Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ζοσέ Μουρίνιο: Αναζητώντας τη χαμένη του αίγλη (vids)

Ζοσέ Μουρίνιο: Αναζητώντας τη χαμένη του αίγλη (vids)

Μετά από μία ακόμη απόλυση/αποζημίωση, ο Ζοσέ Μουρίνιο ετοιμάζεται για την επόμενη μεγάλη πρόκληση της καριέρας του. Ίσως και εκτός Ευρώπης…

Ήταν 16 Ιανουαρίου όταν η Ρόμα ανακοίνωνε αιφνιδιαστικά το τέλος της συνεργασίας της με τον Ζοσέ Μουρίνιο. Εκεί που το προηγούμενο διάστημα τα ρεπορτάζ από την Ιταλία και την «Αιώνια Πόλη» έκαναν λόγο ακόμη και για επέκταση του συμβολαίου του Πορτογάλου. Δέκα μέρες πριν συμπληρώσει τα 61 του χρόνια, ο Special One πήρε… πικρό δώρο από τη διοίκηση του ιταλικού συλλόγου που θεώρησε πως η ομάδα χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ για να αλλάξει την κακή εικόνα που εμφάνιζε στον αγωνιστικό χώρο. Κάτι που –παρεμπιπτόντως – συνέβη, με τον Ντανιέλε Ντε Ρόσι να δίνει πνοή και ώθηση στη Ρόμα που υπό τις οδηγίες του τα πηγαίνει πολύ καλύτερα απ’ ότι πριν.

«Είναι δύσκολο να καταλάβω πώς ένας προπονητής που έφτασε σε δυο ευρωπαϊκούς τελικούς απολύθηκε», ήταν η απορία του Μουρίνιο μετά το τέλος του από τη Ρόμα την οποία οδήγησε στην κατάκτηση του Conference League στην πρώτη του σεζόν και στον τελικό του Europa League την επόμενη. Όπως του συμβαίνει συνήθως όμως, τα δύσκολα αρχίζουν την τρίτη σεζόν εκεί όπου έρχεται η απόλυση. Δεν είναι τυχαίο ότι όλες οι απολύσεις του την τελευταία δεκαετία ήρθαν κατά τη διάρκεια της τρίτης του σεζόν στον πάγκο. Κάτι που μόνο καλό δεν κάνει στη φήμη του, αλλά σίγουρα κάνει πολύ καλό στην τσέπη του.

Η πτώση και οι αποζημιώσεις

Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Μουρίνιο έχει εξελιχθεί στον βασιλιά των αποζημιώσεων. Έξι απολύσεις μετρά πλέον στο ενεργητικό του και συνολικά υπολογίζεται πως έχει εισπράξει περισσότερα από 80 εκατ. ευρώ από αυτές. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως το ποδόσφαιρο τον έχει ξεπεράσει. Εξάλλου η καριέρα του έχει πτωτική πορεία και αυτό το μαρτυρούν και οι ομάδες που ανέλαβε τελευταία. Δεν είναι μικρή ομάδα η Ρόμα ούτε και η Τότεναμ. Απέχουν πολύ όμως από την ελίτ της Ευρώπης και σίγουρα δεν ανήκουν στο γκρουπ των ομάδων που θα κοίταζε ο Μουρίνιο μέχρι πριν μία δεκαετία, όταν ακόμη βρισκόταν στο peak της προπονητικής του καριέρας.

Το ότι οδήγησε βέβαια τη Ρόμα σε δύο ευρωπαϊκούς τελικούς, με μία κατάκτηση και μία ήττα που εκείνος θεωρεί πως δεν ήταν καθαρά αγωνιστική, τα φέρει σαν παράσημα. Όπως και το γεγονός ότι με εκείνον στον πάγκο εμφανίστηκε η πιο… κανονική Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ της μετά Φέργκιουσον εποχής. Δεν είναι ψέμα και έχει κάθε λόγο να είναι περήφανος γι’ αυτά. Δεν παύουν όμως να είναι επιτεύγματα που απέχουν πολύ από όσα τον καθιέρωσαν στη συνείδηση του κόσμου ως τον Special One. Εκείνον που πήρε Champions League με την Πόρτο, που έβαλε την Τσέλσι στην ελίτ και την οδήγησε σε κατάκτηση τίτλων, που οδήγησε την Ίντερ στην κορυφή της Ευρώπης, που έβαλε ξανά τη Ρεάλ στον δρόμο των επιτυχιών και σε μία εποχή μάλιστα που είχε απέναντί του την κορυφαία ίσως ομάδα όλων των εποχών. Την Μπαρτσελόνα του Πεπ Γκουαρντιόλα.

