Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Είναι αυθεντικά ή φτηνές απομιμήσεις τα έπιπλα σου Κιμ Καρντάσιαν;

Είναι αυθεντικά ή φτηνές απομιμήσεις τα έπιπλα σου Κιμ Καρντάσιαν;

Την προηγούμενη Τετάρτη κατατέθηκε μια τσουχτερή αγωγή κατά της θρυλικής Κιμ Καρντάσιαν, αλλά ποιος ο λόγος;

Η συχνά αμφιλεγόμενη αισθητική της Κιμ Καρντάσιαν βρίσκεται πλέον υπό δικαστική εξέταση -πέρα από ιντερνετική-. Το Ίδρυμα του μινιμαλιστή σύγχρονου καλλιτέχνη Donald Judd κατέθεσε μήνυση κατά της Καρντάσιαν αυτή την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι η μεγιστάνας της μόδας και της ομορφιάς προώθησε «φτηνές απομιμήσεις» των επίπλων του.

Η αγωγή βασίζεται σε είναι ένα βίντεο του 2022 που ανήρτησε η Καρντάσιαν στο YouTube, στο οποίο πραγματοποιεί ξενάγηση στα γραφεία της τότε ολοκαίνουργιας εταιρείας μακιγιάζ της, Skkn by Kim. [Το βίντεο, το οποίο σύμφωνα με την αγωγή έλαβε περίπου 3,7 εκατομμύρια προβολές, φαίνεται ότι έγινε ιδιωτικό μετά την κατάθεση της αγωγής].

«Οι καταναλωτές που παρακολούθησαν το βίντεο ή διάβασαν την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης παραπλανήθηκαν πιστεύοντας ότι τα τραπέζια και οι καρέκλες της κας Καρντάσιαν ήταν αυθεντικά κομμάτια του Donald Judd»

Ενώ εξυμνεί τον μινιμαλιστικό σχεδιασμό του γραφείου της, η Καρντάσιαν επαινεί συγκεκριμένα ένα κομψό, μεγάλης κλίμακας ξύλινο τραπέζι με μια σειρά από ασορτί καρέκλες – που έχουν το τέλειο μέγεθος για να σύρονται από κάτω – έργο που μοιάζει λιγότερο με τραπέζι φαγητού και περισσότερο με μπρουταλιστικό γλυπτό.

«Αυτά τα τραπέζια του Donald Judd είναι πραγματικά καταπληκτικά και δένουν απόλυτα με τα καθίσματα», λέει η Καρντάσιαν, μετακινώντας μια καρέκλα για να τη δείξει στην κάμερα.

9.000 δολάρια η καρέκλα

Καλλιτέχνης και γλύπτης, ο Judd ήταν γνωστός για τα μινιμαλιστικά του σχέδια που έδιναν έμφαση σε καθαρά σχήματα και βιομηχανικά υλικά. Όπως εμφανίζονται στο βίντεο, το τραπέζι και οι αντίστοιχες καρέκλες του στο γραφείο της Καρντάσιαν μοιάζουν με το περίφημο τραπέζι και την καρέκλα La Mansana 84 του Judd – έργα που θεωρούνται εμβληματικά μεταξύ των σχεδιαστών επίπλων και των συλλεκτών από τότε που κατασκευάστηκαν για πρώτη φορά το 1982.

Το Ίδρυμα Judd εξακολουθεί να κατασκευάζει και να πωλεί αυτά τα σχέδια, αν και κοστίζουν αρκετά: το τραπέζι κοστίζει 90.000 δολάρια, ενώ οι καρέκλες κοστίζουν 9.000 δολάρια η καθεμία.

@celebrityglamour Kim Kardashian’s Office Tour #kimkardashian #officetour #skims #skkn #kardashians ♬ Bejeweled – Taylor Swift

Όμως τα αντικείμενα της Καρντάσιαν δεν ήταν αυθεντικά κομμάτια, έγραψε το Judd Foundation στην αγωγή που κατέθεσε την Τετάρτη εναντίον τόσο της Καρντάσιαν όσο και της Clements Design, της εταιρείας εσωτερικών χώρων με την οποία συνεργάστηκε για τον σχεδιασμό του χώρου γραφείων Skkn. (Και ακόμη και αν ήταν, το ίδρυμα «απαγορεύει κατηγορηματικά στους πελάτες να χρησιμοποιούν τα αγορασμένα έπιπλα Donald Judd για σκοπούς μάρκετινγκ και προώθησης», αναφέρει στη δικαστική του κατάθεση).

