Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Στα επείγοντα ο Σόιμπλε όταν η Ελλάδα πήρε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ

Στα επείγοντα ο Σόιμπλε όταν η Ελλάδα πήρε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ

Μέσα από τα απομνημονεύματά του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε γνωστό το παρασκήνιο των διαπραγματεύσεων για τη σωτηρία του ευρώ και το δάνειο των 110 δισ. στην Ελλάδα.

Μεγάλες αποκαλύψεις για τον πολιτικό του βίο –και συνάμα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- κάνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε… μετά θάνατον.

Ο Γερμανός πολιτικός στα απομνημονεύματά του αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές από την πολιτική του καριέρα, καθώς και γεγονότα που παρέμεναν κρυφά μέχρι σήμερα.

Το νέο που βλέπει αυτή τη φορά το φως της δημοσιότητας, περιλαμβάνει και την Ελλάδα, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας αποκαλύπτει το παρασκήνιο του θρίλερ των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το χρέος.

Η ελληνική διαπραγμάτευση

Στα απομνημονεύματά του ο Σόιμπλε αναφέρεται στην περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης, κάνοντας μια αποκάλυψη για την ημέρα του κρίσιμου Eurogroup όπου αποφασίστηκε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

«Ήμουν ξαπλωμένος στο κρεβάτι του σπιτιού μου με υψηλό πυρετό το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου (σ.σ. 2010), όταν η Καγκελάριος μού τηλεφώνησε από τη Μόσχα. Την Κυριακή θα ταξίδευα στις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίαζε το Eurogroup, δηλαδή οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών μελών του κοινού νομίσματος, για να εγκρίνουν το πρόγραμμα βοήθειας ύψους 110 δισεκατομμυρίων για την Ελλάδα» ανέφερε ο Σόιμπλε.

«Η Μπούντεσταγκ είχε μόλις δώσει το πράσινο φως γι’ αυτό. Η καγκελάριος μού ανέφερε ότι οι διεθνείς ομόλογοί της ανησυχούσαν ότι η ελληνική κρίση θα μπορούσε να επεκταθεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη» πρόσθεσε, εξηγώντας ότι όλοι τότε ανέφεραν ότι «η οικονομική βοήθεια που μόλις διατέθηκε δεν είναι καθόλου αρκετή».

«Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την Ελλάδα, αλλά η σταθερότητα του ευρώ στο σύνολό του τίθεται υπό αμφισβήτηση και απειλεί να γίνει πρόβλημα για τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές και την παγκόσμια οικονομία» σημείωσε.

Στο νοσοκομείο αντί του Eurogroup

«Οι συνθήκες του ταξιδιού στην ειδική συνεδρίαση του Eurogroup ήταν περιπετειώδεις – και μια πρόγευση των άγριων στιγμών που θα ακολουθούσαν. Την Κυριακή, η Bundeswehr με άφησε να φύγω από το Lahr στις Βρυξέλλες πέρα από κάθε ιατρική λογική. Η σύζυγός μου με συνόδευσε προληπτικά. Μόλις έφτασα, είπα στον Γερμανό πρέσβη που με παρέλαβε από το αεροδρόμιο ότι έπρεπε πρώτα να πάω σε ένα ιατρικό κέντρο. Το κυκλοφορικό μου σύστημα απειλούσε να καταρρεύσει και ήμουν πραγματικά δυστυχισμένος» λέει στα απομνημονεύματά του για τις συνθήκες του ταξιδιού του στο Βέλγιο, λέγοντας ότι την ημέρα εκείνη είχε αρκετά υψηλό πυρετό.

«Για να αποφύγουμε τους δημοσιογράφους που περίμεναν, σταματήσαμε σε μια άλλη είσοδο του κτιρίου του συμβουλίου. Δεν ήθελα να δώσω περαιτέρω αφορμή για εικασίες στην ήδη τεταμένη κατάσταση. Ωστόσο, έγινε γρήγορα σαφές στο ιατρικό κέντρο ότι δεν μπορούσα να πάρω βοήθεια εκεί γρήγορα και ότι έπρεπε να μεταφερθώ επειγόντως σε μια κλινική. Έτσι, μεταφέρθηκα με ασθενοφόρο στα επείγοντα περιστατικά του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου των Βρυξελλών», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε για την ημέρα που η Ελλάδα έλαβε το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν έχει τελειώσει τίποτα, έχει γίνει η μισή δουλειά»

Απόλυτα ψύχραιμος ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024