Έτοιμος για την επόμενη πρόκληση

Εκείνος ο Μουρίνιο απέχει πολύ από αυτόν του σήμερα. Δεν χωρά πάντως καμία αμφιβολία ότι στο μυαλό του ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο κορυφαίος. Γιατί αυτός είναι ο Μουρίνιο. Εγωιστής, αλαζονικός, ερειστικός. Έχει όμως τον τρόπο του και αυτό δεν μπορεί να μην του αναγνωριστεί. Λίγοι είναι οι παίκτες με τους οποίους έχει συνεργαστεί και δεν έχουν να πουν κάτι καλό για εκείνον. Και τώρα τι; «Είμαι έτοιμος να αρχίσω ξανά. Δεν χρειάζεται να ξεκουραστώ ή να σκεφτώ όπως γίνεται συνήθως, είμαι έτοιμος. Αισθάνομαι δυνατός και εντάξει, είμαι πραγματικά έτοιμος», δήλωσε πρόσφατα σε συνέντευξή του στον Φαμπρίτσιο Ρομάνο.

Περιμένατε κάτι διαφορετικό; Ότι θα τα παρατούσε; Ότι θα ήθελε να ξεκουραστεί ή ότι βαρέθηκε; Μάλλον δεν θα μιλούσαμε για τον Μουρίνιο αν ισχυριζόμασταν κάτι τέτοιο. «Δεν θέλω να πάρω λανθασμένη απόφαση. Πρέπει να είμαι υπομονετικός. Ο στόχος μου είναι να αρχίσω ξανά το καλοκαίρι», πρόσθεσε στη συνέχεια ο Πορτογάλος που προφανώς περιμένει προτάσεις για να αξιολογήσει ποια είναι η ιδανική για εκείνον. Ήδη το όνομά του «παίζει» για συλλόγους εντός κι εκτός Ευρώπης που είναι σε θέση να του δώσουν ένα πολύ μεγάλο συμβόλαιο. Γράφτηκε για τη Φενέρμπαχτσε, για συλλόγους από τη Σαουδική Αραβία όπου ο ίδιος έχει πει εξάλλου κατά το παρελθόν πως «Μία μέρα θα πάω στη Σαουδική Αραβία». Μήπως αυτή η μέρα πλησιάζει;

Το περασμένο καλοκαίρι πάντως δέχθηκε στενό μαρκάρισμα από Αλ Χιλάλ και Αλ Ιτιχάντ που φέρονται να του πρόσφεραν δεκάδες εκατ. ευρώ για να τις αναλάβει. Τότε ήταν στη Ρόμα και πίστευε στο πρότζεκτ που έτρεχε εκεί. Απέρριψε τις προτάσεις, αλλά τώρα που είναι ελεύθερος, έχει κάθε λόγο να το σκεφτεί σοβαρά και δεν φαντάζει καθόλου απίθανο να κάνει το βήμα εκτός Ευρώπης. Πέρα από τα χρήματα, που πάντα τον ενδιαφέρουν, σίγουρα θα θέλει να πετύχει πράγματα και εκεί κατακτώντας το πρωτάθλημα και το Champions League. Το σίγουρο είναι πως το καλοκαίρι αναμένεται «καυτό» για τον Μουρίνιο ενώ δεν αποκλείεται αν μέχρι το Euro δεν έχει βρει ομάδα, να υπάρξει και ενδιαφέρον από Εθνική ομάδα προς το πρόσωπό του. Επίσης μία πρόκληση που δεν έχει δοκιμάσει μέχρι τώρα στη μεγάλη του καριέρα.

Sports in

Επιστροφή στο μέλλον για Ιμπόρα και Έμερι

Αν στην καριέρα κάθε ποδοσφαιριστή υπάρχει ένας icon προπονητής και το αντίστροφο, τότε το βράδυ της Πέμπτης στο Βίλα Παρκ, ο Ουνάι Έμερι και ο Βιθέντε Ιμπόρα θα έχουν πολλά να θυμηθούν ως alter ego ο ένας του άλλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024