Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Σαν κεραυνός εν αιθρία «έσκασε» πριν από λίγες ώρες η είδηση της λύσης της συνεργασίας του Νόβακ Τζόκοβιτς με τον επί σειρά ετών προπονητή του, Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Σέρβος σούπερ σταρ, Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη, μετά το απογοητευτικό ξεκίνημα στη φετινή σεζόν αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή προπονητή.

Ο 52χρονος, όπως ανακοίνωσε μέσω ανάρτησής του ο Νόβακ Τζόκοβιτς, αποτελεί παρελθόν από το προπονητικό τιμ του Σέρβου τενίστα, μετά από έξι χρόνια.

Έξι χρόνια απόλυτα πετυχημένης συνεργασίας, με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς να παίζει καθοριστικό ρόλο στις σπουδαίες επιτυχίες που είχε ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Μαζί κατέκτησαν 12 τίτλους Grand Slam, με τον Σέρβο να φτάνει τους 24 συνολικά στην καριέρα του, αλλά και πολλούς ακόμα τίτλους σε επίπεδο ATP 1000, ATP 500 και ATP Finals. Μια συνεργασία που βοήθησε τον «Νόλε» να γράψει ιστορία και να αναδειχθεί σε θρύλο του αθλήματος.

Όμως, ήταν φανερό ότι το τελευταίο διάστημα κάτι δεν πήγαινε καλά. Οι εμφανίσεις του Τζόκοβιτς δεν ήταν οι αναμενόμενες, με τον Σέρβο να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στο παιχνίδι του και να έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα, ακόμα και κατά τη διάρκεια του ίδιου αγώνα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η ήττα που υπέστη στο Indian Wells από τον άσημο Ιταλό, Λούκα Νάρντι, Νο. 123 στην παγκόσμια κατάταξη της ATP.

Ένα προβληματικό ξεκίνημα για τον 36χρονο τενίστα, που παραμένει χωρίς τίτλο μέσα στο 2024, με τον Νόβακ Τζόκοβιτς να παίρνει τη δύσκολη, αλλά επιβεβλημένη πλέον, απόφαση να αλλάξει προπονητή. Μια απόφαση που ανακοίνωσε μέσω των social media.

«Θυμάμαι καθαρά τη στιγμή που κάλεσα τον Γκόραν να γίνει μέλος της ομάδας μου. Ήταν πίσω στο 2018 κι εγώ και ο Μάριαν (σ.σ Βάιντα) ψάχναμε κάτι για να φρεσκάρουμε την ομάδα μας και να φέρουμε κάτι καινούργιο. Πράγματι το πετύχαμε αλλά μαζί του φέραμε το γέλιο, το κέφι, πολλά χρόνια στο Νo1 της παγκόσμιας κατάταξης, επιτεύγματα-ρεκόρ καθώς και 12 ακόμα Grand Slam τίτλους (και μερικούς τελικούς). Ανέφερα και το δράμα; Οι φαν μου θα ξέρουν. Ο Γκόραν κι εγώ αποφασίσαμε να σταματήσουμε να δουλεύουμε μαζί πριν από μερικές μέρες. Η χημεία μας στο κορτ είχε σκαμπανεβάσματα, αλλά η φιλία μας ήταν πάντα σταθερή. Η αλήθεια είναι πως είμαι περήφανος (δεν είμαι σίγουρος αν και αυτός είναι) που εκτός του ότι κερδίσαμε μαζί τουρνουά, είχαμε σε εξέλιξη για πολλά χρόνια και μια μάχη στο Parchisi (σ.σ. ένα επιτραπέζιο παιχνίδι). Και αυτό το τουρνουά δεν σταματάει ποτέ για εμάς. Ευχαριστώ για όλα, φίλε μου. Σε αγαπώ», ανέφερε στο μήνυμά του ο Σέρβος, ο οποίος την Δευτέρα συμπλήρωσε 418 εβδομάδες στο Νο.1 του κόσμου.

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

Μια ακόμα αλλαγή για τον Τζόκοβιτς, ο οποίος τον περασμένο Νοέμβριο είχε ανακοινώσει και πάλι απροειδοποίητα τη λύση της συνεργασίας του με τους Εντοάρντο Αρτάλντι και Έλενα Καπελάρο. Τον Ιταλό ατζέντη και τη συνεργάτιδά του, οι οποίοι ήταν στο πλευρό του τα τελευταία 20 χρόνια και είχαν παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της εικόνας του Νόβακ εκτός κορτ. Είχε προηγηθεί το Δεκέμβριο του 2022 η αποχώρηση του επί 5.5 ετών φυσικοθεραπευτή του, Ούλισες Μπάντιο. Ενός ακόμα σημαντικού συνεργάτη του Σέρβου.

