Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Τέμπη: Τρία εκπαιδευμένα σκυλιά σε αναζήτηση DNA στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα χώματα

Τέμπη: Τρία εκπαιδευμένα σκυλιά σε αναζήτηση DNA στο οικόπεδο που μεταφέρθηκαν τα χώματα

Μπορούν να βρουν ανθρώπινα υπολείμματα, ανθρώπινο υλικό και προσωπικά αντικείμενα ακόμα και 13 χρόνια μετά

Ξεκίνησαν οι έρευνες με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους για τον εντοπισμό DNA στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν πάνω από 300 κυβικά χώματος από το σημείο της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη.

«Αν υπάρχουν θα βρεθούν, αλλά επειδή τα δείγματα έχουν υποστεί κακοποίηση από φυσικούς παράγοντες, το εργαστήριο ίσως δεν καταφέρει να τα ταυτοποιήσει»

Η δειγματοληψία ολοκληρώθηκε την Παρασκευή και σήμερα τα τρία βελγικά μαλινουά θα αναζητήσουν ανθρώπινο DNA. Μάλιστα, η Μόλλυ, η Κόρντα και ο Έκο μπορούν να το εντοπίσουν ακόμα και 13 χρόνια αργότερα, ενώ έχουν συμβάλει καθοριστικά σε αρκετές υποθέσεις εξαφάνισης, όπως αυτής του Μπάμπη Κούτσικου.

Η έρευνα θα αρχίσει νωρίς το πρωί στο χώμα που απομακρύνθηκε από το σημείο της σύγκρουσης ενώ περιείχε υλικό από τα πρώτα βαγόνια, με στόχο να δοθούν απαντήσεις στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και να βρεθούν τυχόν νέα στοιχεία για τις συνθήκες της σύγκρουσης.

Διαψεύδοντας την άποψη ότι «λόγω χρόνου, δεν μπορούν να βρεθούν νέα στοιχεία», η εκπρόσωπος Τύπου της Αnubis K-9, Αγγελική Διακομανώλη, δήλωσε στο Thesstoday.gr ότι τα σκυλιά της ομάδας μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπινο υλικό έως και χρόνια μετά.

«Εφόσον υπάρχουν υπολείμματα, θα βρεθούν»

«Τα σκυλιά είναι ειδικά εκπαιδευμένα και μπορούν να βρουν ανθρώπινα υπολείμματα, ανθρώπινο υλικό και προσωπικά αντικείμενα εφόσον περικλείονται από ανθρώπινο υλικό, ακόμη και μετά από 13 χρόνια. Το ότι πέρασαν 13 μήνες, δε σημαίνει ότι δε θα βρεθούν υπολείμματα. Εφόσον είναι εκεί θα βρεθούν» λέει.

«Επειδή όμως τα δείγματα έχουν υποστεί κακοποίηση από φυσικούς παράγοντες, το εργαστήριο μπορεί να μην καταφέρει να τα ταυτοποιήσει. Τη στιγμή που υπάρχουν οικογένειες που ψάχνουν να βρουν τους ανθρώπους τους, και ενώ υπάρχει αγνοούμενο άτομο θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι το λένε αυτό. Εδώ βρέθηκαν στοιχεία μετά από ένα χρόνο, τον Νοέμβριο, επομένως πώς θα αδυνατούμε να βρούμε μετά από 13 μήνες;» προσθέτει.

Σύμφωνα με την κ. Διακομανώλη, ο τρόπος διεξαγωγής των ερευνών στο οικόπεδο τις προηγούμενες μέρες, με βαρέα οχήματα να σκάβουν στο σημείο, αντιτίθεται στο διεθνές πρωτόκολλο.

«Το υλικό που έχουμε δει από ειδησεογραφικά δίκτυα, με φορτηγά να προσεγγίζουν και να σκάβουν στο σημείο, δεν περιγράφεται σε κανένα πρωτόκολλο διενέργειας τέτοιων επιχειρήσεων. Τα μηχανήματα που πάτησαν σε αδρανή υλικά που κρύβουν οστά και άλλα στοιχεία, ενδεχομένως τα θρυμμάτισαν, καταστρέφοντας τη μοναδική πιθανότητα να βρεθεί ό,τι υπάρχει σε αυτό το χώμα και επηρεάζοντας αρνητικά τα δείγματα», εξηγεί η ίδια, ενώ υπογραμμίζει πως η έρευνα της Anubis K-9 ακολουθεί πιστά τα διεθνή πρωτόκολλα που απαιτούν οι ευαίσθητες επιχειρήσεις έρευνας.

inSports

Μεντιλίμπαρ: «Ήμασταν τυχεροί, από τους 28 παίκτες στον Ολυμπιακό οι 20 καταλάβαιναν ισπανικά»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ σε συνέντευξή του σε ισπανικό Μέσο, τόνισε ένα ενδιαφέρον στοιχείο που τον βοήθησε να πετύχει με τον Ολυμπιακό την κατάκτηση του Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024