Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μηνιγγίτιδα: Συναγερμός για σπάνια λοίμωξη - Τα ασυνήθιστα συμπτώματα

Μηνιγγίτιδα: Συναγερμός για σπάνια λοίμωξη – Τα ασυνήθιστα συμπτώματα

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ προειδοποιεί τους γιατρούς να προσέχουν για σπάνια, σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη που εμφανίζεται με ασυνήθιστα συμπτώματα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ προειδοποιούν τους γιατρούς να είναι σε επιφυλακή για ορισμένους τύπους σπάνιων, σοβαρών μηνιγγιτιδοκοκκικών λοιμώξεων που αυξάνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως αναφέρει το CNN.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφεραν σε νέα προειδοποίηση για την υγεία ότι οι λοιμώξεις αυτές, οι οποίες προκαλούνται από ένα συγκεκριμένο στέλεχος του βακτηρίου Neisseria meningitidis, μπορεί να εμφανιστούν με ασυνήθιστα συμπτώματα. Στα κρούσματα που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής φέτος, περίπου 1 στους 6 ανθρώπους έχει πεθάνει, ποσοστό θνησιμότητας υψηλότερο από αυτό που συνήθως βλέπουν με τις μηνιγγιτιδοκοκκικές λοιμώξεις.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι επίσης ασυνήθιστες επειδή πλήττουν ενήλικες μέσης ηλικίας. Συνήθως, οι λοιμώξεις από μηνιγγίτιδα πλήττουν μωρά ή εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Ο συναγερμός του CDC έρχεται μετά την προειδοποίηση του Υπουργείου Υγείας της Βιρτζίνια για πέντε θανάτους από την ίδια σπάνια, σοβαρή μορφή μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου τον Σεπτέμβριο.

Neisseria meningitidis: Το θανατηφόρο – για 1 στους 6 – βακτήριο στο μικροσκόπιο

Η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος αναφέρεται σε κάθε ασθένεια που προκαλείται από τη Neisseria meningitidis. Η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει τόσο σε μηνιγγίτιδα όσο και σε μια σοβαρή λοίμωξη της κυκλοφορίας του αίματος η οποία ονομάζεται σηψαιμία.

Το βακτήριο μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω της ανταλλαγής αναπνευστικών εκκρίσεων (σ.σ. Βήχας, φτέρνισμα) και εκκρίσεων του λαιμού και συνήθως συμβαίνει μέσω φιλιού, βήχα, φτερνίσματος ή διαβίωσης σε στενή επαφή με άλλους που έχουν μολυνθεί.

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές ομάδες μηνιγγιτιδοκοκκικών βακτηρίων που είναι γνωστό ότι κυκλοφορούν στις Ηνωμένες Πολιτείες – B, C, W και Y. Το CDC αναφέρει ότι το 2023 αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες 422 κρούσματα ασθένειας που προκλήθηκαν από αυτά τα βακτήρια, ο υψηλότερος αριθμός που έχει αναφερθεί από το 2014. Οι περισσότερες από αυτές προκλήθηκαν από ένα συγκεκριμένο στέλεχος, το ST-1466, το οποίο ανήκει στην υποομάδα Y.

Τα τυπικά συμπτώματα των λοιμώξεων από μηνιγγίτιδα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δύσκαμπτο αυχένα, αποστροφή στο φως και ναυτία. Πολλά από τα πρόσφατα κρούσματα δεν έχουν αυτά τα συμπτώματα.

Το 2024 δεν ξεκίνησε θετικά σε οτιδήποτε αφορά τη Neisseria meningitidis

Από τις αρχές του 2024 μέχρι σήμερα έχουν αναφερθεί 143 κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες – σχεδόν 80% περισσότερα από όσα είχαν αναφερθεί στο ίδιο σημείο το 2023. Το CDC αναφέρει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με το συγκεκριμένο στέλεχος είναι ενήλικες ηλικίας 30 έως 60 ετών. Ένας δυσανάλογα μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, 63%, αφορά τους μαύρους και το 15% αφορά άτομα που πάσχουν από HIV.

Τα τυπικά συμπτώματα των λοιμώξεων από μηνιγγίτιδα περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, δύσκαμπτο αυχένα, αποστροφή στο φως και ναυτία. Πολλά από τα πρόσφατα αναφερθέντα κρούσματα δεν έχουν αυτά τα συμπτώματα. Περίπου τα δύο τρίτα των ασθενών έχουν λοιμώξεις της κυκλοφορίας του αίματος, περίπου το 4% είχε επώδυνες, μολυσμένες αρθρώσεις.

Τα συμπτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής λοίμωξης του αίματος περιλαμβάνουν πυρετό και ρίγη, κόπωση, εμετό, κρύα χέρια και πόδια, γρήγορη αναπνοή, διάρροια και σε μεταγενέστερα στάδια ένα σκούρο μωβ εξάνθημα.

Η άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά είναι ζωτικής σημασίας.

Τα συμπτώματα ξεγελούν τους γιατρούς

Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να μοιάζουν με πολλές διαφορετικές λοιμώξεις, αλλά επιδεινώνονται γρήγορα και μπορεί να γίνουν απειλητικά για τη ζωή μέσα σε λίγες ώρες, δήλωσε το CDC. Η άμεση θεραπεία με αντιβιοτικά είναι ζωτικής σημασίας. Οι επιζώντες μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις, όπως κώφωση ή ακρωτηριασμό των χεριών και των ποδιών.

Υπάρχει εμβόλιο που προστατεύει από τη βακτηριακή μηνιγγίτιδα. Συνιστάται για παιδιά ηλικίας 11 έως 12 ετών, και επειδή η προστασία φθίνει, συνήθως γίνεται αναμνηστική δόση στην ηλικία των 16 ετών.

Συνιστάται επίσης για άτομα με ορισμένες ιατρικές καταστάσεις που θέτουν σε κίνδυνο την ανοσολογική λειτουργία, όπως ο ιός HIV. Το CDC λέει ότι τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να κάνουν αναμνηστικό εμβόλιο κάθε 3 έως 5 χρόνια.

Sports in

Άγριο ξύλο μεταξύ οπαδών πριν το Τζένοα – Κάλιαρι (vid)

Ακόμα ένα περιστατικό οπαδικής βίας έρχεται να ταράξει την Ιταλία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024