Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αυτοψία στην Οινόη για τα έργα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, από Κικίλια και Σκυλακάκη

Αυτοψία στην Οινόη για τα έργα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας, από Κικίλια και Σκυλακάκη

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης στην Οινόη, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αντιπυρικής προληπτικής άμυνας των τελευταίων 50 ετών.

Στην Οινόη μετέβησαν σήμερα ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μαζί με τον γενικό διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευάγγελο Γκουντούφα, προκειμένου να επιβλέψουν τα έργα πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας που πραγματοποιούνται στην περιοχή, στο πλαίσιο του προγράμματος AntiNero.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης στην Οινόη, πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόγραμμα αντιπυρικής προληπτικής άμυνας των τελευταίων 50 ετών.

«Ετοιμαζόμαστε για μια μεγάλη μάχη και μία δύσκολη αντιπυρική περίοδο. Τα στοιχεία και η επιστήμη αυτό δείχνουν», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, αφού ευχαρίστησε τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκη αλλά και τον γενικό διευθυντή Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος, Ευ. Γκουντούφα και το σύνολο του ΥΠΕΝ «για την συντονισμένη και οργανωμένη βοήθεια, και στρατηγική στήριξη».

«Αυτή η μάχη δίνεται, μόνο, με όλες τις δυνάμεις μαζί. Πλέον, στο νέο δόγμα του Πυροσβεστικού Σώματος υποχρεωτικά ένας δασάρχης και όλη η ομάδα του είναι μαζί μας στην καταπολέμηση μιας δασικής πυρκαγιάς. Πλέον, με νόμο που περάσαμε στο τέλος του προηγούμενου έτους, του 2023, μπορούν με την έγκριση και την υπογραφή του γενικού διευθυντή Δασών και του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας να μπουν ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ και να κάνουν ζώνες πυροπροστασίας δεξιά και αριστερά από τα καλώδια υψηλής τάσης », σημείωσε ο κ. Κικίλιας και προσέθεσε ότι πλέον, γύρω-γύρω από κάθε στρατόπεδο στην Ελλάδα υποχρεωτικά πρέπει να υπάρχει πριν από την αντιπυρική περίοδο, ζώνη σε περίμετρο 100 μέτρων.

«Όταν κι εφόσον κρίνεται αναγκαίο, με τις υπογραφές των προαναφερόμενων θα μπαίνουμε προκειμένου να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Όλο αυτό μαζί με το AntiNero III που είναι μία τεράστια δουλειά. Δεν είναι κάτι που βλέπουμε στο μέλλον, το βλέπετε σήμερα μπροστά σας, είναι ζώνες αντιπυρικές τις έχουμε ανάγκη, τις χρειαζόμαστε έτσι ώστε να μπορούμε να επεμβαίνουμε, όχι μόνο με τα εναέριά μας, κυρίως με τα επίγεια μέσα, γιατί έτσι σβήνονται οι πυρκαγιές», υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας.

Επιπλέον, όπως επισήμανε, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε πυρκαγιές φέτος, αλλά θα βοηθήσουν «να λειανθούν, να μικρύνουν οι επιπτώσεις οι οποίες είναι πρώτα απ’ όλα στην αξία της ανθρώπινης ζωής και της προστασίας της, στην περιουσία των ανθρώπων, στην οικολογία αλλά και στην οικονομία». «Με τις τεράστιες καταστροφές στον πλανήτη η πίεση που δέχονται οι χώρες είναι τεράστια. Άρα όλοι μαζί προσπαθούμε, και οι δήμοι στον α’ και β’ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, όλοι οι φορείς, κυρίως με το υπουργείο Περιβάλλοντος. Θα δώσουμε τη μάχη μας συντονισμένα και οργανωμένα», είπε ο κ. Κικίλιας, ενώ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες, είτε είναι εθελοντές είτε όχι, να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια. «Θα ήθελα για μία ακόμη φορά να κάνω έκκληση σε όλους τους πολίτες, είτε είναι εθελοντές είτε δεν είναι κι απλά αγαπάνε τον τόπο τους, το σπίτι τους το νησί τους, να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια. Αν κι εφόσον δουν κάτι να ειδοποιήσουν στο 199, στο 112 να μιλήσουν με έναν δασάρχη, να μιλήσουν με έναν δασεργάτη, να ενδιαφερθούν για τον τόπο τους. Πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση και ό,τι πιο πατριωτικό υπάρχει για τα επόμενα χρόνια είναι στο κομμάτι της εσωτερικής ασφάλειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Ιδιαίτερη έμφαση στην Αττική έχει δοθεί φέτος στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος AntiNero που υλοποιείται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Στόχος είναι να μπορέσουμε να έχουμε τις γραμμές άμυνας πάνω στις οποίες θα έρθει η Πυροσβεστική και οι υπόλοιπες δυνάμεις για να προστατεύσουν τα δάση μας το καλοκαίρι που έρχεται, που είναι, έτσι όπως φαίνεται από τον καιρό, ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Αυτό είναι ένα μέρος μόνο της δουλειάς που γίνεται, υπάρχει και πολύ ακόμη δουλειά από πλευράς των νέων κανόνων αντιπυρικής προστασίας των κατοικιών που πρέπει να εφαρμοστούν, πρόσθετους πόρους τους οποίους θα βάλουμε γι αυτόν τον σκοπό και τη δασική μεταρρύθμιση η οποία έρχεται και συμπληρώνει και ενοποιεί όλη τη δουλειά της πρόληψης για τα επόμενα χρόνια, που στηρίζεται στο ότι θα δημιουργήσουμε και μία καινούρια οικονομία του δάσους έτσι ώστε από τους πόρους από την υλοτόμηση να προστατεύεται το δάσος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκυλακάκης.

Sports in

Το νέο «κάδρο» έχει και τον αρχηγό

Η επιστροφή του Κώστα Παπανικολάου αλλάζει τα δεδομένα ενόψει της τρίτης μάχης Ολυμπιακού - Μπαρτσελόνα για την πρόκριση στο final 4

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024