Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τέσσερα ερωτήματα για τις υποκλοπές μετά το «μπλόκο» του ΣτΕ στον νόμο Τσιάρα

Τέσσερα ερωτήματα για τις υποκλοπές μετά το «μπλόκο» του ΣτΕ στον νόμο Τσιάρα

Η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου φέρνει και πάλι στην επικαιρότητα το σκάνδαλο των υποκλοπών προκαλώντας πονοκέφαλο στην κυβέρνηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι τη Δευτέρα θα βρεθεί στην ΑΔΑΕ και θα ζητήσει από τον πρόεδρό της πλήρη ενημέρωση για το καθεστώς της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ. Του το επιτρέπει πλέον η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το σχετικό άρθρο του νόμου Τσιάρα αντισυνταγματικό και το οποίο έως σήμερα απαγόρευε την οποιαδήποτε ενημέρωση.

Κάπως έτσι επανέρχεται για τα καλά στην επικαιρότητα το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Πρώτο ερώτημα

Άραγε προτίθεται να πράξει το ίδιο και ο υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο αποδεδειγμένα στόχος υπ. αρ. 5046c; Το ερώτημα ισχύει και για τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο (στόχος υπ. αρ. 519c), για τον πρώην αρχηγό ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση, αλλά και για σειρά αξιωματούχων που βρίσκονταν σε νευραλγικές θέσεις στο στράτευμα, όπως ο πρώην διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αµυντικών Εξοπλισµών και Επενδύσεων (Γ∆ΑΕΕ) Θεόδωρος Λάγιος, ο γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών Αριστείδης Αλεξόπουλος ή ο πρώην σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού, Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Σημειώνεται πως δεν το έκαναν όταν αποκαλύφθηκαν τα ονόματά τους και συνέχισαν να υπηρετούν στις θέσεις τους σαν να μην τρέχει τίποτα. Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, γιατί να το κάνουν τώρα; Πιθανότατα θα αφήσουν τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, εξάλλου ο κ. Χατζηδάκης είχε εκφράσει την επιθυμία «να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».

Δεύτερο ερώτημα

Τί θα μάθει κατά την επίσκεψή του στην ΑΔΑΕ ο κ. Ανδρουλάκης; Οι πληροφορίες λένε ότι στην καλύτερη περίπτωση θα μάθει το χρονικό διάστημα της παρακολούθησής του, ενώ ερώτημα αποτελεί αν θα μάθει τους λόγους που την προκάλεσαν.

Αποτελούσε απειλή για την εθνική ασφάλεια; Είχε σχέσεις με Κινέζους, Μολδαβούς κλπ. όπως διέρρεαν κυβερνητικές πηγές όταν αποκαλύφθηκε η απόφαση;

Από την πλευρά του ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών τον προηγούμενο Μάιο είχε ξεκαθαρίσει πως «ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια και δεν έπρεπε ποτέ να έχει τεθεί υπό παρακολούθηση». Τα στοιχεία θα διαψεύσουν τον πρωθυπουργό; Θα παρουσιαστεί κάτι άλλο εξίσου πειστικό ως αιτία;

Τρίτο ερώτημα

Είναι διαθέσιμο το υλικό της ΕΥΠ που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη ώστε να λάβει και ο ίδιος γνώση; Εδώ δεν υπάρχει σαφής απάντηση.

Υπενθυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος είχε καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι το υλικό που αφορούσε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ καταστράφηκε με εντολή του πρώην διοικητή της ΕΥΠ –και εκλεκτού του Κυριάκου Μητσοτάκη- Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Η καταστροφή του υλικού φέρεται να έγινε την ίδια ημέρα με την κατάθεση του ίδιου του κ. Κοντολέοντα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αυτό που επίσης αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η ΑΔΑΕ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπεκφύγει του ΣτΕ και είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την απόφαση της ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου.

Tέταρτο ερώτημα

Τι αλλάζει στο πολιτικό σκηνικό; Αρκετά πράγματα είναι η απάντηση. Η κυβέρνηση, όσο κι αν επιχειρεί να υποβαθμίσει την απόφαση βρίσκεται και πάλι με την πλάτη στον τοίχο, βλέποντας ένα θέμα το οποίο είχε «καταλαγιάσει» για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, να επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που το Μαξίμου έκανε αγώνα ώστε να φύγουν τα φώτα της δημοσιότητας από τα Τέμπη και πάσχιζε να διαχειριστεί τον αντίκτυπο της πέμπτης γυναικοκτονίας σε μια κοινωνία που αναρωτιέται ολοένα και περισσότερο πόσο ασφαλής είναι.

Στην άλλη πλευρά ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ανταλλάσσουν ήδη κατηγορίες στο βωμό των δημοσκοπήσεων που ήδη καταγράφουν αλλαγή σε ό,τι αφορά δεύτερη θέση των προτιμήσεων για τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Sports in

Μιλγουόκι Μπακς: Τα δεδομένα για Αντετοκούνμπο και Λίλαρντ ενόψει του Game 6 (pic)

Τι συμβαίνει με την κατάσταση της υγείας των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Ντέιμιαν Λίλαρντ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024