Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αλλαγή ώρας και οδήγηση - Τι κινδύνους κρύβει

Αλλαγή ώρας και οδήγηση – Τι κινδύνους κρύβει

Η αλλαγή της ώρας αποτελεί έναν επιπλέον κίνδυνο για τους οδηγούς, αυξάνοντας σύμφωνα με τους ειδικούς τις πιθανότητες ενός τροχαίου ατυχήματος.

Αλλάζει η ώρα τα ξημερώματα της Κυριακής 31 Μαρτίου, με τους ειδικούς  να καλούν τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί την «μεταβατική» περίοδο καθώς αυξάνονται οι πιθανότητες ενός τροχαίου ατυχήματος.

Αυτή την Κυριακή, θα περάσουμε από την χειμερινή,  στη θερινή ώρα και οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 3 π.μ. σε 4 π.μ.

Σύμφωνα με έρευνα τις δύο πρώτες εβδομάδες έπειτα από την αλλαγή της ώρας η πιθανότητα για εμπλοκή σε θανατηφόρο τροχαίο αυξάνεται κατά 6%

Σύμφωνα με τους ειδικούς η αλλαγή της ώρας επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι, το οποίο ρυθμίζει, μεταξύ άλλων και ίσως πιο χαρακτηριστικά, το πότε ξυπνάμε και το πότε πάμε για ύπνο. Με τα ρολόγια να πηγαίνουν μία ώρα μπροστά έπειτα από έξι ολόκληρους μήνες, ο οργανισμός μας επί της ουσίας αναγκάζεται να ξυπνά μία ώρα νωρίτερα από αυτό που είχε συνηθίσει.

Οι έρευνες

Για την πλειοψηφία των οδηγών αυτό σημαίνει ότι θα βγαίνουν το πρωί στον δρόμο ενώ θα νιώθουν ακόμη νυσταγμένοι. Και όπως αναφέρεται σε έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, που επικαλείται το carandmotor.gr,  οι οδηγοί που έχουν στερηθεί ύπνου εμπλέκονται πιο συχνά σε τροχαίο ατύχημα. Η έρευνα να συνδέει άμεσα 300 θανατηφόρα τροχαία που προκλήθηκαν λόγω της αλλαγής της ώρας σε μια περίοδο 10 ετών.

Σε άλλη έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολούμπια του Καναδά αναφέρεται ότι τις δύο πρώτες εβδομάδες έπειτα από την αλλαγή της ώρας η πιθανότητα για εμπλοκή σε θανατηφόρο τροχαίο αυξάνεται κατά 6%. Στη συγκεκριμένη έρευνα λήφθηκαν υπόψη δεδομένα από 730.000 τροχαία ατυχήματα που έγιναν το διάστημα 1996-2017, ενώ υπάρχουν και ασφαλιστικές εταιρείες στην Ευρώπη που συμφωνούν με τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας.

Η έλλειψη ύπνου,  έχει αναγνωριστεί ως αιτία πρόκλησης τροχαίου ατυχήματος άσχετα από την αλλαγή της ώρας καθώς έχει παρόμοιο αντίκτυπο στον ανθρώπινο οργανισμό με την κατανάλωση αλκοόλ και το αίσθημα κόπωσης που επιφέρει, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την προσοχή και την εγρήγορση που πρέπει να έχει όποιος κάθεται πίσω από το τιμόνι.

Για όλους εκείνους που πρέπει να οδηγήσουν το πρωί η πιο λογική λύση για να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να προσαρμοστεί στην αλλαγή της ώρας είναι να ξεκινήσουν τη διαδικασία και να πηγαίνουν λίγο νωρίτερα για ύπνο τις πρώτες ημέρες αλλά και να φροντίσουν ο ύπνος που θα κάνουν να είναι όσο πιο ποιοτικός γίνεται.

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024