Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι άνδρες ψυχολόγοι παθαίνουν αμνησία για τις συναδέλφους τους

Οι άνδρες ψυχολόγοι παθαίνουν αμνησία για τις συναδέλφους τους

Πείραμα δείχνει να εξηγεί γιατί οι γυναίκες επιστήμονες τείνουν να λαμβάνουν λιγότερες παραπομπές στο έργο τους.

Όταν κληθούν να κατονομάσουν διακεκριμένους ειδικούς του χώρου τους, οι άνδρες ερευνητές Ψυχολογίας παραθέτουν πολύ λιγότερα ονόματα γυναικών από ό,τι οι γυναίκες συνάδελφοί τους, αποκαλύπτει νέα μελέτη.

Τα ευρήματα αναδεικνύουν τις ασυνείδητες προκαταλήψεις στην έρευνα και δείχνουν να εξηγούν γιατί οι γυναίκες επιστήμονες τείνουν να λαμβάνουν λιγότερες παραπομπές στο έργο τους.

Η έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Psychologist εξετάζει τις απαντήσεις 500 ερευνητών που κλήθηκαν να γράψουν λίστες με πέντε κορυφαίους επιστήμονες του αντικειμένου τους.

Η ασυνείδητη προκατάληψη κατά των γυναικών δημιουργεί ένα είδος επιλεκτικής αμνησίας

Από τις απαντήσεις που έδωσαν οι γυναίκες, περίπου το 50% ήταν γυναικεία ονόματα, κοντά το πραγματικό ποσοστό των γυναικών ειδικών όπως το είχαν εκτιμήσει νωρίτερα οι ερευνητές. Στις απαντήσεις των ανδρών, όμως, το ποσοστό έπεφτε θεαματικά σε μόλις 27%.

Η απόκλιση ήταν μεγάλη, όπως φαίνεται όμως δεν ήταν εσκεμμένη: όταν οι ερευνητές έδωσαν στους εθελοντές λίστες ονομάτων και τους ζήτησαν να αναγνωρίσουν διακεκριμένους ειδικούς Ψυχολογίας, οι άνδρες εθελοντές επέλεγαν εξίσου συχνά άνδρες και γυναίκες της λίστας, ένδειξη ότι αναγνωρίζουν το έργο των γυναικών συναδέλφων τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ασυνείδητη προκατάληψη κατά των γυναικών δημιουργεί ένα είδος επιλεκτικής αμνησίας που εμποδίζει την ανάκληση γυναικείων ονομάτων (μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να συμπεριλάβουν και διεμφυλικούς ή non binary επιστήμονες, λέει η ερευνητική ομάδα)

Δεδομένου πάντως ότι αυτού του είδους οι προκαταλήψεις γίνονται ασυνείδητα, η αντιμετώπισή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση, αναγνωρίζουν οι ερευνητές.

Τονίζουν επίσης ότι δεν πρέπει να δίνουμε υπερβολική σημασία στους λεγόμενους δείκτες απήχησης, οι οποίοι αξιολογούν τους επιστήμονες ανάλογα με τις παραπομπές που έχει το έργο τους.

Οι γυναίκες δεν μπορεί παρά να αδικούνται.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024