Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεσόγειος: Επίθεση σε διασωστικό σκάφος από «λιβυκή ακτοφυλακή» σε διεθνή ύδατα

Μεσόγειος: Επίθεση σε διασωστικό σκάφος από «λιβυκή ακτοφυλακή» σε διεθνή ύδατα

Σκάφος λιβυκής πολιτοφυλακής πολέμαρχων άνοιξε πυρ εναντίον διασωστικού σκάφους που επιχειρούσε σε διεθνή ύδατα - Η μαρτυρία «φωτιά» που καίει την Ευρωπαϊκή Ένωση

Όπως όλα δείχνουν σκάφος που ανήκει σε πολέμαρχους της Λιβύης, λειτουργώντας ως «Λιβυκό Λιμενικό», άνοιξε πυρ κατά διασωστικού της Mediterranea Saving Humans την ώρα που σε φουσκωτό περισυλλογής επενέβαινε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος (μέχρι πρόσφατα το μητρικό πλοίο στο οποίο επιβαίνει είναι το Ocean Viking). Το «Λιμενικό της Λιβύης» αγνωώντας πως βρίσκονταν σε διεθνή ύδατα άνοιξε πυρ κατά των διασωστών με αληθινά πυρά.

Δυστυχώς η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Λιβύη φαίνεται πως υποχρεώνει την χώρα που βρίσκεται σε διαρκή αναταραχή, να βγαίνει και εκτός των χωρικών της υδάτων, ώστε να εμποδίσει πρόσφυγες να φτάσουν σε ευρωπαϊκά ύδατα, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως θα μπουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Την ώρα που η Ελλάδα είναι πολλαπλά υπόλογη.

Οι φυλακές της Λιβύης όπου κρατούνται πρόσφυγες, ελέγχονται από πολέμαρχους που έχουν δημιουργήσει ένα σύγχρονο σκλαβοπάζαρο, πρόκειται δηλαδή για ένα συστηματοποιημένο trafficking, όπου οι πολέμαρχοι κερδίζουν χρήματα τόσο από τους πρόσφυγες ώστε να τους περάσουν στην Ευρώπη, αλλά κερδίζουν χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν παρεμποδίζουν πρόσφυγες από το να φτάσουν στην Ευρώπη.

Η περιγραφή του Ιάσονα Αποστολόπουλου

[Χθες το απόγευμα, παραστρατιωτικοί της Λιβύης (λιβυκό λιμενικό) μας επιτέθηκαν και άνοιξαν πυρ την ώρα που διασώζαμε πρόσφυγες στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, 95 μίλια από τις ακτές της Λιβύης! Στο σημείο αυτό δεν έχουν καμια κυριαρχία, άρα νομικά, συνιστά πράξη πειρατείας. Οι σφαίρες έπεσαν 2 μέτρα από τα φουσκωτά μας. Προσπαθούσαν να μας διώξουν για να επιστρέψουν τους πρόσφυγες στην Λιβύη, κάτι για το οποίο πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουν.

» Αυτοαποκαλούνται «λιβυκό λιμενικό», αλλά πρόκειται για συμμορίες που έχουν στήσει ιδιωτικές φυλακές και σκλαβοπάζαρα μεταναστών στην Λιβύη. Στην θέα τους, όλοι οι πρόσφυγες έπεσαν στην θάλασσα για να γλιτώσουν, ακόμα και αυτοί που δεν ξέρουν κολύμπι και δεν φορούσαν σωσίβιο.

»Παρά τις απειλές, τις βίαιες μανούβρες και τα πυρά, μείναμε στο σημείο και προσπαθούσαμε να τους περισυλλέξουμε ζωντανούς. Πολλοί άνθρωποι κολυμπούσαν χωρίς τίποτα. Κάποιοι κραντιόντιουσαν από ένα άδειο μπιτόνι βενζίνης και με το άλλο χέρι έσπρωχναν το νερό».

Είχαν περισυνελέξει περισσότερους πρόσφυγες από άγνωστες τοποθεσίες

«Πάνω στο σκάφος των Λίβυων είδαμε τουλάχιστον 100 αιχμάλωτους μετανάστες από προηγούμενα περιστατικά. Τους είχαν στα γόνατα με το κεφάλι κάτω και τους σημάδευαν με όπλα. Βλέπαμε να τους χτυπάνε με ρόπαλα για να τους πειθαρχήσουν. Παρόλ αυτά, κάποιοι ξέφυγαν και βούτηξαν στο νερό. Ένας ανθρωπος έπεσε στη θάλασσα από την πρύμνη και οι Λίβυοι έκαναν όπισθεν να τον πατήσουν (σ.σ. χτυπήσουν με την προπέλα). Δεν ξέρουμε τι απέγινε. Άλλοι 2 Λίβυοι οδηγούσαν προκλητικά με το φουσκωτό τους ανάμεσα στους ναυαγούς αδιαφορώντας για την προπέλα».

» Δυστυχώς, μέσα στο χάος, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχουν νεκροί. Σίγουρα κάποιοι πιάστηκαν από το λιβυκό σκάφος. Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως διασώθηκε από εμάς. Αυτή την στιγμή έχουμε 58 ναυαγούς στο κατάστρωμα του πλοίου μας και είμαστε μια ανάσα από την Σικελία.

» Αυτό που ζήσαμε ήταν ένα από τα αποτελέσματα των συμφωνιών της ΕΕ με χώρες όπως η Λιβύη, η Τουρκία, η Τυνησία. Προκειμένου να σταματάνε την προσφυγιά, δεν διστάζουν να πυροβολούν διασωστικά καράβια, να βασανίζουν και να προξενούν ναυάγια.  Από την άλλη, αυτό που ζήσαμε ήταν και μια σημαντική νίκη μαζί με τους πρόσφυγες. Όσο εκείνοι αψηφούν τις σφαίρες, και δραπετεύουν από τους διώκτες τους, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταθούμε αμέριστα στο πλευρό τους. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Στο 15:52 ο Έλληνας διασώστης στα αγγλικά

H Ιταλία επιβάλει πρόστιμο στους διασώστες, επειδή «κατηγόρησαν την Λιβυκή Ακτοφυλακή» που άνοιξε πυρ σε διεθνή ύδατα

Η Ιταλία πολύ συχνά επιβάλει σε διασωστικά πλοία να κινηθούν να δέσουν ή να έχουν ως βάση, τα πιο μακρινά λιμάνια της Μεσογείου, ώστε να αυξάνουν τα κόστη των διασωστικών δράσεων. Παλαιότερα απαγόρευαν σε πλοία να δέσουν ή συλλαμβάνουν συχνά πυκνά διασώστες ως «διακινητές». Παρά τα έγγραφα των συνομιλιών που επιβεβαιώνουν τον τρόπο δράσεης.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024