Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Χαρίτσης: Η κοινωνική δυσαρέσκεια να μετασχηματιστεί σε πολιτικό ρεύμα ανυπακοής στη Δεξιά

Χαρίτσης: Η κοινωνική δυσαρέσκεια να μετασχηματιστεί σε πολιτικό ρεύμα ανυπακοής στη Δεξιά

Τα μέλη του οργάνου θα αποφασίσουν για την στρατηγική και τον οδικό χάρτη για τις ευρωεκλογές.

Συνεδριάζει σήμερα και αύριο το Μεταβατικό Πανελλαδικό Συντονιστικό όργανο της Νέας Αριστεράς στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές.

Τα μέλη του οργάνου θα αποφασίσουν για την στρατηγική και τον οδικό χάρτη για τις ευρωεκλογές και θα εγκρίνουν την πολιτική διακήρυξη για την 9η Ιουνίου.

Οι εργασίες άνοιξαν με ομιλία του προέδρου της ΚΟ Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος ανέπτυξε τις βασικές προγραμματικές θέσεις της Νέας Αριστεράς, ενώ άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι διαπιστώνεται μία «διάχυτη αίσθηση αμφισβήτησης της κυβέρνησης της Δεξιάς και της πολιτικής της κυριαρχίας» και πρόσθεσε: «Το απέδειξε με εμφατικό τρόπο η συζήτηση για τα Τέμπη. Εκεί που ραγίζει καθημερινά το τείχος της συγκάλυψης και της σιωπής».

«Η κοινωνική αντιπολίτευση καθορίζει τις επιλογές μας»

Κάνοντας απολογισμό των τεσσάρων μηνών από την συγκρότηση της Νέας Αριστεράς είπε: «Είναι η ώρα να κάνουμε έναν πρώτο απολογισμό. Ξέρουμε τις αδυναμίες μας. Αδυναμίες που σχετίζονται με το ότι φτιάχνουμε ένα νέο κόμμα από την αρχή. Ξέρουμε όμως και τις δυνατότητές μας. Τις δείξαμε στα μεγάλα μέτωπα της περιόδου εντός και εκτός Βουλής: Στο μέτωπο για την υπεράσπιση του Συντάγματος. Στη μάχη για την Ειρήνη. Στον αγώνα ενάντια στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών. Αυτοί είναι οι αγώνες που ράγισαν τη βιτρίνα της πολιτικής του κυρίου Μητσοτάκη. Αλλά αυτοί είναι και οι αγώνες που αμφισβήτησαν την ηττοπαθή και επί της ουσίας συμβιβαστική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η κοινωνική αντιπολίτευση, η δυσφορία των πολιτών, η γενική αίσθηση ότι δεν πάει άλλο είναι αυτή που καθορίζει τις επιλογές μας».

Ακολούθως έβαλε το κύριο ερώτημα: «το εύλογο ερώτημα, που μας θέτει η ελληνική κοινωνία είναι: τι θα κάνετε για να φύγει η Δεξιά;» για να προσθέσει ότι «δεν υπάρχουν δυστυχώς οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη συνολικότερη ανασύνθεση του χώρου. Δεν υπάρχουν με ευθύνη των ηγεσιών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Που αναπαράγουν λογικές ηγεμονισμού δίχως όμως κοινωνικό αποτέλεσμα».

Πυρά σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Ακολούθως άσκησε σκληρή κριτική στους βασικούς φορείς της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ: «Το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον οριστικά μεταλλαχτεί. Οι οικονομικές του θέσεις για τη μείωση των φόρων στα ανώτερα και ανώτατα στρώματα συνομιλούν με τη ΝΔ και τη λογική του trickle down. Οι θέσεις του στα κρίσιμα γεωπολιτικά και εθνικά ζητήματα παραπέμπουν στον πιο παρωχημένο εθνολαϊκισμό. Οι ρητορικές κορώνες το μόνο που κάνουν είναι να προσφέρουν διέξοδο στον κύριο Μητσοτάκη. Το καθημερινό σόου της υπερπροβολής της προσωπικής ζωής του προέδρου του από τα κυρίαρχα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, με όρους lifestyle, το μόνο που δείχνει είναι ένα: ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί απειλή για το κυρίαρχο σύστημα εξουσίας. Είναι ένα κόμμα ενσωματωμένο.

«Δεν θα αφήσουμε να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια η άκρα Δεξιά» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι «αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στρατηγικής» και εξήγησε: «Βρίσκεται καθηλωμένο σε μια διαρκή αμφιταλάντευση ανάμεσα στις σύγχρονες τάσεις της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και μια μικροκομματική αντίληψη παλαιού τύπου. Συναινεί σε κεντρικές επιλογές της ΝΔ και όταν νιώθει ότι αυτό οδηγεί σε αδιέξοδο αναδιπλώνεται σε θέσεις που δεν εκπέμπουν καθαρό στίγμα. Είναι ένα κόμμα του μέσου όρου. Και αυτό σε συνδυασμό με τις συντηρητικές φωνές στο εσωτερικό του, το καθιστά αδιάφορο για τους πολλούς και τις πολλές που αναζητούν μια πειστική αντιπολίτευση απέναντι στη Δεξιά».

