος ανησυχεί ότι αυτή η κίνηση θέτει το θέμα της τουρκικής επιρροής και της στρατηγικής στην περιοχή σε νέο πλαίσιο, συνδυάζοντάς την και με την ολοένα αυξανόμενη παρουσία και δραστηριότητες της αμερικανικής εταιρείας στρατιωτών μισθοφόρων Amentum στη Λιβύη, όσο η κατάσταση στη χώρα παραμένει επίμαχη και αβέβαιη.

«Ποιος ξέρει, ίσως και η χρήση του λιμανιού Al-Khums στα ανατολικά της Τρίπολης να μεταβιβαστεί σε αμερικανική εταιρεία. Μετά από όλα τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη Λιβύη και τις επιτυχίες που σημειώθηκαν, η απώλεια επιρροής στην περιοχή μπορεί να σηματοδοτήσει μια νέα ήττα για τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος έχασε τις αυτοδιοικητικές εκλογές», αναφέρει η Αϊντινλίκ.

Στη βάση της Μίτιγκα

Στις αρχές Φεβρουαρίου, ομάδες από την εταιρεία μισθοφόρων Amentum, μια εταιρεία που φέρεται να εργάζεται για το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο, έφτασαν στην αεροπορική βάση Μίτιγκα στη Λιβύη.

Η Amentum, η οποία χαρακτηρίζεται στην Τουρκία «σκοτεινή», φαίνεται να έχει αναλάβει σημαντικό ρόλο στο πεδίο της ένοπλης δράσης στη Λιβύη. Η εταιρεία εμπλέκεται σε ένοπλες συγκρούσεις για τον έλεγχο διυλιστηρίων πετρελαίου, συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά, εκπαιδεύει δυνάμεις στα δυτικά της χώρας και ενώνει ένοπλες ομάδες (πολιτοφυλακές).

Οι αναφορές αναδεικνύουν την εμπλοκή της Amentum σε ένοπλες συγκρούσεις στην περιοχή του διυλιστηρίου πετρελαίου της Zawiyah. «Δεν είναι μυστικό γιατί η εταιρεία στάλθηκε εκεί: για να ελέγξει τα διυλιστήρια και τις κερδοφόρες διαδρομές ανεφοδιασμού και να βάλει τις ΗΠΑ μπροστά στον διεθνή ανταγωνισμό στη Λιβύη», σχολίαζε η εφημερίδα Asharq Al-Awsat.

Επίσης, η πρόσφατη επίσκεψη του ανώτερου στελέχους του Πενταγώνου, του John Bozarth στην Τρίπολη, στις 3 Μαρτίου 2024, αποκαλύπτει τη στενή σχέση μεταξύ της Amentum και των αμερικανικών αρχών. Η συμφωνία για τη μεταφορά μέρους της στρατιωτικής υποδομής της Λιβύης στην εταιρεία ασφαλείας Amentum προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία.

Η Λιβύη κατευθύνεται προς τις ΗΠΑ

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Ντμπεϊμπά φαίνεται ν’ αλλάζει την προσέγγισή του και να παραχωρεί προτεραιότητα στη συνεργασία με τις ΗΠΑ, αντικαθιστώντας στο επίκεντρο των στρατηγικών συνεργασιών της χώρας την προηγούμενη έμφαση που έδινε στην Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης φαίνεται ότι παραμερίζει στο στρατιωτικό κομμάτι την Τουρκία και δίνει πλέον έμφαση στη συνεργασία με τις ΗΠΑ. Η συνεργασία με τις ΗΠΑ αναδεικνύεται ως κρίσιμης σημασίας, καθώς η δέσμευση του πρωθυπουργού Ντμπεϊμπά για την ενοποίηση των πολιτοφυλακών στα δυτικά της χώρας δείχνει τη βούλησή του να επιτύχει τη σταθερότητα και την ανάπτυξη μέσω υπερατλαντικής συνεργασίας.

Ελεγχος των ενεργειακών πόρων

Ο Ismail Hakki Pekin, αντιστράτηγος ε.α. και πρώην αρχηγός Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, σε συνέντευξή του στο United World International (UWI), επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με τοπικές λιβυκές πολιτοφυλακές και ότι το θέμα της Λιβύης θα περιέχεται στην ατζέντα του Ερντογάν κατά τη συνάντησή του στον Λευκό Οίκο με τον Τζο Μπάιντεν τον Μάιο.

«Ναι, οι ΗΠΑ αυτό προσπαθούν να κάνουν, να απομακρύνουν την Τουρκία από τη Λιβύη. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη εργάζεται επίσης γι’ αυτό το θέμα» τόνισε ο αντιστράτηγος.

Σύμφωνα με τον Πεκίν, η Ουάσιγκτον περιμένει να βελτιωθούν οι συνθήκες προς όφελός της για να ελέγξει τους ενεργειακούς πόρους.

Οι ΗΠΑ, για τον τούρκο στρατιωτικό, θέλουν να ελέγξουν τα χρήματα και την ενέργεια, προσπαθούν να σπάσουν τη ρωσο-κινεζική επιρροή όχι μόνο στη Λιβύη αλλά και σ’ ολόκληρη την ήπειρο της Αφρικής.

Απλώνει πλοκάμια

Οι δραστηριότητες της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Amentum δεν περιορίζονται στη Λιβύη. Ιδρύθηκε το 2020 και γρήγορα καθιερώθηκε ως διάδοχος της DynCorp, μιας στρατιωτικής εταιρείας γνωστής για τη συνεργασία της με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και το Πεντάγωνο, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης δυνάμεων ασφαλείας σε ζώνες συγκρούσεων, όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της εταιρείας, το Πεντάγωνο χορήγησε στην Amentum 165 εκατομμύρια δολάρια για να «ενισχύει την εθνική ασφάλεια (των ΗΠΑ) στην Αφρική».

Υπό το πρόσχημα της διατήρησης της ειρήνης στη Μαύρη Ηπειρο, η εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαια για την εκπαίδευση του στρατού του Μπενίν και την κατασκευή στρατιωτικών βάσεων για τον Εθνικό Στρατό της Σομαλίας.

Η Amentum συνήψε επίσης σύμβαση με το Πεντάγωνο για τη μείωση των βιολογικών απειλών στην Αφρική και τη διεξαγωγή βιολογικών εργαστηριακών πειραμάτων σε διάφορες αφρικανικές χώρες.

Αν και η εταιρεία ανακοίνωσε επίσημα την παρουσία της στη Σομαλία και στο Μπενίν, οι δραστηριότητές της στη Λιβύη παρέμειναν μυστικές μέχρι να τραβήξουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.

Πηγή: sigmalive.com

Sports in

Σκάνδαλο: Δεν κλήθηκε σε απολογία ο Αλμέιδα για την επίθεση στην Τούμπα

Ο Ματίας Αλμέιδα επιτέθηκε και έπιασε από τον λαιμό άνθρωπο της ΥΑΒΑΧ μετά το τέλος του παιχνιδιού στην Τούμπα, παρόλα αυτά δεν κλήθηκε σε απολογία από τον αθλητικό δικαστή της Super League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024