Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Αριστερά: Η αύξηση του κατώτατου μισθού δε μπορεί να αντισταθμίσει ούτε το κόστος ζωής

Νέα Αριστερά: Η αύξηση του κατώτατου μισθού δε μπορεί να αντισταθμίσει ούτε το κόστος ζωής

«Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης προσβάλλουν και προκαλούν τους εργαζόμενους», τονίζει η Νέα Αριστερά

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δε μπορεί να αντισταθμίσει ούτε το κόστος ζωής που έχει εκτιναχθεί από τον πληθωρισμό της απληστίας και την αισχροκέρδεια των ολιγοπωλίων, ούτε τις σωρευμένες απώλειες της αγοραστικής δύναμης των τελευταίων ετών», αναφέρει η Νέα Αριστερά, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη.

«Οι πραγματικοί μισθοί και η αγοραστική δύναμη των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων μειώνονται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, ενώ η εργασία παραμένει φτηνή και ανεπαρκώς προστατευμένη» σημειώνει η Νέα Αριστερά

Επισημαίνει δε, πως «οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης προσβάλλουν και προκαλούν τους εργαζόμενους».

«Απέχει από τις ανάγκες»

Πιο αναλυτικά, η Νέα Αριστερά, αναφέρει:

«Η αύξηση του κατώτατου μισθού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση απέχει πολύ από τις σημερινές και πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Tα 830 ευρώ δεν μπορούν να αντισταθμίσουν ούτε το κόστος ζωής που έχει εκτιναχθεί από τον πληθωρισμό της απληστίας και την αισχροκέρδεια των ολιγοπωλίων, ούτε τις σωρευμένες απώλειες της αγοραστικής δύναμης των τελευταίων ετών.

Τα παραπάνω δεν αποτελούν αντιπολιτευτικό ισχυρισμό, τεκμηριώνονται από μια σειρά αδιαμφισβήτητων στοιχείων.
Η Ελλάδα βρίσκεται δεύτερη από το τέλος μεταξύ των 27 της ΕΕ, στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ με όρους αγοραστικής δύναμης, πάνω μόνο από τη Βουλγαρία, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat για το 2023.

Επίσης, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων, τη διετία 2022-23 οι πραγματικοί μισθοί στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 9,4%, ποσοστό υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, και τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 9,3% σε σύγκριση με το 2021, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε Ευρωζώνη και ΕΕ είναι 2,1%».

Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται

Η Νέα Αριστερά αναφέρει επίσης:

«Ο γενικός δείκτης πληθωρισμού έχει αυξηθεί κατά 14,3% την περίοδο 2021-2023, ενώ στο δίμηνο του 2024 έχουμε αύξηση 3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Όλο αυτό το διάστημα ο πληθωρισμός τροφίμων είναι πολλαπλάσιος του γενικού δείκτη και στο δίμηνο του 2024 οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 7,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Αλλά και το ωριαίο κόστος εργασίας στη χώρας μας (για επιχειρήσεις με προσωπικό ≥10 ατόμων) είναι, σύμφωνα και πάλι με τα στοιχεία της Eurostat, από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη των 27. Ψηλότερα μόνο από τις Βουλγαρία, Ρουμανία και Ουγγαρία, η Ελλάδα έχει περίπου υποτριπλάσιο κόστος εργασίας από τις πραγματικά προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες και σχεδόν υποδιπλάσιο από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Τα τελευταία 5 χρόνια στη χώρα μας το μερίδιο των μισθών στο ΑΕΠ διαρκώς συρρικνώνεται και το μερίδιο των κερδών διαρκώς διογκώνεται. Μάλιστα, το μερίδιο των μισθών είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ ενώ το μερίδιο των κερδών είναι το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ. Η ψαλίδα διαρκώς ανοίγει.

Πληθωρισμός της απληστίας, προστασία των κερδών και των υπερκερδών των ολιγοπωλίων, φτηνή εργασία και μισθοί καθηλωμένοι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, διάλυση του πλαισίου των συλλογικών συμβάσεων και της διαπραγματευτικής ικανότητας των εργαζομένων. Αυτή είναι η εικόνα που συνθέτουν τα στοιχεία και για την οποία είναι υπεύθυνη η πενταετής σχεδόν διακυβέρνηση της ΝΔ.

Οι πραγματικοί μισθοί και η αγοραστική δύναμη των λαϊκών και των μεσαίων στρωμάτων μειώνονται με ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, ενώ η εργασία παραμένει φτηνή και ανεπαρκώς προστατευμένη. Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης προσβάλλουν και προκαλούν τους εργαζόμενους».

Sports in

Ολυμπιακός: «Ραντεβού» με την ιστορία – Κόντρα στη Φερεντσβάρος για την πρόκριση στον τελικό

Ο Ολυμπιακός δίνει το πιο σημαντικό ματς του στη σεζόν, καθώς αντιμετωπίζει τη Φερεντσβάρος (16:30), με στόχο την ιστορική πρόκριση στον τελικό του EHF European Cup

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024