Προτεραιότητες

Θέτοντας τις προτεραιότητες της Νέας Αριστεράς είπε: «Σήμερα, ανοίγουμε μέτωπο μάχης απέναντι στην άκρα Δεξιά. Δεν χαϊδεύουμε, στο όνομα του κατευνασμού, τις ξενοφοβικές και αντιδραστικές αντιλήψεις. Στην πορεία προς τις Ευρωεκλογές διατυπώνουμε ένα πρόγραμμα με σαφείς προτεραιότητες και επιλογές:

-Φορολόγηση του πλούτου. Για να ελαφρυνθεί η κοινωνική πλειοψηφία και να στηριχτεί το κοινωνικό κράτος. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι. Να πληρώσουν την κρίση αυτοί που κερδίζουν από αυτήν. Να επιστραφούν τα υπερκέρδη στην κοινωνία. Με αυξήσεις μισθών, με ουσιαστικές μειώσεις στους έμμεσους φόρους, με επιβολή πλαφόν σε είδη πρώτης ανάγκης.

-Κάτω ο πόλεμος και οι εξοπλισμοί. Αν η Αριστερά συνεχίσει να υποτάσσεται στην ξέφρενη πορεία της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης, σύντομα θα δούμε μπροστά μας το τέλος της εποχής της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας. Και να μην ξεχνάμε και το άλλο: η απειλή του πολέμου γίνεται το εργαλείο της καθυπόταξης των κοινωνικών διεκδικήσεων.

– Στέγη για όλους και όλες. Το μοντέλο της ξέφρενης τουριστικής ανάπτυξης διαλύει την κοινωνική συνοχή. Εμείς το λέμε ξεκάθαρα: απαγόρευση της Golden Visa, φραγμοί στο Airbnb, προγράμματα για να ανοίξουν τα κλειστά σπίτια με ενεργειακή αναβάθμιση, πρόγραμμα επιδότησης των νέων ανθρώπων για να αποκτούν το δικαίωμα στην αξιοπρεπή στέγη.

-Δίκαιη κλιματική μετάβαση: πλήρης απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, σχέδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, επένδυση σε ενεργειακές κοινότητες, σύγκρουση με τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν.

-Χωρισμός κράτους-εκκλησίας.

Και τελευταία δέσμευση: Συγκάλυψη τέλος. Τέλος στην ατιμωρησία του πολιτικού συστήματος και την πολιτική της συγκάλυψης. Το λέμε και το εννοούμε. Η τραγωδία των Τεμπών και η διαχείρισή της, αυτή η χυδαία προσπάθεια συγκάλυψης της κυβέρνησης, πρέπει να οδηγήσει τη χώρα σε μια νέα και προσδιορισμένη προσπάθεια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των πολιτών στη Δημοκρατία μας. Τίποτα δεν τελείωσε. Να το ακούσει αυτό και ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Καραμανλής. Οι μέρες της πολιτικής ατιμωρησίας σας είναι μετρημένες!».

Η Νέα Αριστερά

Ο κ. Χαρίτσης σημείωσε πως «Η Νέα Αριστερά θα επιμείνει:

-στην προτεραιότητα του πολιτικού περιεχομένου

-στο ανοιχτό κάλεσμα να φτιάξουμε μαζί το μεγάλο σπίτι της αριστεράς στη χώρα.

– στη σύγκρουση με τις συντηρητικές ηγεσίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και στην προσπάθεια απεγκλωβισμού των ζωντανών δυνάμεων, πολιτικών και κοινωνικών, που δυσφορούν με τις επιλογές τους.

-στον προγραμματικό διάλογο πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις. Με ξεκάθαρο από την πλευρά μας ότι δεν μας αφορά μια λογική διαχείρισης που θα θυμίζει τον κύριο Μητσοτάκη σε στρατηγικές επιλογές. Ότι δική μας φιλοδοξία είναι η ριζική αλλαγή του τρόπου άσκησης πολιτικής για την ενίσχυση και ενδυνάμωση όσων αγωνιούν και προσδοκούν την ανατροπή και ήττα της Δεξιάς για να βελτιωθεί η ζωή τους».

Η κοινωνική δυσαρέσκεια να μετασχηματιστεί σε πολιτικό ρεύμα ανυπακοής στη Δεξιά

Αναφερόμενος στις ευρωεκλογές είπε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ: «Θέλουμε στις ευρωεκλογές η κοινωνική δυσαρέσκεια να μετασχηματιστεί σε πολιτικό ρεύμα ανυπακοής στη Δεξιά. Δεν θα αφήσουμε να καρπωθεί την κοινωνική δυσαρέσκεια η άκρα Δεξιά.

Ξέρουμε ότι οι πολιτικές της ανισότητας που εφαρμόζει η νεοφιλελεύθερη δεξιά τρέφουν τον ανορθολογισμό, την ξενοφοβία, τον φασισμό. Και ξέρουμε ότι ο μόνος τρόπος να μη γίνει η χώρα μας μια ακόμα εκδοχή του διλήμματος «ή Μακρόν ή Λεπέν» είναι η Αριστερά να εκφράσει αυτούς που σήμερα -δικαίως- νιώθουν ότι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα αδιαφορεί για τις ζωές τους».

Κλείνοντας σημείωσε: «Η μάχη των ευρωεκλογών είναι υπαρξιακή! Και μπορούμε να την κερδίσουμε! Για να κρατήσουμε την υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης ζωντανή σε αυτό τον τόπο. Για να ανακτήσουμε την χαμένη αξιοπιστία μιας ολόκληρης παράταξης».

Δείτε  την ομιλία Χαρίτση

inSports

ΚΕΔ: Απορρίφθηκε το αίτημα του Παναθηναϊκού για νέα κλήρωση διαιτητών

Με τους Παπαπέτρου, Μαγκλογιάννη, Θεονά θα γίνει ο αποψινός τέταρτος τελικός της Stoiximan Basket League (21:15).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 12 Ιουνίου 2024