Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μεσόγειος: Εξήντα μετανάστες νεκροί μετά από 7 ημέρες περιπλάνησης - Διασώθηκαν 113

Μεσόγειος: Εξήντα μετανάστες νεκροί μετά από 7 ημέρες περιπλάνησης – Διασώθηκαν 113

Τουλάχιστον 60 μετανάστες βρέθηκαν νεκροί από τη δίψα, καθώς το πλοίο που τους μετέφερε χάλασε και έμεινε από μηχανικό πρόβλημα. Παρασύρονταν στη Μεσόγειο για 6 ημέρες.

Έως και 60 άνθρωποι πιθανολογείται πως πέθαναν από την δίψα σε πλοίο που μετέφερε μετανάστες στη Μεσόγειο από τη Λιβύη προς την Ιταλία ή τη Μάλτα, δήλωσαν την Πέμπτη οι υπεύθυνοι μιας φιλανθρωπικής ομάδας διάσωσης. Η οργάνωση SOS Mediterranee δήλωσε ότι διέσωσε 25 άτομα σε «πολύ αδύναμη» κατάσταση σε συντονισμό με την ιταλική ακτοφυλακή την Τετάρτη και ότι δύο αναίσθητοι άνθρωποι μεταφέρθηκαν στη Σικελία με ελικόπτερο.

Η κεντρική Μεσόγειος είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μεταναστευτικές οδούς στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης του ΟΗΕ (ΔΟΜ), 3.129 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται επιχειρώντας τον διάπλου πέρυσι και 226 από την αρχή του 2024. «Οι επιζώντες αναχώρησαν από τη Ζαουίγια της Λιβύης, επτά ημέρες πριν διασωθούν», ανέφερε η SOS Mediterranee στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X.

«Χρειάζεται επείγουσα δράση για την ενίσχυση των θαλάσσιων περιπολιών και την αποτροπή περαιτέρω τραγωδιών»

«Η μηχανή τους χάλασε μετά από τρεις ημέρες, αφήνοντας το σκάφος τους χαμένο (και) να παρασύρεται χωρίς νερό και φαγητό για μέρες. Οι επιζώντες αναφέρουν ότι τουλάχιστον 60 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή, μεταξύ των οποίων γυναίκες και τουλάχιστον ένα παιδί», προστίθεται. Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από την ιταλική ακτοφυλακή.

Οι διασώστες κατάφεραν να διασώσουν 113 άτομα από δύο σκάφη.

Ο ΔΟΜ δήλωσε ότι είναι «βαθιά προβληματισμένος» από το νέο

«Χρειάζεται επείγουσα δράση για την ενίσχυση των θαλάσσιων περιπολιών και την αποτροπή περαιτέρω τραγωδιών», ανέφερε στο X (σ.σ. Βλέπε πάνω).

Σε ανάρτησή της στο X την Τετάρτη, η SOS Mediterranee δήλωσε ότι το σκάφος της Ocean Viking είχε εκκενώσει 25 άτομα που εντοπίστηκαν με κιάλια και βρίσκονταν σε πλαστική βάρκα που παρασύρθηκε στην περιοχή έρευνας και διάσωσης της Λιβύης.

Η φιλανθρωπική οργάνωση ανέφερε ότι περισυνέλεξε επιπλέον 113 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, από μια ξύλινη βάρκα και 88 από μια φουσκωτή λέμβο, σε επιχειρήσεις διάσωσης την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Η ΜΚΟ είχε ζητήσει ένα πιο κοντινό λιμάνι αποβίβασης, δεδομένης της κακής κατάστασης των μεταναστών, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν μάσκες οξυγόνου.

Οριακή διάσωση – Πολλοί στο χείλος του θανάτου

Είπε ότι είχε λάβει εντολή να πλεύσει προς το ιταλικό λιμάνι της Αδριατικής, την Ανκόνα, που απέχει περίπου 1.500 χιλιόμετρα (930 μίλια), αλλά είχε ζητήσει ένα πιο κοντινό λιμάνι αποβίβασης, δεδομένης της κακής κατάστασης των μεταναστών, ορισμένοι από τους οποίους φορούσαν μάσκες οξυγόνου.

Φιλανθρωπικές ομάδες όπως η SOS Mediterranee και άλλες καταγγέλλουν ότι η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας παρεμποδίζει τις δραστηριότητες διάσωσής τους, αναγκάζοντάς τους να ταξιδεύουν σε απομακρυσμένα λιμάνια για την αποβίβαση μεταναστών και συχνά δεσμεύοντας προσωρινά τα πλοία τους.

Η Ιταλία και άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να περιορίσουν τον αριθμό των θαλάσσιων μεταναστών που κάνουν το πέρασμα από τη Βόρεια Αφρική και έχουν προσφέρει χρήματα ή εξοπλισμό στη Λιβύη και την Τυνησία για να σταματήσουν τις αναχωρήσεις από τις ακτές τους.

Τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών καταγράφουν ότι 5.968 μετανάστες έχουν φθάσει μέσω θαλάσσης μέχρι στιγμής φέτος, σε σύγκριση με 19.937 στο ίδιο στάδιο το 2023. Την δεδομένη στιγμή, το προσφυγικό είναι από τα πιο άμεσα ζητήματα που απασχολούν την Ευρώπη και οι λύσεις δεν είναι ιδιαίτερα ανθρωπιστικές.

Η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας παρεμποδίζει τις δραστηριότητες διάσωσής τους, αναγκάζοντάς τους να ταξιδεύουν σε απομακρυσμένα λιμάνια για την αποβίβαση μεταναστών και συχνά δεσμεύοντας προσωρινά τα πλοία των διασωστών.

Sports in

Παναιτωλικός – Ατρόμητος 1-0: Κλείδωσε την παραμονή με «υπογραφή» Ταμπίτζε (vid)

Ο Νταμπίτζε «λύτρωσε« τον Παναιτωλικό κόντρα στον Ατρόμητο (1-0), και σε συνδυασμό με την ήττα της Κηφισιάς από τον ΠΑΣ Γιάννινα, οι Αγρινιώτες εξασφάλισαν την παραμονή τους στην Super League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024