Η «βόμβα» του Φέντερερ και οι άλλοι υποψήφιοι

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς είναι πλέον αναγκασμένος να βρει τον επόμενο προπονητή του. Τη δεδομένη στιγμή ο επικρατέστερος για να αντικαταστήσει τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς είναι ο Νέναντ Ζίμονιτς. Ο άλλοτε σπεσιαλίστας των διπλών.

Ο 47χρονος υπήρξε Νο.1 στα διπλά και στην καριέρα του κατέκτησε 54 τίτλους, με ρεκόρ 710-427 (62%). Μάλιστα, ο Ζίμονιτς εθεάθη στην τελευταία προπόνηση του Τζόκοβιτς στο Βελιγράδι (σ.σ όπου ο Νόβακ άρχισε προπονήσεις ενόψει της χωμάτινης σεζόν) και θεωρείται ως ο πιθανότερος για να αναλάβει επικεφαλής του προπονητικού τιμ του 36χρονου τενίστα.

Όμως, δεν είναι ο μοναδικός που «παίζει» ως πιθανός αντικαταστάτης του Ιβανίσεβιτς, αφού στη σχετική λίστα υπάρχει ο επί σειρά ετών φίλος του Νόβακ Τζόκοβιτς, Κάρλος Γκόμες-Ερέρα, με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν ο Σέρβος τενίστας.

Υπάρχει επίσης ο σπουδαίος Μπόρις Μπέκερ, με τον οποίο επίσης είχε συνεργαστεί στο παρελθόν ο Νόβακ. Ο Γερμανός μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες ήταν στο προπονητικό τιμ του Χόλγκερ Ρούνε. Μια συνεργασία, η οποία όμως δεν ευδοκίμησε.

Πάντα στα υπόψιν του Τζόκοβιτς φαίνεται πως είναι ο άλλοτε συμπαίκτης του σε πολλά τουρνουά και ιδιαίτερα στο Davis Cup, Βίκτορ Τροϊτσκι. Οι δυο τους είχαν γράψει ιστορία το 2010, όταν οδήγησαν τη Σερβία στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, με το οποίο είχαν αναδείξει τη χώρα τους ως παγκόσμια πρωταθλήτρια. Ο Βίκτορ Τροϊτσκι μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση άρχισε την προπονητική και τους τελευταίους μήνες δουλεύει με τον ανερχόμενο Σέρβο, Χαμάντ Μετζέντοβιτς. Ενας τενίστας, οποίος θεωρείται ως ο «γιος του Νόβακ Τζόκοβιτς».

Τέσσερις περιπτώσεις, διαφορετικού επιπέδου, εμπειριών και βεληνεκούς. Αυτή, όμως, που θα προκαλούσε πραγματικό «σεισμό» στο παγκόσμιο τένις είναι η πέμπτη – υποθετική – επιλογή του Νόβακ Τζόκοβιτς. Μια επιλογή που ακούει στο όνομα «Ρότζερ Φέντερερ».

Θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δύο θρύλοι του αθλήματος ως προπονητής/αθλητής; Δεν είναι πιθανό το συγκεκριμένο σενάριο, καθώς ο Ελβετός σε μια από τις συνεντεύξεις που είχε παραχωρήσει το 2022 είχε δηλώσει ότι θα ήθελε να γίνει προπονητής, αλλά σε έναν ανερχόμενο τενίστα, ο οποίος μάλιστα θα είναι από την Ελβετία.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι ο Τζόκοβιτς έχει άριστη σχέση με τον Ρότζερ Φέντερερ και θα μπορούσε να τον πείσει να συνεργαστούν για το υπόλοιπο της σεζόν. Μια συνεργασία που θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού θα βλέπαμε δύο θρύλους να ενώνουν τις δυνάμεις τους.

Κάτι που θα ήταν ευχής έργον για τους λάτρεις του τένις, όμως, τη δεδομένη στιγμή δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες το ενδεχόμενο να δούμε τους δύο legends μαζί. Όλα θα ξεκαθαρίσουν το επόμενο διάστημα, με τον Νέναντ Ζίμονιτς να είναι ο επικρατέστερος, αφού εθεάθη και στην προπόνηση του Νόβακ.

Sports in

Ισπανικός «εμφύλιος» στον τελικό του BCL

Η Μάλαγα πέρασε από τον χθεσινό δεύτερο ημιτελικό και θα αντιμετωπίσει την Τενερίφη στον τελικό του BCL.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024