Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται από την αδράνεια για την κλιματική αλλαγή

Τα ανθρώπινα δικαιώματα παραβιάζονται από την αδράνεια για την κλιματική αλλαγή

Δικαστήριο αθώωσε ομάδα ηλικιωμένων Ελβετίδων που ισχυρίστηκαν ότι οι ανεπαρκείς πολιτικές της χώρας τους τις θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο θανάτου από τους καύσωνες

Οι αδύναμες κυβερνητικές πολιτικές για το κλίμα παραβιάζουν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ).

Σε μια απόφαση-ορόσημο για μια από τις τρεις μεγάλες υποθέσεις για το κλίμα, το ΕΔΔΑ άσκησε δικαστική πίεση στις κυβερνήσεις να σταματήσουν να γεμίζουν την ατμόσφαιρα με αέρια που κάνουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα πιο βίαια.

Η ανώτατη έδρα του δικαστηρίου έκρινε ότι η Ελβετία παραβίασε τα δικαιώματα μιας ομάδας ηλικιωμένων Ελβετίδων, αλλά απέρριψε την υπόθεση ενός Γάλλου δημάρχου κατά της Γαλλίας και την υπόθεση μιας ομάδας νεαρών Πορτογάλων κατά 32 ευρωπαϊκών χωρών.

«Αναμένουμε ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τη δράση για το κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και πολύ πέρα από αυτήν»

«Μοιάζει με μικτό αποτέλεσμα, διότι δύο από τις υποθέσεις ήταν απαράδεκτες», δήλωσε η Corina Heri, ερευνήτρια νομικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. «Αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία», πρόσθεσε.

«Η κλιματική κρίση είναι κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων»

Το δικαστήριο, το οποίο αυτοαποκαλείται «η συνείδηση της Ευρώπης», διαπίστωσε ότι η Ελβετία δεν είχε συμμορφωθεί με τα καθήκοντά της να σταματήσει την κλιματική αλλαγή. Καθόρισε επίσης μια πορεία για τις οργανώσεις να ασκήσουν περαιτέρω προσφυγές για λογαριασμό των αιτούντων, σύμφωνα με το άρθρο του Guardian.

Η Joie Chowdhury, δικηγόρος στην ομάδα εκστρατείας του Κέντρου Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου, δήλωσε ότι η απόφαση δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι η κλιματική κρίση είναι κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Αναμένουμε ότι η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τη δράση για το κλίμα και τις δικαστικές υποθέσεις για το κλίμα σε ολόκληρη την Ευρώπη και πολύ πέρα από αυτήν», δήλωσε η ίδια.

Τα πραγματικά περιστατικά των τριών υποθέσεων διέφεραν σε μεγάλο βαθμό, αλλά όλες αφορούσαν το ερώτημα κατά πόσον η αδράνεια της κυβέρνησης όσον αφορά την κλιματική αλλαγή παραβιάζει θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ορισμένες από τις κυβερνήσεις υποστήριξαν ότι οι υποθέσεις δεν θα έπρεπε να γίνουν δεκτές και ότι η πολιτική για το κλίμα θα έπρεπε να αποτελεί αντικείμενο των εθνικών κυβερνήσεων και όχι των διεθνών δικαστηρίων.

Οι ενάγοντες που συμμετείχαν στην ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο του Στρασβούργου, ορισμένοι από τους οποίους ήταν μόλις 12 ετών, πανηγύρισαν αφού ένα μέλος της επιτροπής των 17 δικαστών διάβασε τις ετυμηγορίες. Η ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg συμμετείχε σε συγκέντρωση έξω από το δικαστήριο πριν από την ακρόαση για να ενθαρρύνει την ταχύτερη ανάληψη δράσης.

«Είναι καλό που επιτέλους μας ακούνε»

Οι KlimaSeniorinnen, μια ομάδα 2.400 ηλικιωμένων Ελβετίδων, δήλωσαν στο δικαστήριο ότι παραβιάζονται αρκετά από τα δικαιώματά τους. Επειδή οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν σε καύσωνες —οι οποίοι έχουν γίνει θερμότεροι και συχνότεροι λόγω των ορυκτών καυσίμων— υποστήριξαν ότι η Ελβετία πρέπει να πράξει αυτό που της αναλογεί για να σταματήσει η θέρμανση του πλανήτη σύμφωνα με τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για 1,5C (2,7F) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Το δικαστήριο έκρινε ότι οι ελβετικές αρχές δεν είχαν ενεργήσει εγκαίρως ώστε να καταλήξουν σε μια αρκετά καλή στρατηγική για τη μείωση των εκπομπών. Διαπίστωσε επίσης ότι οι προσφεύγοντες δεν είχαν κατάλληλη πρόσβαση στη δικαιοσύνη στην Ελβετία.

Ωστόσο, απέρριψε επίσης τις υποθέσεις τεσσάρων μεμονωμένων αιτούντων που είχαν ενταχθεί στην ομάδα KlimaSeniorinnen.

«Είμαι πολύ χαρούμενη», δήλωσε η Nicole Barbry, 70 ετών, μέλος των KlimaSeniorinnen που είχε έρθει στο Στρασβούργο. «Είναι καλό που επιτέλους μας ακούνε».

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024