Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολλανδία: Είναι υγιής αλλά αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία - «Δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο έτσι»

Ολλανδία: Είναι υγιής αλλά αποφάσισε να υποβληθεί σε ευθανασία – «Δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο έτσι»

«Το πιο τρομακτικό σημείο είναι πως δεν γνωρίζω τι θα ακολουθήσει»

Η Zoraya ter Beek είναι μια νεαρή Ολλανδή που ζει μαζί με τις δύο γάτες της και τον σύντροφό της σε ένα χωριό κοντά στα γερμανικά σύνορα. Φαινομενικά όλα δείχνουν τέλεια στη ζωή της 28χρονης, η αλήθεια όμως είναι πολύ σκληρή.

Η Zoraya πρόκειται να υποβληθεί σε ευθανασία τον Μάιο, κατόπιν δικής της απόφασης, καθώς όπως λέει δεν αντέχει άλλο να παλεύει με τα προβλήματα ψυχικής υγείας που την ταλαιπωρούν από πάντα.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε άλλο για σένα. Δεν πρόκειται ποτέ να καλυτερεύσει» της είπαν οι γιατροί.

«Ήμουν πάντα ξεκάθαρη ότι αν δεν βελτιωθεί, δεν μπορώ να συνεχίσω άλλο έτσι», δήλωσε η ίδια μιλώντας στην Free Press.

«Βλέπω την ευθανασία ως ένα είδος αποδεκτής επιλογής που φέρνουν στο τραπέζι οι γιατροί, ενώ προηγουμένως ήταν η έσχατη λύση»

Η Zoraya είναι μία από τους ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στη Δύση που αποφάσισαν να πεθάνουν αντί να συνεχίσουν να ζουν με πόνο που, σε αντίθεση με μια ανίατη ασθένεια, που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να βάλουν τέλος στη ζωή τους ενώ υποφέρουν από ένα σωρό άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος που ενισχύονται από την οικονομική αβεβαιότητα, την κλιματική αλλαγή, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλα ζητήματα, σημειώνει η Free Press.

«Βλέπω την ευθανασία ως ένα είδος αποδεκτής επιλογής που φέρνουν στο τραπέζι οι γιατροί, οι ψυχίατροι, ενώ προηγουμένως ήταν η έσχατη λύση» λέει ο Stef Groenewoud, ηθικολόγος στον τομέα της υγείας στο Θεολογικό Πανεπιστήμιο Kampen της Ολλανδίας.

«Βλέπω το φαινόμενο ειδικά σε άτομα με ψυχιατρικές ασθένειες, και ειδικά σε νέους ανθρώπους, όπου ο επαγγελματίας υγείας φαίνεται να τους εγκαταλείπει πιο εύκολα από ό,τι πριν», επισημαίνει ο ίδιος.

Η διαδικασία

Η Zoraya επιθυμεί μετά τον θάνατό της, να αποτεφρωθεί. Ένας γιατρός θα της δώσει πρώτα ένα ηρεμιστικό, ακολουθούμενο από ένα φάρμακο που θα σταματήσει την καρδιά της. Ο σύντροφός της θα είναι στο πλευρό της μέχρι το τέλος.

«Η γιατρός παίρνει τον χρόνο της. Δεν είναι ότι μπαίνουν μέσα και λένε: ξαπλώστε παρακαλώ! Τις περισσότερες φορές πίνουμε πρώτα ένα φλιτζάνι καφέ για να ηρεμήσουν τα νεύρα και να δημιουργηθεί μια ήπια ατμόσφαιρα» περιγράφει η Zoraya.

«Μετά με ρωτάει αν είμαι έτοιμη. Παίρνω τη θέση μου στον καναπέ. Θα με ρωτήσει και πάλι αν είμαι σίγουρη και θα ξεκινήσει τη διαδικασία και θα μου ευχηθεί καλό ταξίδι. Ή, στην περίπτωσή μου, έναν καλό ύπνο, γιατί σιχαίνομαι όταν οι άνθρωποι λένε: ‘Καλό ταξίδι’. Δεν πρόκειται να πάω πουθενά» συνεχίζει.

Τέλος αποκαλύπτει πως φοβάται να πεθάνει καθώς δεν γνωρίζει τι πρόκειται να ακολουθήσει.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά τι θα ακολουθήσει… αυτό είναι το τρομακτικό σημείο» καταλήγει.

Η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε την υποβοηθούμενη αυτοκτονία το 2001. Από τότε, έχει γίνει μια όλο και πιο δημοφιλής επιλογή μεταξύ του πληθυσμού.

Το 2022, σημειώθηκαν 8.720 θάνατοι από ευθανασία στην Ολλανδία, που αντιστοιχούν περίπου στο 5% όλων των θανάτων της χώρας και αυξήθηκαν κατά 14% από το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης.

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024