Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αττικόν: Ματαιώθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη και Φον ντερ Λάιεν - Κινητοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι

Αττικόν: Ματαιώθηκε η επίσκεψη Μητσοτάκη και Φον ντερ Λάιεν – Κινητοποιήθηκαν οι εργαζόμενοι

Οι αντιδράσεις των υγειονομικών υπαλλήλων δεν σταματούν στη σημερινή κινητοποίηση, αλλά συνεχίζονται τη Δευτέρα και την Τρίτη

Η σημερινή (7/4) κινητοποίηση του σωματείου εργαζομένων στο «Αττικόν», στην οποία, πέρα από σωματεία υγειονομικών υπαλλήλων συμμετείχαν και φορείς της περιοχής, συνέπεσε με τη ματαίωση της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο εν λόγω νοσοκομείο. Ήταν προγραμματισμένη για σήμερα. Η κυβέρνηση δεν εξήγησε αν η ματαίωση της επίσκεψης έγινε λόγω του προφανούς.

Το αρχικό πλάνο αφορούσε την επίσκεψη πολυμελούς ομάδας στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, με στελέχη του υπουργείου Υγείας να συνοδεύουν τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της Κομισιόν στο νοσοκομείο, και πιο ειδικά την ψυχιατρική κλινική.

«Όσες φορές επισκέπτονται νοσοκομεία τα κυβερνητικά στελέχη, είναι για να διαφημίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας»

Στην κινητοποίηση, μίλησαν μέλη του Σωματείου ΠΓΝ «Αττικόν», ο πρόεδρος του Ενιαίου Συλλόγου ΨΝΑ Δαφνί, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), ο δήμαρχος Χαϊδαρίου και άλλοι παρευρισκόμενοι. Πέρα από τη γενικότερη στελέχωση και τον εξοπλισμό των νοσοκομείων, το επίδικο για τους υγειονομικούς υπαλλήλους, όπως τονίζουν οι ίδιοι, παραμένει η κατάργηση των απογευματινών χειρουργείων, στα οποία μεγάλη μερίδα των εργαζομένων αντιδρά για ποικίλους λόγους (ιδιωτικοποίηση της Δημόσιας Υγείας, παράκαμψη σειράς με οικονομικό αντίτιμο κ.ά.).

Γεύμα εργασίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και την επικεφαλής υποψήφια του ΕΛΚ για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, Αθήνα, Κυριακή 7 Απριλίου 2024.

Τι ανακοίνωσε το Σωματείο Εργαζομένων

Το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΓΝ «Αττικόν», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του: «Όσες φορές επισκέπτονται νοσοκομεία τα κυβερνητικά στελέχη είναι για να διαφημίσουν τις ιδιωτικοποιήσεις και τη διάλυση της Δημόσιας Υγείας (σ.σ. απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία)» ενώ εξέφρασαν την αντίδρασή τους για το νομοσχέδιο για την «εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης».

Οι υγειονομικοί υπάλληλοι αναφέρονται επίσης στο μισθολογικό ζήτημα, τις μη ανανεώσεις συμβάσεων τις λίστες αναμονής στα χειρουργεία, τα ράντζα, την άρνηση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και ένταξης στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.

Η κυβέρνηση, υπογραμμίζει το Σωματείο, «διάλεξε την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας. την 7η Απρίλη, για να οργανώσει φιέστες ιδιωτικοποιήσεων και διάλυσης των δομών Ψυχικής Υγείας». Κλείνοντας ανέφεραν πως «το υγειονομικό κίνημα δεν ανέχεται φιέστες από τους διαφημιστές των ιδιωτικοποιήσεων».

Οι αντιδράσεις δεν σταματούν στην σημερινή κινητοποίηση, αλλά συνεχίζονται τη Δευτέρα και την Τρίτη

Αύριο Δευτέρα 8 Απριλίου, με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία, σωματεία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία συντονίζουντις κινητοποιήσεις τους και διαδηλώνουν σε πολλά νοσοκομεία της χώρας.

Δράσεις προγραμματίζονται στα νοσοκομεία όλης της Αττικής, δίνοντας συνέχεια στις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και υλοποιώντας την απόφαση 14 σωματείων νοσοκομείων της Αττικής για κινητοποιήσεις. Ανάμεσά στα νοσοκομεία που αναμένεται να υπάρξουν κινητοποιήσεις είναι τα Ευαγγελισμός, Θριάσιο, Μεταξά.

Την Δευτέρα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των υγειονομικών και φορείς Ατόμων με Αναπηρία θα προχωρήσουν σε κινητοποίηση στις 17:30 στο υπουργείο Υγείας.

Κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη Ελλάδα

Τη Δευτέρα,  η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών προγραμματίζει κινητοποίηση στις 6 μ.μ., μπροστά στην 3η ΥΠΕ στη Θεσσαλονίκη, στην Αριστοτέλους. Ζητώνται προσλήψεις, αυξημένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, μισθολογικές αυξήσεις, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Στις 9 το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των συνταξιούχων της Θεσσαλονίκης καλεί σε συγκέντρωση στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

Στην Κρήτη, το Σωματείο Εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ καλεί τη Δευτέρα σε διαμαρτυρία στη 1 μ.μ. στην είσοδο του νοσοκομείου. Άλλες κινητοποιήσεις θα λάβουν χώρα στη Λιβαδειά, τον Τύρναβο και το Άργος.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024