«Αυτές οι κακής ποιότητας απομιμήσεις που παριστάνουν τα αυθεντικά τραπέζια και καρέκλες Donald Judd βλάπτουν το εμπορικό σήμα Donald Judd»

Το Ίδρυμα ισχυρίζεται ότι παραβιάζονται τα εμπορικά σήματα, τα πνευματικά δικαιώματα, υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός, ψευδής διαφήμιση και ψευδής έγκριση των προϊόντων απομίμησης.

«Οι καταναλωτές που παρακολούθησαν το βίντεο ή διάβασαν την κάλυψη των μέσων ενημέρωσης παραπλανήθηκαν πιστεύοντας ότι τα τραπέζια και οι καρέκλες της κας Καρντάσιαν ήταν αυθεντικά κομμάτια του Donald Judd», αναφέρει το ίδρυμα στην κατάθεση. Διεκδικεί τα κέρδη που, όπως υποστηρίζει, η Καρντάσιαν και η Clements Design αποκόμισαν από τη χρήση του ονόματος του Judd.

«Το Judd Foundation δεν ήταν πρόθυμο να συμβιβαστεί»

Η Clements Designs, σύμφωνα με τη δικαστική κατάθεση, δήλωσε ότι ποτέ δεν ισχυρίστηκε ότι τα τραπέζια και οι καρέκλες ήταν αυθεντικά κομμάτια του Judd και κατεύθυνε το ίδρυμα να διευθετήσει το ζήτημα με την Καρντάσιαν.

Φωτογραφία: YouTube

Σε δήλωση που δόθηκε στο CNN, η εταιρεία σχεδιασμού δήλωσε ότι τα κομμάτια που παρήγαγε για το γραφείο της Καρντάσιαν είχαν «προφανείς βασικές διαφορές» με τα σχέδια του Judd.

«Ο πρώην σύμβουλος του Ιδρύματος Judd αναγνώρισε αυτές τις διαφορές και έκτοτε δεν είχαμε νέα τους και τώρα μας αιφνιδιάζουν με μια αγωγή», αναφέρει η δήλωση της Clements Design.

«Έγιναν προσπάθειες για τη φιλική επίλυση αυτού του ζητήματος εκείνη την εποχή και το Judd Foundation δεν ήταν πρόθυμο να συμβιβαστεί με λογικούς όρους. Αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία απολύτως βάση».

Η γενναιόδωρη έκπτωση

«Αυτές οι κακής ποιότητας απομιμήσεις που παριστάνουν τα αυθεντικά τραπέζια και καρέκλες Donald Judd βλάπτουν το εμπορικό σήμα Donald Judd», υποστηρίζει η αγωγή. «Οι καταναλωτές θα βλέπουν τις φτηνές απομιμήσεις… και θα συνδέουν λανθασμένα (τα) χαμηλής ποιότητας κομμάτια με το εμπορικό σήμα Donald Judd», αναφέρει η αγωγή.

Το ίδρυμα ισχυρίζεται ότι προσφέρθηκε επίσης να αντικαταστήσει τα ψεύτικα τραπέζια και τις καρέκλες με αυθεντικά κομμάτια με έκπτωση, αν η Καρντάσιαν εξέδιδε μια ανάκληση και επεξεργαζόταν το βίντεο, υποστηρίζει η αγωγή.

Εκπρόσωποι της Καρντάσιαν προσφέρθηκαν να προωθήσουν το Ίδρυμα Judd σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την οποία το ίδρυμα απέρριψε, και προσφέρθηκαν επίσης να εκδώσουν μια ανάκληση στη λεζάντα του βίντεο, αλλά όχι να αφαιρέσουν το βίντεο, υποστηρίζει η αγωγή.

Ο Judd, ο οποίος πέθανε το 1994, ήταν πολύ επιλεκτικός ως προς το ποιος επιτρεπόταν να κατασκευάζει και να διαθέτει τα σχέδιά του, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούσε. Μόνο λίγες γκαλερί και καταστήματα – όπως το κατάστημα MoMA Design και η γκαλερί Salon 94, και τα δύο στη Νέα Υόρκη – έχουν την άδεια να πωλούν τα έπιπλά του.

*Mε πληροφορίες από: CNN

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024