Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξαγρυπνάτε πάνω από το κινητό; Τρία έξυπνα tips για να πείτε «όχι» στο βραδινό σκρολάρισμα

Ξαγρυπνάτε πάνω από το κινητό; Τρία έξυπνα tips για να πείτε «όχι» στο βραδινό σκρολάρισμα

Όσο κι αν φαντάζει δύσκολο, η προσπάθεια αξίζει τον κόπο!

Ας το παραδεχτούμε. Ζούμε σε μια εποχή που τα κινητά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Χωρίς υπερβολές βρίσκονται συνεχώς πάνω μας και έχουν γίνει μία προέκταση του χεριού μας.

Λίγο η δουλειά, λίγο τα email, λίγο τα social media… καταλήγουμε να μην αποχωριζόμαστε τη συσκευή και να φτάνουμε στο σημείο να ξαπλώνουμε στο κρεβάτι κρατώντας την ακόμα.

Για άλλους μας το σκρολάρισμα λίγο πριν τον ύπνο λειτουργεί ως μέσο αποφόρτισης από την ένταση της ημέρας, ενώ για άλλους ως εργαλείο μάθησης καινούργιων πληροφοριών πριν κοιμηθούν.

Ο χρόνος που περνάμε στο κινητό μας λίγο πριν από τον ύπνο είναι βλαβερός για την υγεία μας

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που το κινητό έρχεται μαζί μας στο κρεβάτι, αντί να το κλείσουμε και να το βάλουμε στη φόρτιση, όπως έκαναν οι γονείς μας στο παρελθόν, οι ειδικοί επισημαίνουν πως πρόκειται για μια βλαβερή συνήθεια που πρέπει να αλλάξουμε σύντομα.

«Τα τηλέφωνα είναι εξαιρετικά εθιστικά», επισημαίνει η Χριστίνα Λι, ψυχίατρος και περιφερειακή ιατρική διευθύντρια ψυχικής υγείας στο στο Kaiser Permanente στη Βαλτιμόρη.

Ακόμα κι αν έχεις διανύσει χιλιόμετρα με το σκρολ και έχεις διαβάσει δεκάδες άρθρα, ο εγκέφαλός σου θα λαχταρά συνεχώς περισσότερα, συνεπώς μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα έχεις πιάσει ξανά το κινητό στα χέρια σου και θα έχεις αρχίσει την αναζήτηση.

Σύμφωνα με μελέτες, ο χρόνος που περνάμε στο κινητό μας λίγο πριν από τον ύπνο είναι βλαβερός για την υγεία μας.

Από τη μία μας προκαλεί άγχος -ακόμη κι αν εκείνη τη στιγμή δεν το καταλαβαίνουμε- και από την άλλη καταστέλλει τη μελατονίνη και σαμποτάρει τον ύπνο μας.

Πώς θα καταφέρουμε λοιπόν να αποσυνδεθούμε από το κινητό;

Όσο κι αν φαντάζει δύσκολο, η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να σκεφτούμε τι μας ωθεί στο να ασχολούμαστε με το κινητό την ώρα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να ξεκουράζουμε τον εγκέφαλό μας.

Δεν νιώθουμε αρκετά νυσταγμένοι για να κοιμηθούμε ή απασχολούμε τον εγκέφαλό μας με διαφορετικό περιεχόμενο για να αποφύγουμε τις σκέψεις που μαςαγχώνουν;.

Η ειδικός μας παροτρύνει να αντικαταστήσουμε τα έντονα χρώματα που υπάρχουν στην οθόνη του κινητού μας με αποχρώσεις του γκρι.

Η έρευνα επιβεβαιώνει πως με το να αφαιρέσεις τα χρώματα από την οθόνη σου, αυτομάτως αυτό γίνεται λιγότερο δελεαστικό και έτσι αλλάζει η συχνότητα χρήσης, βελτιώνοντας, παράλληλα, τον ύπνο και την ευημερία σου.

Μία άλλη τεχνική που προτείνει η Λι, είναι να τυλίξουμε με μια γραβάτα, με ένα λαστιχάκι ή ακόμα και με το scrunchie μας το κινητό, δημιουργώντας έτσι ένα εμπόδιο ανάμεσα σε εμάς και το σκρολ.

Μπορεί να φαίνεται αστείο, όμως αυτή η κίνηση λειτουργεί σαν υπενθύμιση και μας αποτρέπει από το να χρησιμοποιήσουμε ξανά και κυρίως άσκοπα το κινητό, ενώ ετοιμαζόμαστε να κοιμηθούμε.

Οι συμβουλές από τη Λι δεν σταματούν εδώ. Αν ανήκουμε στην κατηγορία των ανθρώπων που συγκατοικούν μπορούμε αντί να απομονωθούμε μπροστά από την οθόνη του κινητού, να συζητήσουμε για όσα έγιναν μέσα στην ημέρα ή για κάποιο θέμα που μας αφορά και να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με τη χρήση του κινητού.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024