Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες - Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα

Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες – Αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα

«Μάχη» για τη διεκδίκηση της Κωνσταντινούπολης - Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου, ο αντίπαλός του Μουράτ Κουρούμ και ο Ερντογάν

Ολοκληρώθηκε επισήμως η διαδικασία στις δημοτικές εκλογές στην Τουρκία.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν πρώτα στις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) στην ανατολική Τουρκία για τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στο Ντιγιάρμπακιρ, τη μεγαλύτερη κουρδική πόλη της Τουρκίας.

Στις μεγάλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Κωνσταντινούπολη, και στο δυτικό τμήμα της χώρας, η ψηφοφορία άρχισε μια ώρα αργότερα.

Στις κάλπες Εκρέμ Ιμάμογλου, Μουράτ Κουρούμ και Ερντογάν

Το εκλογικό τους δικαίωμα άσκησαν και οι δύο βασικοί υποψήφιοι για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, στις σημερινές δημοτικές εκλογές, ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του προέδρου Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου ψήφισε στην περιοχή Μπεϊλίκτνουζου, όπου ήταν δήμαρχος προτού εκλεγεί το 2019 επικεφαλής του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης. Μετά την άσκηση τού εκλογικού του δικαιώματος ο Εκρέμ Ιμάμογλου ζήτησε από τους πολίτες να προστατέψουν την κάλπη και την ψήφο τους: «Η ψήφος είναι ιερό δικαίωμα στη δημοκρατία μας. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να προστατευθεί. Οι κανόνες σχετικά με την προστασία αυτού του δικαιώματος είναι σαφείς, αλλά δυστυχώς, δεδομένου ότι υπάρχουν ελλείψεις στο θέμα αυτό στην Τουρκία, το θέμα αυτό γίνεται σε συνεργασία με τους πολίτες».

Ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, στις κάλπες για τις δημοτικές εκλογές

Νωρίτερα, είχε ψηφίσει ο αντίπαλός του, ο Μουράτ Κουρούμ, ο οποίος μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος δήλωσε ότι σήμερα ανατέλλει ο ήλιος στην Κωνσταντινούπολη. «Θεού θέλοντος θα κάνουμε το πρώτο βήμα για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο σεισμού και τα κυκλοφοριακά προβλήματα. Στις 31 Μαρτίου, ο ήλιος θα ανατείλει» δήλωσε, εξέφρασε πεποίθησή του ότι η σημερινή ημέρα θα είναι ημέρα γιορτής για όλους του πολίτες της Κωνσταντινούπολης και ευχαρίστησε τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την εμπιστοσύνη του.

Ο Μουράτ Κουρούμ ψηφίζει και ελπίζει να «κλέψει» αυτή τη φορά τη θέση του Ιμάμογλου

Μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι «αυτές οι εκλογές σηματοδοτούν την αρχή μιας νέας εποχής στη χώρα μας. Εύχομαι οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές» και ευχήθηκε οι εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης να συμβάλουν καθοριστικά στην έναρξη ενός νέου αιώνα για την Τουρκία.

Η στιγμή που ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ρίχνει το ψηφοδελτιο στην κάλπη – Στο πλάι του η σύζυγός του Εμινέ

Στα παράδοξα των εκλογών… το ενός μέτρου ψηφοδέλτιο στην Κωνσταντινούπολη

Μία λεπτομέρεια που ξεχώρισε σχετικά με τις κρίσιμες δημοτικές εκλογές, είναι το μήκος του ψηφοδελτίου για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης. Δημοσίευμα του τουρκικού μέσου Duvar, έχει αναρτήσει φωτογραφίες που δείχνουν τους ψηφοφόρους να κρατούν ένα ψηφοδέλτιο που ξεπερνά σε μήκος το ένα μέτρο.

Πάνω από ένα μέτρο το ψηφοδέλτιο των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη

Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Κωνσταντινούπολη μπήκαν πίσω από το παραβάν κρατώντας τέσσερα ξεχωριστά ψηφοδέλτια, για τον μητροπολιτικό δήμο, τους περιφερειακούς δήμους, το δημοτικό συμβούλιο και τους επικεφαλής των γειτονιών.

Το ψηφοδέλτιο για τον μητροπολιτικό δήμο της Κωνσταντινούπολης περιλαμβάνει 22 κομματικούς και 27 ανεξάρτητους υποψηφίους. Η σειρά με την οποία εμφανίζονταν καθορίστηκε με κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιανουαρίου.

Το μικρότερο ψηφοδέλτιο των σημερινών δημοτικών εκλογών με μήκος μόλις 4,5 εκατοστά είναι εκείνο του δήμου Χιλάλ στην ανατολική επαρχία Σιρνάκ, όπου υπάρχει ένας και μόνο υποψήφιος, από το κυβερνητικό κόμμα AKP.

Σημειώνεται δε ότι η Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως, ίσως και των 20 εκατομμυρίων ανεπίσημα, πληθυσμιακά είναι μεγαλύτερη από 131 χώρες του κόσμου, παράγει το 30 έως 40% του τουρκικού ΑΕΠ, διαχειρίζεται έναν τεράστιο προϋπολογισμό και κατέχει τα ακριβότερα «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στη χώρα.

Αθρόα η προσέλευση των Τούρκων για την ψηφοφορία

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024