Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παχυσαρκία: Τη χρυσή συνταγή που την καταπολεμά χωρίς ισχυρές παρενέργειες ψάχνουν οι φαρμακοβιομηχανίες

Παχυσαρκία: Τη χρυσή συνταγή που την καταπολεμά χωρίς ισχυρές παρενέργειες ψάχνουν οι φαρμακοβιομηχανίες

Oι εταιρείες στοχεύουν στη μείωση των παρενεργειών ενώ θεραπεύουν ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία

Όταν ο Δανός επιστήμονας Jens Juul Holst διαπίστωσε το 1986 ότι η ορμόνη του εντέρου GLP-1 διεγείρει την ινσουλίνη και καταστέλλει την όρεξη, η παχυσαρκία απείχε πολύ από το πρόβλημα υγείας που είναι τώρα και ένα φάρμακο που αξιοποιεί το εύρημα ήταν μια μακρινή προοπτική, όπως αναφέρουν οι FT.

Αλλά με ένα δισεκατομμύριο, ή 1 στους 8, ανθρώπους που σήμερα ταξινομούνται ως παχύσαρκοι παγκοσμίως, η εργασία για το GLP-1 από τον Holst και άλλους επιστήμονες έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη δύο ενέσιμων φαρμάκων απώλειας βάρους: Wegovy και Zepbound. Αναπτύχθηκαν αντίστοιχα από τη Novo Nordisk και την Eli Lilly και τώρα συνταγογραφούνται σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Το Wegovy πωλείται μόλις από το 2021 και το Zepbound εγκρίθηκε μόλις πριν από πέντε μήνες, αλλά η Novo Nordisk και η Eli Lilly ηγούνται ήδη της ανάπτυξης της επόμενης γενιάς φαρμάκων απώλειας βάρους. Ελπίζοντας να καλύψουν τη διαφορά και να κερδίσουν ένα μερίδιο μιας αγοράς που προβλέπεται να αξίζει έως και 150 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2030 είναι δεκάδες βιοτεχνολογίες και άλλοι φαρμακευτικοί όμιλοι.

«Εξετάζουμε μια νέα εποχή όπου είναι δυνατή η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας με τον ίδιο τρόπο που ήταν δυνατή η θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο Holst από το γραφείο του στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων υγείας Airfinity, υπάρχουν 232 φάρμακα κατά της παχυσαρκίας σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, από προκλινικές μελέτες σε ζώα έως δοκιμές φάσης 3 τελικού σταδίου.

Οι πιο προηγμένες προοπτικές βασίζονται όλες στο GLP-1, γενικά σε συνδυασμό με άλλες ορμόνες. Οι στόχοι περιλαμβάνουν την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, την ανάπτυξη ενός χαπιού για την αντικατάσταση των εβδομαδιαίων ενέσεων, την αντιμετώπιση καταστάσεων που συνδέονται με την παχυσαρκία όπως η νεφρική νόσος, τη μείωση της συχνότητας των ενέσεων και τη μείωση των κοινών παρενεργειών όπως η ναυτία και η απώλεια μυϊκής μάζας.

Συμπράξεις

Πολλές βιοτεχνολογίες που ελπίζουν να εισέλθουν στην αγορά θα στοχεύσουν σε συνεργασίες με μεγαλύτερους ομίλους, μια καλά πεπατημένη πορεία στη φαρμακευτική βιομηχανία. Η Roche και η AstraZeneca έχουν ήδη συνάψει συμφωνίες για την αγορά ή την αδειοδότηση φαρμάκων απώλειας βάρους πρώιμου σταδίου, αναφέρουν οι FT.

Μια βιοτεχνολογία με ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο είναι η Viking Therapeutics με έδρα τις ΗΠΑ – οι μετοχές της διπλασιάστηκαν μετά τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δοκιμής φάσης 2 τον Φεβρουάριο που δείχνουν καλύτερη απώλεια βάρους από τα τρέχοντα φάρμακα μετά από 13 εβδομάδες.

Ο Adam Steensberg, διευθύνων σύμβουλος της Zealand Pharma, ενός από τους μικρότερους ομίλους που ελπίζουν να εισέλθουν στην αγορά, πιστεύει ότι πρέπει να προσφερθεί στους καταναλωτές κάτι διαφορετικό.

«Δεν πρόκειται για όλο και περισσότερη απώλεια βάρους. Πρόκειται για παρόμοιους βαθμούς απώλειας βάρους, αλλά με τη δυνατότητα καλύτερης αντιμετώπισης συγκεκριμένων [ασθενειών που εμφανίζονται με] την παχυσαρκία», είπε.

