Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σένγκεν: Μερική ένταξη για Ρουμανία και Βουλγαρία - Χωρίς έλεγχο διαβατηρίων τα αεροπορικά ταξίδια

Σένγκεν: Μερική ένταξη για Ρουμανία και Βουλγαρία – Χωρίς έλεγχο διαβατηρίων τα αεροπορικά ταξίδια

Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάχθηκαν μερικώς στη ζώνη Σένγκεν, κάτι που σημαίνει άρση των ελέγχων διαβατηρίων για εκείνους που φθάνουν ή αναχωρούν για τις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ.

Τα αεροδρόμια στη Σόφια και στο Βουκουρέστι ήραν σήμερα, Κυριακή (31/3) τους ελέγχους διαβατηρίων για εκείνους που έφθαναν από ή αναχωρούσαν για τις περισσότερες χώρες μέλη της ΕΕ καθώς η Βουλγαρία και η Ρουμανία εντάχθηκαν μερικώς στη ζώνη ελεύθερης μετακίνησης της ΕΕ, Σένγκεν.

Οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία στα τέλη του περασμένου χρόνου για την ένταξή τους στη ζώνη Σένγκεν από αέρος και θαλάσσης καθώς η Αυστρία αντιτέθηκε στην πλήρη ένταξή τους– και έτσι δεν περιλαμβάνονται ακόμη οι χερσαίες μετακινήσεις–λέγοντας ότι η Ρουμανία και η Βουλγαρία χρειάζεται να κάνουν περισσότερα για να εμποδίσουν την παράνομη μετανάστευση.

Ο υπουργός Εσωτερικών της απερχόμενης κυβέρνησης, Καλίν Στογιάνοφ, είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ότι η Βουλγαρία αναμένεται να γίνει πλήρες μέλος της Σένγκεν μέχρι το τέλος του χρόνου, που σημαίνει ότι τα σημεία συνοριακών ελέγχων θα καταργηθούν για ανθρώπους και αγαθά που ταξιδεύουν οδικώς ή σιδηροδρομικώς.

Στο διεθνές αεροδρόμιο κοντά στο Βουκουρέστι, έχει τοποθετηθεί πινακίδα που δείχνει στους επιβάτες τη διαδρομή προς το χώρο μετεπιβίβασης Σένγκεν (Πηγή: Inquam Photos/Octav Ganea)

Από την πλευρά του, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα αναμένει να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τα χερσαία σύνορα φέτος.

Χαιρέτησε την εξέλιξη η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανακοίνωσή της χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζοντάς τη «μεγάλη επιτυχία για τις δύο χώρες» και δήλωσε ότι «μαζί χτίζουμε μια ισχυρότερη, περισσότερο ενωμένη Ευρώπη για όλους τους πολίτες μας».

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία έχουν ενταχθεί σε περιφερειακή αστυνομική δύναμη μαζί με την Αυστρία, την Ελλάδα και τη Σλοβακία για να αντιμετωπίσουν την μεταναστευτική ροή.

Επιβάτες περπατούν στην περιοχή αναχωρήσεων του τερματικού σταθμού 2 του αεροδρομίου της Σόφιας, καθώς η Βουλγαρία εντάσσεται στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν με ανοικτά σύνορα από αέρος και θαλάσσης, Σόφια, Βουλγαρία, 31 Μαρτίου 2024. (Πηγή: REUTERS/Στόγιαν Νένοφ)

Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακης (Frontex) της ΕΕ είναι υπεύθυνος για τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών συνοριοφυλάκων και των συνοριοφυλάκων των κρατών μελών της ζώνης Σένγκεν.

Τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε ότι θα τριπλασιάσει τον αριθμό των αξιωματικών της στη Βουλγαρία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του αριθμού των ατόμων που περνούν στο μπλοκ από την Τουρκία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024