Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Το μεγάλο χάος 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας»

«Το μεγάλο χάος 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας»

Η μοίρα του χώρου στο Ολυμπιακό κέντρο του Beach volley είναι εμβληματική της μακροχρόνιας αποτυχίας της Ελλάδας να αξιοποιήσει την κληρονομιά των Αγώνων.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και με αφορμή το κορυφαίο αθλητικό γεγονός, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (Agence France-Presse ) έκανε μία μεγάλη έρευνα για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων που χρησιμοποιήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Το άρθρο έχει τίτλο: «Μαθήματα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004; Αντισταθείτε στην οικοδομική παρόρμηση» και αναλύει την εξέλιξη των εγκαταστάσεων που χτίστηκαν για τους Ολυμπιακούς του 2004, εστιάζοντας στα γήπεδα που παραμένουν κλειστά ή δεν χρησιμοποιήθηκαν για κάτι σημαντικό.

Ειδική αναφορά υπάρχει για το Ολυμπιακό κέντρο του beach volley στην παραλιακή του Φαλήρου που παραμένει ερημωμένο με την περιγραφή να αποτυπώνει γλαφυρά την εγκατάλειψη: «Υπάρχει ακόμα η λεπτή γκρίζα άμμο που εξακολουθεί να φαίνεται αρκετά παρθένα για να φιλοξενήσει αγώνα, αλλά είναι εμφανή σημάδια από φωτιά στο κεντρικό με αρκετές καρέκλες γραφείου και ταξιδιωτικά φυλλάδια απανθρακωμένα.

Το εσωτερικό του κτιρίου είναι γεμάτο γκράφιτι, σκορπισμένα σκουπίδια και απογυμνωμένο από οτιδήποτε αντικείμενο δεν ήταν βιδωμένο.

Σε έναν διάδρομο υπάρχουν πολλά μουχλιασμένα έγγραφα, ενα δέντρο έχει φυτρώσει στην εξώπορτα κι ένας άστεγος κοιμάται εκεί τα βράδια. Εχοντας χρησιμοποιηθεί ελάχιστα τα τελευταία 20 χρόνια, η μοίρα του χώρου είναι εμβληματική της μακροχρόνιας αποτυχίας της Ελλάδας να αξιοποιήσει την κληρονομιά των Αγώνων που κόστισαν 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Το λουκέτο στο Ολυμπιακό Στάδιο

Η έρευνα του AFP συνεχίστηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο και στο Ελληνικό όπου «πολλά γήπεδα αγώνων πολλών εκατομμυρίων ευρώ και προπονητικές εγκαταστάσεις που μαράζωναν για χρόνια έχουν κατεδαφιστεί για να ανοίξουν χώρο για ένα ιδιωτικό οικιστικό έργο, καζίνο και πάρκο. Τον Σεπτέμβριο, η κυβέρνηση έκλεισε το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας αφού η χαλύβδινη οροφή των 18.000 τόνων της εγκατάστασης – ένα εμβληματικό ορόσημο των Αγώνων του 2004 – απέτυχε στις δοκιμές ασφαλείας.»

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο το χρέος της Ελλάδας εκτινάχθηκε και από τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων: «Έξι χρόνια μετά τους Αγώνες, η Ελλάδα έπεσε σε ένα σπιράλ κρίσης σχεδόν δεκαετίας, αφού αποκαλύφθηκε ότι η κυβέρνηση της περιόδου 2007-2009 είχε αναφέρει εσφαλμένα στοιχεία για το έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2011, ο τότε πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ είπε ότι οι Αγώνες του 2004 είχαν επιβαρύνει το ελληνικό χρέος.

«Μπορείτε να πείτε ότι οι Αγώνες έπαιξαν τον ρόλο τους. Αν κοιτάξετε το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας, μπορούμε να πούμε ότι 2 έως 3 τοις εκατό από αυτό που θα μπορούσε να αποδοθεί στους Αγώνες. Θα μπορούσαν οι Αγώνες να είχαν οργανωθεί με πολύ χαμηλότερο κόστος, καθώς υπήρχαν καθυστερήσεις που κατέστησαν απαραίτητες διπλές βάρδιες και το να δουλεύουν οι άνθρωποι τη νύχτα κάτι που κοστίζει περισσότερο» είπε ο Ρογκ.

Καπράλος: «Η Ελλάδα είχε ξοδέψει πολλά χρήματα για την κατασκευή υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων»

Στο ρεπορτάζ των Γάλλων φιλοξενήθηκε και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος: «Τα διδάγματα που αντλήθηκαν από την Αθήνα είναι ότι οι πόλεις που φιλοξενούν τους Αγώνες δεν πρέπει να προσπαθούν να χτίσουν μόνιμες εγκαταστάσεις που δεν θα έχουν καμία χρήση στη συνέχεια. Δεν είναι μυστικό ότι η Ελλάδα είχε ξοδέψει πολλά χρήματα για την κατασκευή υπερσύγχρονων εγκαταστάσεων. Αλλά μετά την κατασκευή, δεν υπήρχε προϋπολογισμός. Έλεγα σε κάθε υπουργό αθλητισμού όταν αναλάμβανε, κάντε κάποιες εργασίες συντήρησης στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Επειδή δεν χρειαζόμαστε νέες εγκαταστάσεις, πρέπει να διατηρήσουμε τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις που έχουμε».

Το άρθρο του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων έκανε το γύρο του κόσμου και αναπαράχθηκε από πολλά διεθνή Μ.Μ.Ε. με την ιστοσελίδα του Καναδά La Presse να έχει τον πιο χαρακτηριστικό τίτλο: «Το μεγάλο χάος 20 χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας».

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024