Ο γερμανικός φαρμακευτικός όμιλος Boehringer Ingelheim εμπορεύεται μια θεραπεία της Ζηλανδίας τόσο για την παχυσαρκία όσο και για την ηπατική νόσο που πρόκειται να ξεκινήσει μέχρι το 2028. Τα προηγούμενα υποψήφια φάρμακα της Ζηλανδίας περιλαμβάνουν ένα φάρμακο μη GLP-1 για την παχυσαρκία με βάση την αμυλίνη που ο Steensberg είπε ότι θα μπορούσε να μειώσει παρενέργειες όπως η ναυτία.

Οι επενδυτές είναι επίσης ενθουσιασμένοι με ένα πειραματικό φάρμακο από την αμερικανική βιοτεχνολογία Aardvark Therapeutics που συνδυάζει το GLP-1 και μια άλλη πεπτική ορμόνη, την CCK, και θα μπορούσε να περιορίσει τη ναυτία και τις παρενέργειες της μυϊκής σπατάλης.

Εν τω μεταξύ, η Eli Lilly αγόρασε πέρυσι τη Versanis, μια βιοτεχνολογία που αναπτύσσει μια θεραπεία αντισωμάτων που στοχεύει στη διατήρηση της μυϊκής μάζας σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα απώλειας βάρους.

Καταπολέμηση της παχυσαρκίας

Η ανάπτυξη φαρμάκων που μπορούν επίσης να αντιμετωπίσουν ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία είναι το κλειδί για να πειστούν περισσότερα συστήματα υγείας να πληρώσουν για αυτά. Μέχρι στιγμής, 50 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ασφαλιστική κάλυψη για το Wegovy και τον περασμένο μήνα ο FDA ενέκρινε τη χρήση του για τη μείωση των καρδιαγγειακών κινδύνων σε παχύσαρκους και υπέρβαρους ασθενείς. Προσφέρεται επίσης στο NHS του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με το Mounjaro, το εμπορικό σήμα για το Zepbound στη χώρα.

Τείνουν να είναι φθηνότερα και ως εκ τούτου προτιμότερα για τους παρόχους υγείας και τους ασθενείς, δήλωσε ο Raymond Stevens, διευθύνων σύμβουλος της Structure Therapeutics, η οποία έχει ένα χάπι GLP-1 σε δοκιμές φάσης 2 μεσαίου σταδίου. «Η τιμή είναι πολύ υψηλή σήμερα. . . οπότε νομίζω ότι τα χάπια από το στόμα θα επιτρέψουν στα φάρμακα για την παχυσαρκία να αγκαλιαστούν σε μεγάλη κλίμακα», δήλωσε ο Stevens.

Η κύρια εξειδίκευση της Novo Nordisk είναι στα «βιολογικά» φάρμακα που καλλιεργούνται από ζωντανά κύτταρα. Εκτός από τη δοκιμή αμυκρετίνης, έχει από του στόματος σεμαγλουτίδη, μια έκδοση χαπιού του Wegovy, σε δοκιμές τελικού σταδίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Holst, ο οποίος έχει εργαστεί ως σύμβουλος για την εταιρεία, έχει αγωνιστεί να αναπτύξει φάρμακα μικρού μορίου GLP-1, τα οποία είναι πολύ πιο εύκολο και φθηνότερο για τους κατασκευαστές να παράγουν σε κλίμακα.

Στον αγώνα για την ανάπτυξη ενός χαπιού μικρού μορίου, η ορφοργλιπρόνη φάσης 3 της Eli Lilly ήταν «λίγο πρωτοπόρος», αναγνώρισε ο Lange της Novo Nordisk, αλλά είπε ότι δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο τα ενέσιμα.

Αλλά τα χάπια είναι το ιερό δισκοπότηρο της ευκολίας, καθιστώντας τα μια βασική εξέλιξη στην επόμενη γενιά φαρμάκων απώλειας βάρους.

Η ανησυχία

Τα χάπια απαιτούν επίσης γενικά μεγαλύτερες ποσότητες δραστικών συστατικών, επειδή διασπώνται πιο εύκολα στο σώμα. Αυτή είναι μια πρόσθετη πρόκληση όταν η υψηλή ζήτηση για φάρμακα απώλειας βάρους προκαλεί ήδη ελλείψεις στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Καθώς όλο και περισσότερες θεραπείες έρχονται στην αγορά, ορισμένοι ανησυχούν ότι οι κοινωνίες θα γίνουν υπερβολικά εξαρτημένες από αυτές, εις βάρος των μέτρων δημόσιας υγείας, αναφέρουν οι FT.

Είναι μια άποψη που απέρριψε ο Holst. «Περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού φοράει γυαλιά. Δεν υπάρχει τίποτα ανήθικο στη βελτίωση της όρασής σας», δήλωσε ο Holst. “Εδώ, βελτιώνετε την κακή ρύθμιση της όρεξής σας, η οποία έγινε από τον δημιουργό, παίρνοντας ένα χάπι. Δεν βλέπω πραγματικά το πρόβλημα».

Πηγή: OT

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024