Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Επίθεση στη Μόσχα: Το Ιράν λέει ότι είχε ενημερώσει για την επίθεση τη Ρωσία

Επίθεση στη Μόσχα: Το Ιράν λέει ότι είχε ενημερώσει για την επίθεση τη Ρωσία

Πηγές από το Ιράν κάνουν λόγο πως υπήρξε ενημέρωση της Μόσχας για την τρομοκρατική επίθεση, χωρίς όμως να γνωρίζουν τον ακριβή στόχο της επίθεσης.

Το Ιράν ενημέρωσε τη Ρωσία για το ενδεχόμενο μιας «μεγάλης τρομοκρατικής επιχείρησης» στο έδαφός της πριν από τη σφαγή σε αίθουσα συναυλιών κοντά στη Μόσχα τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Στις 22 Μαρτίου, ένοπλοι άνοιξαν πυρ με αυτόματα όπλα εναντίον των παρευρισκομένων σε συναυλία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 144 ανθρώπους.

Η Ρωσία προσπάθησε να επιρρίψει την ευθύνη για την επίθεση στην Ουκρανία, παρόλο που η μαχητική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη γι’ αυτήν και έδωσε στη δημοσιότητα υλικό με τους ενόπλους της να βιντεοσκοπούν τους εαυτούς τους στην αίθουσα καθώς κυνηγούσαν θύματα για να σκοτώσουν και τα πυροβολούσαν εξ επαφής. Επιχειρήσεις σχετικές με την υπόθεση έχουν γίνει στο Τατζικιστάν αλλά και στο Νταγκεστάν.

«Είχαν (οι τρομοκράτες) οδηγίες να προετοιμαστούν για μια σημαντική επιχείρηση στη Ρωσία»

Τρεις πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι το Ιράν – ένας διπλωματικός σύμμαχος – μοιράστηκε πληροφορίες με τη Ρωσία σχετικά με την επικείμενη επίθεση. «Λίγες ημέρες πριν από την επίθεση στη Ρωσία, η Τεχεράνη μοιράστηκε πληροφορίες με τη Μόσχα για μια πιθανή μεγάλη τρομοκρατική επίθεση εντός της Ρωσίας, οι οποίες αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια ανακρίσεων όσων συνελήφθησαν σε σχέση με τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράν», δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές.

Το βράδυ της 22ας Μαρτίου, τρομοκρατική επίθεση είχε ως στόχο το μουσικό κέντρο Crocus City Hall στο Κρασνογκόρσκ της περιφέρειας της Μόσχας, λίγο έξω από τα όρια της πόλης της Μόσχας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 144 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 551 τραυματίστηκαν.

Δεν γνώριζαν τον στόχο της επίθεσης

Μια δεύτερη πηγή, η οποία ζήτησε επίσης ανωνυμία λόγω της ευαισθησίας του θέματος, δήλωσε ότι οι πληροφορίες που παρείχε η Τεχεράνη στη Μόσχα σχετικά με μια επικείμενη επίθεση δεν είχαν συγκεκριμένες λεπτομέρειες όσον αφορά τον χρόνο και τον ακριβή στόχο.

«Είχαν (οι τρομοκράτες) οδηγίες να προετοιμαστούν για μια σημαντική επιχείρηση στη Ρωσία … Ένας από τους τρομοκράτες (που συνελήφθησαν στο Ιράν) είπε ότι ορισμένα μέλη της ομάδας είχαν ήδη ταξιδέψει στη Ρωσία», δήλωσε η δεύτερη πηγή.

Μια τρίτη πηγή, ανώτερος αξιωματούχος της ασφάλειας, δήλωσε: «Καθώς το Ιράν είναι θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων εδώ και χρόνια, οι ιρανικές αρχές εκπλήρωσαν την υποχρέωσή τους να ειδοποιήσουν τη Μόσχα με βάση τις πληροφορίες που απέκτησαν από τους συλληφθέντες τρομοκράτες».

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα του Reuters, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα: «Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικά με αυτό». Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν δεν απάντησε σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό της ιστορίας και ο Λευκός Οίκος δεν έκανε κανένα σχόλιο σχετικά με αυτήν.

Sports in

Ο Κλοπ μίλησε για το μεγάλο «διπλό» του Ολυμπιακού επί της Άστον Βίλα!

Τι είπε ο Γιούργκεν Κλοπ για τον θρίαμβο του Ολυμπιακού στο Μπέρμιγχαμ…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024