Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: «Ρουτίνα» ο ακρωτηριασμός παλαιστίνιων αιχμαλώτων λόγω τραυμάτων από χειροπέδες

Ισραήλ: «Ρουτίνα» ο ακρωτηριασμός παλαιστίνιων αιχμαλώτων λόγω τραυμάτων από χειροπέδες

Γιατρός καταγγέλλει άθλιες και βάρβαρες συνθήκες σε επιστολή του προς την ισραηλινή κυβέρνηση.

Παλαιστίνιοι αιχμάλωτοι που κρατούνται σε υπαίθριο νοσοκομείο του Ισραήλ ζουν σε «άθλιε συνθήκες» και συχνά υποβάλλονται σε ακρωτηριασμό χεριών ή ποδιών λόγω των χειροπέδων που φορούν μόνιμα, καταγγέλλει ισραηλινός γιατρός.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσιεύει επιστολή που έστειλε ο γιατρός στην ισραηλινή εισαγγελία και τα υπουργεία Άμυνας και Υγείας καταγγέλλοντας ότι οι συνθήκες στο αυτοσχέδιο νοσοκομείο της στρατιωτικής βάσης Σντε Τεϊμάν παραβιάζουν την ιατρική ηθική και θέτουν την υγεία των κρατουμένων σε κίνδυνο.

«Μόλις αυτή την εβδομάδα, δύο κρατούμενοι υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό των ποδιών λόγω τραυμάτων από τα δεσμά τους, κάτι που δυστυχώς έχει γίνει υπόθεση τουρίνας» γράφει.

Η απουσία κατάλληλης φροντίδας «έχει οδηγήσει σε επιπλοκές, ενίοτε και στον θάνατο του ασθενή» αναφέρει ο γιατρός, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραβιάζει τη νομοθεσία του ίδιου του Ισραήλ.

Το νοσοκομείο και οι χώροι κράτησης του Σντε Τεϊμάν στήθηκαν εσπευσμένα μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο

Σύμφωνα με τη Haaretz, ο γιατρός δήλωσε ότι «οι κρατούμενοι ταΐζονται με καλαμάκι, αφοδεύουν σε πάνες και μένουν μονίμως δεμένοι, κάτι που παραβιάζει την ιατρική ηθική και το νόμο».

Σε γραπτή του δήλωση προς το CNN, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων διαβεβαίωσε ότι ο στρατός της χώρας του μεταχειρίζεται τους κρατουμένους «σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ και της διεθνούς νομοθεσίας».

Εκτοπισμένοι Παλαιστίνοι βρήκαν καταφύγιο σε σχολείο του ΟΗΕ στην Πόλη της Γάζας (Reuters)

«Η χρήση χειροπέδων σε κρατουμένους πραγματοποιείται σε συμφωνία με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, την κατάσταση της υγείας του και το επίπεδο κινδύνου που εγκυμονούν» είπε.

Ωστόσο το CNN μίλησε με πηγή που έχει επισκεφθεί το νοσοκομείο του Σντε Τεϊμάν και επιβεβαίωσε ότι οι κρατούμενοι είχαν μονίμως δεμένα χέρια και πόδια, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο θρόμβωσης και άλλων επιπλοκών.

Πρόσθεσε ότι οι κρατούμενοι έχουν επίσης δεμένα τα μάτια και ότι είδε τουλάχιστον τρεις ασθενείς του νοσοκομείου να φορούν πάνες.

Η ίδια πηγή υποστήριξε ότι οι συνθήκες κράτησης στερούν από τους κρατουμένους την ανθρώπινη υπόστασή τους και ότι το νοσοκομείο είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη «σκηνή» χωρίς μόνωση.

Το νοσοκομείο και οι χώροι κράτησης του Σντε Τεϊμάν στήθηκαν εσπευσμένα μετά την πρωτοφανή επίθεση της Χαμάς τον Οκτώβριο, στην οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 1.200 Ισραηλινοί.

Η οργάνωση Γιατροί για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δημοσιοποίησαν έκθεση για το Σντε Τεϊμάν, σύμφωνα με την οποία οι κρατούμενοι μένουν μονίμως δεμένοι και με κλειστά μάτια, ακόμα και στη διάρκεια της φροντίδας από τους γιατρούς.

Σύμφωνα με τον γιατρό που έστειλε την επιστολή στα υπουργεία, στο νοσοκομείο εργάζεται συνήθως μόνο ένας γιατρός, κάποιες φορές ορθοπεδικός ή γυναικολόγος.

«Αυτό οδηγεί  σε επιπλοκές και σε κάποιες περιπτώσεις στον θάνατο του ασθενή» έγραψε.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024