Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Αυστραλία: Κατάργηση δασμών στο κρασί από την Κίνα

Αυστραλία: Κατάργηση δασμών στο κρασί από την Κίνα

Η Αυστραλία θέλει οι επιχειρήσεις να διαφοροποιηθούν από την Κίνα μετά την κατάργηση των δασμών

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει προειδοποιήσει τις επιχειρήσεις να μην βασίζονται αποκλειστικά στην Κίνα για την οικονομική τους επιτυχία, αφού το Πεκίνο αποφάσισε να καταργήσει τους επαχθείς δασμούς στις εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας αυτή την εβδομάδα, αναφέρει το Bloomberg.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου Τιμ Έιρς είπε ότι η διαφοροποίηση του εμπορίου είναι «απολύτως κρίσιμη» για τις αυστραλιανές επιχειρήσεις και η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τους οινοπαραγωγούς για να «διαφοροποιήσει τις εμπορικές τους αγορές».

«Από επιχειρηματική άποψη δεν είναι ποτέ καλό να βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι», είπε σε δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα την Παρασκευή (29 Μαρτίου).

Αίρονται οι δασμοί

Οι δασμοί της Κίνας στο αυστραλιανό κρασί, ορισμένοι από τους οποίους φθάνουν το 218%, θα αρθούν κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, είπε ο Έιρς, επιτρέποντας την επιστροφή ενός εμπορίου που στο απόγειό του ήταν αξίας 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων Αυστραλία (1,1 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας). Οι εμπορικές κυρώσεις ήταν ένα από τα μέτρα που επιβλήθηκαν στις αυστραλιανές εξαγωγές στο αποκορύφωμα των εντάσεων μεταξύ Καμπέρας και Πεκίνου το 2020, μετά από έκκληση του τότε πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον για ανεξάρτητη έρευνα για την προέλευση του Covid-19.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα άρει τους τιμωρητικούς δασμούς στις αυστραλιανές εξαγωγές, λέγοντας ότι δεν είναι πλέον απαραίτητοι «ενόψει των αλλαγών στις σχετικές συνθήκες της αγοράς κρασιού».

Μετά την εκλογή της κεντροαριστερής κυβέρνησης των Εργατικών τον Μάιο του 2022, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί. Οι συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων ξεκίνησαν ξανά και το Πεκίνο άρει τις εμπορικές κυρώσεις για το κριθάρι, το κρασί, τον άνθρακα και την ξυλεία. Η Κίνα είναι κατά πολύ ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αυστραλίας με σημαντικό περιθώριο.

Παρά τις βελτιωμένες σχέσεις, οι αυστραλιανές κυβερνήσεις και των δύο πολιτικών στρατοπέδων πιέζουν τις επιχειρήσεις να διαφοροποιήσουν τους εμπορικούς εταίρους τους μετά τις κυρώσεις της Κίνας.

Sports in

Όλα για όλα από τον Ολυμπιακό για την ισοφάριση κόντρα στην Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός φιλοξενεί την Μπαρτσελόνα στο Game 4 των play offs της Euroleague με στόχο τη νίκη που θα στείλει τη σειρά σε 5ο παιχνίδι στην Βαρκελώνη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024