Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η χρυσή εποχή... των ψιλικατζίδικων - Γιατί οι Αμερικανοί συρρέουν σε αυτά ακόμα και για φαγητό

Η χρυσή εποχή… των ψιλικατζίδικων – Γιατί οι Αμερικανοί συρρέουν σε αυτά ακόμα και για φαγητό

Οι επισκέψεις σε καταστήματα ψιλικών το πρώτο εξάμηνο του 2023 ξεπέρασαν κατηγορίες όπως εστιατόρια γρήγορου φαγητού, αλυσίδες καφέ και βενζινάδικα

Πολύ καιρό πριν, στις ΗΠΑ, το φαγητό είχε τόσο κακή φήμη σε ψιλικατζίδικα και βενζινάδικα που οι Simpsons το καυτηρίαζαν τακτικά, σύμφωνα με το Barron’s.com.

Ο Apu, ιδιοκτήτης του φανταστικού καταστήματος Kwik-E-Mart, προσπάθησε κάποτε να τα τελειώσει όλα τρώγοντας ένα από τα χοτ ντογκ του καταστήματός του.

ΗΠΑ: Η Αρχή Ανταγωνισμού μπλόκαρε εξαγορά σούπερ μάρκετ αξίας 25 δισ. δολ.

Σήμερα η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι πιο διαφορετική. Αλυσίδες καταστημάτων όπως τα δημόσια 7-Eleven και Casey’s General Stores και τα ιδιωτικά Wawa και Sheetz της Πενσυλβανίας αυξάνουν την επιλογή χειροποίητων τροφίμων και ποτών. Αυτό – μαζί με τον συνεχώς αυξανόμενο αριθμό καταστημάτων – έχει οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας στην εποχή μετά την πανδημία, η οποία φαίνεται έτοιμη να συνεχιστεί, ιδιαίτερα για τις κυρίαρχες εταιρείες του κλάδου.

Θα μπορούσατε να την ονομάσετε μια χρυσή εποχή των παντοπωλείων, για τους καταναλωτές και τους επενδυτές. Στην περιοχή της Φιλαδέλφειας, οι πιστοί πελάτες της Wawa αναζητούν φρέσκα hoagies (γνωστά και ως subs) και προσιτό καφέ. Οι πελάτες στα καταστήματα 7-Eleven της Seven & i Holdings σε όλη τη χώρα σταματούν για Big Gulps. Το Buc-ee’s με έδρα το Τέξας διαθέτει «τις καθαρότερες τουαλέτες στην Αμερική», καθώς και τεράστια καταστήματα που διαθέτουν όλα τα είδη τροφίμων και εμπορευμάτων – και σάντουιτς με ψαρονέφρι που κάνουν τους πελάτες να επιστρέφουν για περισσότερα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Placer.ai, οι επισκέψεις σε καταστήματα ψιλικών το πρώτο εξάμηνο του 2023 ξεπέρασαν κατηγορίες όπως εστιατόρια γρήγορου φαγητού, αλυσίδες καφέ και βενζινάδικα με μεγάλη διαφορά. Τα στοιχεία της Placer έδειξαν ότι μέχρι τον Ιούλιο του 2023, οι μεγάλες αλυσίδες σημείωναν αύξηση των εσόδων πάνω από 60% σε σύγκριση με την προπανδημική βάση τον Ιανουάριο του 2019. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με λιγότερο από 20% αύξηση για τα βενζινάδικα γενικά, σύμφωνα με το Barron’s.com.

Το κοινό… αγαπάει τα μίνι μάρκετ

Μεταξύ των αλυσίδων μίνι μάρκετ της χώρας, οι 7-Eleven, Speedway, Casey’s, Maverik, Kwik Trip και Buc-ee’s σημείωσαν υψηλότερη επισκεψιμότητα κάθε μήνα του 2023 και τον Ιανουάριο του 2024 σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Placer για το Barron’s.

«Οι μεγαλύτεροι παίκτες έχουν ισχυρές, αναγνωρίσιμες μάρκες, έχουν τις ρίζες τους στις κοινότητες που εξυπηρετούν, έχουν πολύ μεγάλο ιστορικό ανάπτυξης και εκσυγχρονίζουν τις αλυσίδες τεχνολογίας και εφοδιασμού τους για μελλοντική ανάπτυξη», λέει ο αναλυτής της Jefferies, Corey Tarlowe. «Είναι πολύ διαφορετικές έννοιες από απλά βενζινάδικα τώρα».

Στην Αϊόβα, η πίτσα του Casey ψηφίζεται επανειλημμένα ως η αγαπημένη της πολιτείας και μάλιστα έχει πελάτες που παραγγέλνουν πίτες για πρωινό. Για να μην ξεπεραστεί, η Wawa προσέλαβε τον ανώτερο διευθυντή μαγειρικής καινοτομίας της Casey ως εταιρικό εκτελεστικό σεφ.

Από τα 150.000 καταστήματα ψιλικών στις ΗΠΑ, σχεδόν τα δύο τρίτα είναι mom-and-pop επιχειρήσεις, με οπουδήποτε μεταξύ μίας και 10 τοποθεσιών. Οι μεμονωμένοι φορείς εκμετάλλευσης μπορεί να δυσκολευτούν να προσφέρουν αποτελεσματικά φρέσκα τρόφιμα ή ευρείες επιλογές προϊόντων. Άλλες προκλήσεις περιλαμβάνουν την αύξηση του κόστους, όπως οι υψηλότεροι μισθοί και οι χαμηλότερες πωλήσεις από τα προϊόντα καπνού.

Αλλάζει η δυναμική του κλάδου

«Η δυναμική του κλάδου έχει αλλάξει και έχει γίνει πιο δύσκολο για τους φορείς εκμετάλλευσης μικρής κλίμακας να ανταγωνιστούν αποτελεσματικά τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές», λέει ο Justin Tugman, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Janus Henderson Investors.

Οι μεγαλύτεροι παίκτες – οι οποίοι εξακολουθούν να ελέγχουν μόνο ένα κλάσμα της κατακερματισμένης αγοράς – στοχεύουν να αυξήσουν τα κέρδη των εξαγορών τους προσθέτοντας πράγματα όπως προγράμματα αφοσίωσης, εφαρμογές για κινητά και έτοιμο φαγητό. “Κατά την τελευταία δεκαετία, έχουμε δει σημαντική ενοποίηση στον κλάδο των μίνι μάρκετ και έτσι έχουμε δει ποιοτικά, μεγαλύτερης κλίμακας περιουσιακά στοιχεία… γίνονται όλο και πιο σπάνια στις δημόσιες αγορές», λέει ο Tugman.

Με το τέλος της πανδημίας, οι Αμερικανοί βγαίνουν και πάλι στο δρόμο για δουλειά, σχολείο και ευχαρίστηση και είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για την ευκολία να τρώνε φρέσκο φαγητό εν κινήσει. “Ο χρόνος είναι το πιο πολύτιμο αγαθό και [τα καταστήματα ευκολίας] έχουν βρει έναν τρόπο να τον κερδίσουν”, λέει ο Markus Hansen, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Vontobel Asset Management.

Η όρεξη των Αμερικανών για τις προσφορές των μίνι μάρκετ σημαίνει ότι υπάρχει χώρος για περισσότερους από έναν νικητές. “Μέχρι η Amazon να σας παραδώσει πίτσα και ποτό και να γεμίσει το ρεζερβουάρ βενζίνης σας, δεν θα χρειάζεται να ανησυχείτε πολύ για το ηλεκτρονικό εμπόριο που βλάπτει τα c-stores”, λέει ο Hansen.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024